Δ. Χριστοδουλιάς: Οραματιστής πολιτισμού στην ελληνική ασφαλιστική αγορά

Επιμένοντας ελληνικά και πιστεύοντας στην αξία του μεσαίου, αλλά λειτουργικού και ευέλικτου σχήματος επιχείρησης, ο Δημήτρης Χριστοδουλιάς, γενικός διευθυντής και αντιπρόεδρος του ομίλου εταιρειών ΓΕΝΚΑ Α.Ε., του οποίου η επιχειρηματική ιστορία ξεκινά από το 1877, δίνει την προσωπική του «μάχη» ώστε η ασφαλιστική εταιρεία ΔΥΝΑΜΙΣ ΑΕΓΑ – μέλος του Ομίλου ΓΕΝΚΑ – της οποίας ηγείται να πληροί το τρίπτυχο συνέπεια-εμπιστοσύνη-φερεγγυότητα, δηλαδή πολιτισμός στην ασφάλιση.
Με χάρισμα στην επικοινωνία και ταυτόχρονα κατασταλαγμένη σκέψη, υπηρετεί στην επαγγελματική και προσωπική του ζωή το αυτονόητο – που τείνει να εκλείψει – ενώ πατάει σε αξίες «βαριές» που επίσης χάνονται σταδιακά, με αποτέλεσμα να δείχνει αιρετικός όταν υποστηρίζει πως θέλει να έχει ελεγχόμενη ανάπτυξη, νοικοκυρεμένη διαχείριση, πίστη και εμπιστοσύνη στους νέους που θα δημιουργήσουν το αύριο, μετρημένα επιθετική συμπεριφορά και ιδιαίτερη ανάπτυξη των δεσμών με τους ανθρώπους των επάλξεων, δηλαδή τους διαμεσολαβούντες.

 Η ενασχόλησή του με την ασφαλιστική αγορά ήταν από αναπάντεχη για τον ίδιο και το περιβάλλον του. Γόνος αστικής οικογένειας, με πατέρα ανώτατο στέλεχος τράπεζας και μητέρα εκπαιδευτικό, ο Δημήτρης μεγάλωσε στην Αθήνα όπου, αφού ολοκλήρωσε το λύκειο, πέρασε στο Οικονομικό Πανεπιστήμιο. Αποτελεί δε, έναν γνήσιο εκπρόσωπο της δεκαετίας του ’70, όπου μεγάλωσε με αθλητικές δραστηριότητες, με ιδιαίτερη ροπή προς την ενασχόληση με το basketball και τη μουσική σχολή της jazz-rock σκηνής, έχοντας έντονα την επιθυμία να αποδείξει στην πράξη τη σημασία της δημιουργίας, της προκοπής και της επιτυχίας. 

Ως φοιτητής μαγεύεται από την προσπάθεια ανάπτυξης του ελληνικού αμπελώνα, αναζητά και μαθαίνει τον οινικό κόσμο και τους νέους εκφραστές του στις αρχές της δεκαετίας του ’80, όπου και ασχολείται με επιτυχία με την προώθηση ελλήνων παραγωγών. Τελειώνοντας το πανεπιστήμιο, υπηρέτησε ως έφεδρος αξιωματικός στο Επιτελικό Γραφείο Αρχηγού ΓΕΕΘΑ, που υπήρξε γι’ αυτόν μεγάλο σχολείο διοίκησης και ελέγχου. Στη συνέχεια ολοκληρώνει τον κύκλο των μεταπτυχιακών του σπουδών στη Διοίκηση Επιχειρήσεων, όπου και ασχολείται ενεργά με το Κέντρο Διοικητικών και Οικονομικών Ερευνών ως επιστημονικός συνεργάτης.
Κλείνοντας τον ακαδημαϊκό του δρόμο και αναζητώντας την επιχειρηματική του σταδιοδρομία, προκύπτει η πρόκληση του Ομίλου ΓΕΝΚΑ, που αποτελούσε μια ισχυρή επιχειρηματική δύναμη στην ελληνική και ευρωπαϊκή αγορά σε αρκετούς τομείς, όπως την εμπορία και βιομηχανία, την παραγωγή ποτών και τροφίμων, τις ξενοδοχειακές επιχειρήσεις, τις εταιρείες επενδύσεων σε καινοτόμες υπηρεσίες όπως η τηλεϊατρική, καθώς και η αντιπροσώπευση στην Ελλάδα του μεγάλου ασφαλιστικού βρετανικού συγκροτήματος της Guardian Royal Exchange από το 1897, καθώς και άλλων ασφαλιστικών πολυεθνικών επιχειρήσεων.
Το 1977 ιδρύεται η ΔΥΝΑΜΙΣ ΑΣΦΑΛΙΣΤΙΚΗ ΑΕΓΑ, με τη συμμετοχή της Guardian Royal Exchange, καθώς και άλλων μεγάλων επιχειρηματιών, η οποία, έχοντας το know-how, αλλά και τα απαιτούμενα κεφάλαια, δημιουργεί, χρόνο με το χρόνο, την εικόνα μιας σοβαρής και φερέγγυας ελληνικής ασφαλιστικής εταιρείας. 

Στη συνέχεια ανέλαβε σταδιακά τη διοίκηση του ομίλου και σύντομα, στις αρχές του νέου αιώνα, διαισθάνθηκε τις απειλές, αλλά και τις προκλήσεις, του νέου οικονομικού περιβάλλοντος που διαμορφώθηκε στην Ευρώπη με την οικονομική νομισματική ένωση. 

Προχώρησε λοιπόν σε δραστικές κινήσεις, όπως η αλλαγή της δομής της εταιρείας, εμπιστευόμενος σε θέσεις – «κλειδιά» νέους ανθρώπους, με ήθος, γνώσεις και εμπειρία. 

Πιστεύοντας ιδιαίτερα στην πληροφόρηση και στη σημασία που έχει για τις επιχειρήσεις του αύριο, εγκαθιστά ένα νέο πληροφοριακό σύστημα, με στόχο την οργάνωση των διαδικασιών και των λειτουργιών της εταιρείας. Ισχυροποιείται έτσι η κεφαλαιακή βάση της ΔΥΝΑΜΙΣ ΑΣΦΑΛΙΣΤΙΚΗΣ ΑΕΓΑ, με αυξήσεις μετοχικού κεφαλαίου, και τροποποιούνται οι αντασφαλιστικές συμβάσεις μέσω ισχυρών πολυεθνικών αντασφαλιστικών εταιρειών, ώστε να παρέχουν τη δυνατότητα της ανάπτυξης της εταιρείας.
Στόχος ήταν να θωρακιστεί η ΔΥΝΑΜΙΣ ΑΣΦΑΛΙΣΤΙΚΗ ΑΕΓΑ, ώστε να προσφέρει αυτό που οι μέτοχοί της, πάντοτε επιθυμούσαν, δηλαδή τον «πολιτισμό» στην ασφαλιστική κοινωνία της χώρας μας, παρέχοντας υψηλής ποιότητας προϊόντα και άριστες ανθρωποκεντρικές υπηρεσίες, που έχει ανάγκη η ελληνική κοινωνία στις νέες συνθήκες που διαμορφώνονται.
Το όραμά του για το αύριο είναι μια αγορά με έντονο ελληνικό στοιχείο, με τη συνένωση υγιών δυνάμεων, όπου θα πρυτανεύει το επιχειρηματικό ήθος, η φερεγγυότητα, η εμπιστοσύνη στο κοινό όραμα, δηλαδή ο «πολιτισμός» στην ελληνική ασφαλιστική κοινωνία.