Δεσμεύσεις ευπρέπειας για τα συμβόλαια της Evima

Σε συμφωνία κυρίων ότι δεν θα χτυπήσουν τα ασφαλιστήρια συμβόλαια της EVIMA με αθέμιτες πρακτικές, δηλαδή “ουρές”, κατέληξαν, σύμφωνα με πληροφορίες, όσες ασφαλιστικές εταιρείες μετέχουν δια εκπροσώπων τους στο Δ.Σ. της Ένωσης.

Τα μέλη της διοίκησης της Ε.Α.Ε.Ε., κατά την τελευταία συνεδρίασή τους δεσμεύθηκαν ότι θα διεκδικήσουν τους πελάτες της EVIMA με βάση τους όρους του ελεύθερου ανταγωνισμού και δίχως να επιβαρύνουν με ζημιές τις εταιρείες τους, θέλοντας με τον τρόπο αυτό να περάσουν και γενικότερα στην αγορά το μήνυμα ότι ο κλάδος θα πρέπει να αναπτύσσεται σε υγιείς – κερδοφόρες βάσεις, και να μην επενδύει σε ζημιογόνες δραστηριότητες.

Βέβαια, η ανωτέρω συμφωνία δεν δεσμεύει τις ασφαλιστικές εταιρείες που δεν μετέχουν στο Δ.Σ. της Ένωσης και κυρίως όσες εξ αυτών επιμένουν, χρόνια τώρα, με χτυπήματα κάτω από τη μέση να εξασφαλίζουν πολύ υψηλούς ρυθμούς ανάπτυξης και μερίδια αγοράς σε μια περίοδο κατά την οποία ο κλάδος Αυτοκινήτου «τρέχει» με αρνητικούς ρυθμούς.

Ωστόσο, πληροφορίες του IW αναφέρουν ότι η Τράπεζα της Ελλάδος δεν θα δεχθεί για την περίπτωση της EVIMA, καθώς και για κάθε επόμενη ανάκληση, εφόσον βέβαια αποφασισθεί, την πρακτική των «ουρών». Κατά τις ίδιες πληροφορίες, η Εποπτική Αρχή θα αρχίσει άμεσα νέο κύκλο ελέγχων ώστε να διαπιστώσει:

- το κατά πόσο όντος η αγορά κινήθηκε αυτή τη φορά στο σύνολό της σύνομμα, «γράφοντας» για κάθε μεταφορά συμβολαίου της EVIMΑ τα προβλεπόμενα ασφάλιστρα.
- το κατά πόσο ο κλάδος με βάση την τιμολογιακή πολιτική την οποία ακολούθησε συγκέντρωσε και τα αναγκαία αποθέματα.

Αν πάντως στην υπόθεση αυτή υπάρχει μια «γκρίζα» ζώνη για τους ελέγχους της ΤτΕ είναι οι υψηλές προμήθειες που καταβάλλουν συγκεκριμένες εταιρείες στους συνεργάτες τους, που σε ορισμένες περιπτώσεις θα μπορούσαν επί της ουσίας να αντικαταστήσουν τις «ουρές».

Τέλος, σε ότι αφορά ειδικότερα την EVIMA θα πρέπει να επισημανθεί ότι το πρόβλημα των «ουρών» είναι ίσως περιορισμένο, δεδομένου ότι η εταιρεία σύναπτε ασφαλιστήρια συμβόλαια τριών και όχι έξι μηνών, οπότε με βάση και τον έναν μήνα προθεσμία που έχουν οι ασφαλισμένοι ώστε να αναζητήσουν νέα εταιρεία, οι «ουρές» μπορούν να έχουν διάρκεια από ελάχιστες μέρες μέχρι το πολύ δύο μήνες.