Με βελτιωμένους δείκτες το 2012 η HDI – Gerling Hellas

Σημαντική βελτίωση των οικονομικών της μεγεθών πέτυχε το 2012 η HDI – Gerling Hellas, η οποία στρέφοντας την προσοχή της στο εξωτερικό και ειδικότερα στις αγορές των οποίων έχει την ευθύνη, ενίσχυσε σημαντικά τα έσοδά της, ενώ παράλληλα στην Ελλάδα, και παρά την ύφεση, κατάφερε να διατηρήσει σταθερή την παραγωγή της. Όσο για το καθαρό αποτέλεσμα ήταν και πάλι κερδοφόρο.

Ειδικότερα, το 2012 τα εγγεγραμμένα ασφάλιστρα της εταιρείας ανήλθαν στα 21 εκατ. ευρώ παρουσιάζοντας άνοδο 17% έναντι του 2011, επανερχόμενα στα επίπεδα του 2010, ενώ τα δεδουλευμένα ασφάλιστρα έφθασαν τα 22 εκατ. ευρώ καταγράφοντας αύξηση 9%.

Το μικτό τεχνικό αποτέλεσμα ήταν βελτιωμένο κατά 17% φθάνοντας στα 15 εκατ. ευρώ (πριν από τον υπολογισμό του αντασφαλιστικού κόστους), καθώς, πέρυσι, δεν σημειώθηκαν σημαντικές ζημιές. 

Το 2012, οι τεχνικές ασφαλίσεις σημείωσαν ανάκαμψη 38% μετά από τη μείωση – του προηγούμενου έτους, με 5,5 εκ. ευρώ εγγεγραμμένα ασφάλιστρα (6,7 εκατ. δεδουλευμένα), ενώ το τεχνικό αποτέλεσμα διαμορφώθηκε στα 4,2 εκατ. ευρώ.
Οι ασφαλίσεις περιουσίας συνέχισαν την ανοδική τάση των τελευταίων ετών με αύξηση παραγωγής 15% στα 9,3 εκατ. ευρώ (9,2 εκατ. δεδουλευμένα) και το τεχνικό αποτέλεσμα να φθάνει τα 7 εκατ. ευρώ.

Οι ασφαλίσεις αστικής ευθύνης επίσης αυξήθηκαν κατά 9% στα 4,9 εκατ. ευρώ (5,2 εκατ. δεδουλευμένα) εμφανίζοντας τεχνικό αποτέλεσμα 3,8 εκατ. ευρώ ενώ οι ασφαλίσεις μεταφορών σημείωσαν μείωση 13% στις 950.000 ευρώ (975. 000 ευρώ δεδουλευμένα) και τεχνικό αποτέλεσμα 0,4 εκατ. ευρώ
Σε ότι αφορά τις εκτιμήσεις της εταιρείας για την προ φόρων κερδοφορία του 2012, εκτιμάται ότι θα είναι της τάξεως των 7 εκατ. ευρώ.

O κ. Ν. Βαγιακάκος, Managing Director της εταιρείας, τόνισε στο iw, ότι «η επέκταση του χαρτοφυλακίου της Gerling οφείλεται κυρίως στη δραστηριοποίησή της εκτός Ελλάδος  – καθώς το ελληνικό υποκατάστημα έχει πλέον γεωγραφική δικαιοδοσία στις χώρες των Βαλκάνιων Ρουμανία, Βουλγαρία, Σερβία, Αλβανία, ΠΓΔΜ και της ΝΑ Μεσογείου Τουρκία, Μάλτα, Ισραήλ, Αίγυπτο και Κύπρο – ενώ η εγχώρια παραγωγή ασφαλίστρων παρέμεινε σε σταθερά επίπεδα”.

Πρόσθεσε δε ότι «η αύξηση της παραγωγής προήλθε τόσο από ελληνικές εταιρίες και υπάρχοντες ασφαλιζόμενους οι οποίοι δραστηριοποιούνται και στο εξωτερικό όσο και από νέες εργασίες στις χώρες αυτές». 

Παράλληλα η HDI-Gerling Hellas προχώρησε στην εισαγωγή στην αγορά νέων προϊόντων ασφάλισης για την αύξηση της πελατειακής της βάσης. Οι νέοι τομείς αφορούν ασφαλιστικά προϊόντα διαχείρισης κρίσεων (risk management) για την κάλυψη μολυσμένων προϊόντων και την κάλυψη απαγωγής και λύτρων, ενώ σημαντική θεωρείται και η ανάληψη εργασιών από το 2013 στον κλάδο αεροπορικών ασφαλίσεων.

Θα πρέπει τέλος να επισημανθεί ότι η στρατηγική επέκτασης των εργασιών της εταιρείας εκτός Ελλάδος θα ενταθεί το 2013 για την αντιστάθμιση των μειωτικών τάσεων στην εγχώρια αγορά. «Η διοίκηση διατηρεί συντηρητικές προβλέψεις για το τρέχον έτος εκτιμώντας η παραγωγή να κινηθεί στα ίδια επίπεδα με πέρυσι και ευελπιστεί να συνεχιστεί η υπερδεκαετής κερδοφόρος πορεία της εταιρείας και για το 2013» επεσήμανε ο κ. Βαγιακάκος.