Σκληρή παρέμβαση της ΤτΕ στα αποθέματα των ασφαλιστικών

Ενδελεχή έλεγχο θα πραγματοποιήσει από αύριο η Τράπεζα της Ελλάδος στα αποθέματα των ασφαλιστικών εταιρειών, προκειμένου να διαπιστώσει πια βρίσκονται στο κόκκινο και, τελικά, να αξιολογήσει το εύρος της υποαποθεματοποίησης στον κλάδο Ασφάλισης Αστικής Ευθύνης Αυτοκινήτων.
 
Ο νέος κύκλος ελέγχων στην αγορά θα ξεκινήσει με αφορμή την καταληκτική ημερομηνία υποβολής των ειδικών οικονομικών καταστάσεων (ΑΝΕΤΑ) των ασφαλιστικών εταιρειών για τη χρήση του 2012 (28/02/2013), από τις οποίες η ΤτΕ θα ακτινογραφήσει τα αποθέματα των ασφαλιστικών και θα ασκήσει νέες πιέσεις όπου διαπιστώσει παρεκκλίσεις από τα όσα προβλέπει ο νόμος.
 
Πηγές του iw αναφέρουν σχετικά ότι, με τις πιέσεις τις οποίες ήδη ασκεί η ΤτΕ, είναι πιθανό μέρος της υποαποθεματοποίησης να έχει ήδη «μαζευτεί», ωστόσο λόγω της επιθετικής τιμολογιακής πολιτικής στην οποία επιμένουν ορισμένες εταιρείες το πρόβλημα παραμένει έστω και σε μικρότερη έκταση. Υπενθυμίζεται ότι προ κρίσης η υποαποθεματοποίηση υπολογίζονταν πάνω από το 1 δισ. ευρώ.
 
Σήμερα, προφανώς το ποσό αυτό έχει περιοριστεί, όχι όμως μόνο λόγω των αυστηρότερων ελέγχων που διενεργεί η εποπτική αρχή, αλλά και της απόφασης την οποία έλαβαν ορισμένες εταιρείες να επενδύσουν σε ζημίες προκειμένου να πριμοδοτήσουν την παραγωγή τους. Με άλλα λόγια κινήθηκαν επιθετικά σε επίπεδο τιμών, δεν άφησαν εκτεθειμένα τα αποθέματά τους, όμως επιβάρυναν τα καθαρά τους αποτελέσματα, γράφοντας ζημιές.
 
Αυτός είναι και ο λόγος για τον οποίο η εποπτική αρχή αυτή τη φορά δεν θα αρκεστεί στην ανάλυση των αποθεμάτων όπως τα εμφανίζει η ΑΝΕΤΑ της κάθε ασφαλιστικής, αλλά θα βάλει στο μικροσκόπιό της και τα καθαρά αποτελέσματα, αξιολογώντας γενικότερα τη βιωσιμότητά των επιχειρήσεων.