Κοινωνικό -ασφαλιστικό- Συμβόλαιο

 Οι ευθύνες του νέου προέδρου της ΕΑΕΕ κ. Αλ. Σαρρηγεωργίου πολλές. Αναλαμβάνει σε δύσκολη εποχή που μεγάλα ζητήματα του κλάδου είναι «ανοικτά» και χρειάζονται άμεσες λύσεις.  Ωστόσο δεν είναι μόνος του καθώς και τα άλλα μέλη που προεδρείου (Γ. Κωτσαλος, Ι. Λαπατάς, Φ. Μπράβος) είναι πρόσωπα με μεγάλη εμπειρία και κυρίως διάθεση να κινηθούν οργανωμένα σε δύο κατευθύνσεις: α) να κάνουν σαφές στους πολίτες ότι μπορούν να στηριχθούν στην ιδιωτική ασφάλιση και να εμπιστευθούν τις εταιρείες  (σε υγεία, σύνταξη, κ.α) και β) να δημιουργήσουν υποδομές, διεξόδους, και να χαράξουν προσανατολισμό ανάπτυξης.

Η διάθεση αλλαγής και  διαδραστικής συνεργασίας με την πολιτεία και τις εταιρείες σαφώς τους διακατέχει, οπότε αυτό που απομένει είναι να οργανωθούν, να συστηματοποιήσουν τις ενέργειες και να περάσουν στην πράξη και άμεσα τα όσα σκέπτονται. Μπορεί να αναρωτηθεί κανείς γιατί δεν έγιναν στο παρελθόν αυτά: Η απάντηση είναι ότι έγινε προεργασία και τώρα είναι η κατάλληλη στιγμή για το άλμα.  Ανάμεσα σε αυτά που πρέπει να γίνουν σαφώς είναι και η ποιότητα των υπηρεσιών του κλάδου.

Ποιότητα σε προϊόντα και σε συμπεριφορές εταιρικές και φυσικών προσώπων. Ακόμα είναι και επικοινωνία τους ασφαλιστικού προϊόντος στο ευρύ κοινό. Χρειάζεται να μάθει περισσότερα ο πολίτης για την ασφάλιση, τα όσα εγγυάται, την απαράμιλλη χρησιμότητα και αξία που έχει για τον καθένα. Δε θα μπορούσε το νέο προεδρείο να παραβλέψει το θέμα της «εμπιστοσύνης», της αξιοπιστίας της αγοράς που είναι πολύ απλό να αναδειχθεί αφού οι εταιρείες πληρώνουν ταχύτερα και περισσότερα από το κράτος.  Εξίσου σημαντικό που απαραιτήτως θα ενταχθεί στην ατζέντα της νέας διοίκησης είναι και η διαφάνεια στα συμβόλαια: θέμα καθοριστικό για να ζεσταθούν οι σχέσεις με τους καταναλωτές. Υπάρχουν και άλλα που όμως για να «τρέξουν» χρειάζεται πρώτα να δημιουργηθεί η σωστή βάση.

Ο νέος πρόεδρος κ. Αλ.  Σαρρηγεωργίου έχει δώσει -στην εταιρεία του- δείγμα γραφής για το πώς σκέπτεται, πώς κινείται και τι αποτέλεσμα φέρνει εφαρμόζοντας όλα αυτά που προαναφέρθηκαν. Συνεπώς αναμένεται πως το ίδιο μεθοδικά να το περάσει και στον κλάδο. Στο πλευρό και οι άλλοι του προεδρείου, κατασταλαγμένοι. Το όραμα υπάρχει, η απόδειξη υπάρχει το μόνο που απομένει είναι να γράψει το δικό του «Κοινωνικό –ασφαλιστικό- Συμβόλαιο», για την ποιοτική και ακολούθως ποσοτική αναβάθμιση της αγοράς.