Χ.Α.: ΟΙ 1.000 μονάδες χάνονται από τον ορίζοντα!

Με πτώση, για τρίτη συνεχόμενη εβδομάδα, έκλεισε η χρηματιστηριακή αγορά, καθώς το Χ.Α. δεν κατόρθωσε να ακολουθήσει το θετικό διεθνές κλίμα, υποχωρώντας κάτω από το ψυχολογικό όριο των 1.000 μονάδων και με τις τιμές στον τραπεζικό κλάδο να υποχωρούν στα επίπεδα των τιμών του Ιουνίου του 1987.

Οι τράπεζες επιβεβαιώνουν το μόνιμα πτωτικό τους momentum, πιάνοντας – ή πλησιάζοντας – τα ιστορικά χαμηλά τους. Οι αυξήσεις μετοχικού κεφαλαίου των τραπεζών θα γίνουν «βάρος» για το σύνολο της αγοράς, αν τηρηθεί το χρονοδιάγραμμα που προβλέπει την ολοκλήρωση των διαδικασιών μέχρι τα τέλη Απριλίου. Είναι προφανές ότι η εγχώρια αγορά δεν μπορεί να «σηκώσει» τις αυξήσεις μετοχικού κεφαλαίου των συστημικών τραπεζών την ίδια χρονική στιγμή, σύμφωνα με παράγοντες της αγοράς. 

Η υποβάθμιση της χρηματιστηριακής αγοράς στις αναδυόμενες αγορές από την Russell Indexes, της οποίας οι δείκτες αντιπροσωπεύουν σε όλο τον κόσμο μετοχές αξίας 3,9 τρισ. ευρώ και η έξοδος των μετοχών κορυφαίων blue chips (ΟΠΑΠ, ΔΕΗ, Εθνική, Alpha Bank και Eurobank) από τους δείκτες FTSE, συνέβαλαν, σε σημαντικό βαθμό, στην κλιμάκωση της αρνητικής ψυχολογίας της αγοράς. Η αγορά μετράει τις δυνάμεις της και τα «ανοικτά» μέτωπα που έχει. 

Οι επενδυτές βλέπουν ότι τα επίπεδα των 1.000 μονάδων του Γενικού Δείκτη θα χαθούν από τον χρηματιστηριακό ορίζοντα, εκτός αν υπάρξουν εκείνοι οι καταλύτες που θα βελτιώσουν το περιβάλλον. 

Τα αποτελέσματα της αξιολόγησης της Τρόικας, αλλά και το ξεκαθάρισμα στον τρόπο και τον χρόνο υλοποίησης των ΑΜΚ των τραπεζών θα επηρεάσουν βραχυπρόθεσμα την τάση της αγοράς. 

Η πορεία των αποκρατικοποιήσεων, η υλοποίηση του προϋπολογισμού και η εμμονή στο σχέδιο δημοσιονομικής προσαρμογής είναι το «κλειδί» για την καλυτέρευση της οικονομικής πορείας της χώρας, της οποίας καθρέπτης αποτελεί η πορεία του ελληνικού χρηματιστηρίου.

Η τεχνική εικόνα της αγοράς

Σύμφωνα με την Emporiki Bank, και λαμβάνοντας υπόψη το ότι οι 941 μονάδες αποτελούν κομβικό σημείο βραχυπρόθεσμα, εκτιμάται ότι στη ζώνη τιμών των 941-932 μονάδων θα εξαχθούν χρήσιμα συμπεράσματα. Πρώτον θα φανεί αν ο Γενικός Δείκτης έχει «δυνάμεις» για μια αξιόλογη ανοδική αντίδραση, το εύρος της οποίας θα κριθεί από την εξέλιξη του όγκου των συναλλαγών.
Σε δεύτερη φάση, θα φανεί από την ενδεχόμενη μείωση της μεταβλητότητας του Γενικού Δείκτη αν η περιοχή γύρω από τις 940 μονάδες μπορεί να αποτελέσει τη νέα βάση τιμών για τις προσεχείς εβδομάδες.
Αν τελικά ο Γενικός Δείκτης δεν μπορέσει να αντιδράσει από τις 941-932 μονάδες, πιθανότατα θα αυτοτροφοδοτηθεί η πτωτική τάση, και οι επόμενες αξιόλογες στηρίξεις θα εντοπίζονται στις 895 και τις 870 μονάδες.
Ενδιάμεσα υπάρχουν ασθενέστερες στηρίξεις, στις 920 και τις 900 μονάδες, ενώ οι αντιστάσεις βρίσκονται διαδοχικά στις 970, 990 και 1.020 μονάδες.