Ν. Βαγιακάκος: Κινούμαστε με προσοχή στις καλύψεις μεγάλων κινδύνων

Αυστηρότερους πιστωτικούς ελέγχους στους πελάτες τους διενεργούν οι ασφαλιστικές εταιρείες προκειμένου να περιορίσουν τυχόν επισφάλειες, αλλά και να αποκλείσουν από το χαρτοφυλάκιό τους επιχειρήσεις οι οποίες βρίσκονται οικονομικά μεταξύ φθοράς και αφθαρσίας.
 
Αν κάτι ανησυχεί την περίοδο αυτή τον κλάδο είναι ο ηθικός κίνδυνος, ο οποίος παρουσιάζεται διογκωμένος, με την παραβατική δραστηριότητα στις επιχειρήσεις να καταγράφεται αυξημένη, όχι τόσο στον τομέα της ασφάλισης, όσο σε άλλα πεδία συναλλαγών.
 
Όπως δηλώνει στο iw o Managing Director της HDI Gerling Hellas, κ. Νότης Βαγιακάκος, οι ασφαλιστικές εταιρείες κινούνται το τελευταίο διάστημα με ιδιαίτερη προσοχή, αλλά και αυτοσυγκράτηση, στις καλύψεις μεγάλων εμπορικών και βιομηχανικών κινδύνων.
 
Προσθέτει δε ότι, ο πιστωτικός έλεγχος επιχειρήσεων αποτελεί πλέον στοιχείο καθημερινότητας για τα στελέχη της ασφαλιστικής αγοράς, ενώ πρωταρχικός τους στόχος στον κλάδο Περιουσίας δεν είναι η αύξηση της παραγωγής, αλλά η εξασφάλιση ότι κάθε υποψήφιος πελάτης είναι καταρχήν φερέγγυος οικονομικά, και κατά δεύτερον έχει την προοπτική της επιβίωσης σε συνθήκες ύφεσης.
 
Πηγές της αγοράς προσθέτουν μάλιστα ότι της υπογραφής κάθε συνασφαλιστηρίου συμβολαίου προηγείται ενδελεχής έλεγχος της εκάστοτε επιχείρησης με στοιχεία τα οποία διασταυρώνουν μεταξύ τους οι ασφαλιστικές, ενώ αν κάπου χτυπήσει κόκκινο οι εταιρείες δεν διστάζουν να θέσουν πελάτες τους στο περιθώριο, είτε διότι εκτιμούν ότι δεν θα μπορέσουν να καλύψουν το ασφάλιστρο, είτε διότι σε περίπτωση ζημιάς θεωρούν πως είναι πολύ πιθανό να μεγαλώσουν εντέχνως τις απαιτήσεις τους βασίζοντας τους ισχυρισμούς τους σε παραποιημένα ή και «κατασκευασμένα» στοιχεία.
 
Πέραν των άλλων βέβαια, η ασφαλιστική αγορά χάνει σε έσοδα και από τα μειωμένα κεφάλαια για τα οποία ασφαλίζονται οι εταιρείες, καθώς και από τον εντονότατο ανταγωνισμό σε ότι αφορά τα ασφάλιστρα, ανταγωνισμό ο οποίος πολλές φορές ξεφεύγει κάθε λογικής.
 
Κατά τον κ. Βαγιακάκο, αν το κλίμα στην οικονομία δεν αλλάξει το ταχύτερο, αν στους αμέσως προσεχείς μήνες δεν ξεκινήσουν τα μεγάλα οδικά έργα, καθώς και μια σειρά επενδύσεων στις οποίες στοχεύει η κυβέρνηση, αλλά και δεν υλοποιηθούν οι επιδιωκόμενες αποκρατικοποιήσεις, η ασφαλιστική αγορά πρόκειται να βιώσει ένα εξαιρετικά δύσκολο 12μηνο, πολύ δυσκολότερο του 2012.