Έκοψε την «παραγωγή» πρακτόρων και μεσιτών η ΤτΕ

Την… πόρτα της ασφαλιστικής αγοράς σε πρόσωπα τα οποία επιθυμούν να επενδύσουν στον κλάδο μέσω πρακτορειακών ή μεσιτικών γραφείων, «κλείνει» η Τράπεζα της Ελλάδος, μη έχοντας για σχεδόν ένα χρόνο διενεργήσει εξετάσεις για τη χορήγηση των προβλεπόμενων από το νόμο πιστοποιητικών.
 
Μετά τον Απρίλιο του 2011 και ουσιαστικά μετά την κατάργηση του θεσμικού πλαισίου που προέβλεπε τη διενέργεια εξετάσεων για τη χορήγηση των σχετικών πιστοποιητικών από το ΕΙΑΣ, και τη μεταφορά της αρμοδιότητας στην Τράπεζα της Ελλάδος, η ΤτΕ ενώ διενεργεί εξετάσεις για τους ασφαλιστικούς συμβούλους, δεν έχει ακόμη κινήσει τις αντίστοιχες διαδικασίες για τη χορήγηση πιστοποιητικών σε πρόσωπα τα οποία επιθυμούν να πάρουν άδεια πράκτορα ή μεσίτη.
 
Σύμφωνα μάλιστα με το ΕΙΑΣ, το ενδιαφέρον για τον τομέα αυτό, λόγω και της ανεργίας που πλέον έχει χτυπήσει «κόκκινο», καταγράφεται εξαιρετικά μεγάλο.
 
Τονίζεται μάλιστα ότι κατά το διάστημα που μεσολάβησε από τις αρχές του 2007 έως και τον Απρίλιο του 2011 – οπότε το Ινστιτούτο σταμάτησε να διενεργεί εξετάσεις, οι υποψήφιοι πράκτορες είχαν φθάσει τους 896 με τους επιτυχόντες να ανέρχονται σε 615, ενώ οι υποψήφιοι μεσίτες ήταν 352 και εξ αυτών οι 280 είχαν λάβει πιστοποίηση. Σημειώνεται ειδικότερα ότι, κάθε χρόνο, περισσότερα από 100 πρόσωπα εντάσσονταν στην ασφαλιστική αγορά ως πράκτορες ή μεσίτες.
 
Παράγοντες του ΕΙΑΣ θεωρούν βέβαιο πως λόγω του ενδιαφέροντος που παρουσιάζει ο τομέας, αλλά και της ανεργίας που ωθεί ένα μεγάλο μέρος των ανέργων στην αναζήτηση νέων ευκαιριών, οι αιτήσεις που θα υποβληθούν από υποψήφιους για συμμετοχή στην πρώτη εξεταστική περίοδο την οποία θα ορίσει η ΤτΕ θα πρέπει να ξεπεράσουν σε αριθμό κάθε προηγούμενο.
 
Πάντως, από το Ινστιτούτο δηλώνεται ότι, ο μηχανισμός του είναι έτοιμος να ενεργοποιηθεί για την οργάνωση σεμιναρίων εφόσον η ΤτΕ κινήσει τη διαδικασία πιστοποίησης.