Τα παιδικά προγράμματα και τα οφέλη τους

Βάνα Ζορμπά, Υποδιευθύντρια Κλάδου Ζωής στην Ευρωπαϊκή Πίστη

Τα ασφαλιστικά προγράμματα για παιδιά είναι χρηματοοικονομικά προϊόντα σχεδιασμένα με σκοπό να βοηθήσουν τους γονείς στο να προσφέρουν τις καλύτερες δυνατές ευκαιρίες ζωής στα παιδιά τους. Είναι μια μέθοδος προγραμματισμένης αποταμίευσης κεφαλαίου που ωριμάζει στην κρίσιμη ηλικία της ενηλικίωσης του παιδιού ώστε να του παράσχει όσο το δυνατόν περισσότερα εφόδια, είτε με τη μορφή της εξασφάλισης ανωτάτων σπουδών είτε με τη μορφή της οικονομικής ενίσχυσης στα πρώτα επαγγελματικά του βήματα. Σημαντικό πλεονέκτημα είναι το ότι σε περίπτωση απώλειας ζωής ή ανικανότητας του συμβαλλομένου, η εταιρία αναλαμβάνει την πληρωμή των ασφαλίστρων και το ασφαλιστήριο συνεχίζεται απρόσκοπτα.
Παράλληλα, αν συνδυασθούν με παροχές πρωτοβάθμιας και δευτεροβάθμιας περίθαλψης, τα προγράμματα αυτά μπορούν ν’ αποτελέσουν το όχημα για την εξασφάλιση ισόβιας, ολοκληρωμένης και οικονομικά ελκυστικής προστασίας της υγείας του παιδιού.

Ποια προγράμματα προτιμούν οι καταναλωτές
Tα αποταμιευτικά – επενδυτικά προγράμματα είναι μακροχρόνια προγράμματα, χωρίς βεβαίως να αποκλείονται και μικρότερες διάρκειες.
Οι ασφαλιστικές εταιρίες διαθέτουν προγράμματα εγγυημένου κεφαλαίου και απόδοσης, καθώς και προϊόντα κατηγορίας unit linked. Η ιδιοσυγκρασία του γονέα και η πληροφόρησή του από τον Ασφαλιστικό Σύμβουλο συντελούν στην επιλογή του προγράμματος.
Στην πρώτη περίπτωση ο πελάτης γνωρίζει εξ’ αρχής το ελάχιστο ποσό ασφαλίσματος όπως θα διαμορφωθεί στη λήξη του ασφαλιστηρίου.
Τα Unit Linked από την άλλη πλευρά, παρέχουν μικρότερες ή καθόλου εγγυήσεις, όμως οι πελάτες που τα επιλέγουν προσδοκούν σε υψηλότερες αποδόσεις.   
Η στάση του καταναλωτικού κοινού ως προς την επιλογή μεταξύ προϊόντων εγγυημένου επιτοκίου και προϊόντων Unit Linked, τουλάχιστον έτσι όπως καταγράφεται από την παραγωγή ασφαλίστρων  από πρωτασφαλίσεις, μπορεί να χαρακτηριστεί ασταθής. Ενώ μέχρι το 2007, ο λόγος της παραγωγής του Κλάδου Ζωής ως προς την παραγωγή των Unit Linked παρουσίαζε ανοδική τάση, φτάνοντας στο 55% το 2007, στη συνέχεια παρουσιάζει απότομη πτώση στο 12% το 2010, για να σκαρφαλώσει στο 35% το 2012.

Πως εξελίχθηκαν τα μεγέθη της αγοράς

Σύμφωνα με τα στοιχεία παραγωγής δωδεκαμήνου 2012 της ΕΑΕΕ, η συνολική παραγωγή του Κλάδου Ζωής το 2012 μειώθηκε κατά 9,4%. Εν τούτοις, η αγορά προϊόντων Unit Linked εμφάνισε αύξηση κατά 10,8%, συνεχίζοντας την ανοδική πορεία που είχε ξεκινήσει το 2011.
Οι προβλέψεις των Ασφαλίσεων Ζωής για το 2013 είναι μειωμένες, αντανακλώντας τις συνέπειες της ύφεσης που δεν άφησε αλώβητο τον Ασφαλιστικό Κλάδο.

Προοπτικές ανάπτυξης

Η υποχώρηση του κοινωνικού κράτους, ως εγγυητή μιας σειράς κοινωνικών δαπανών (συμπεριλαμβανομένου του εισοδήματος μετά τη συνταξιοδότηση ή της δωρεάν Παιδείας) συνοδεύεται από την επίταση του ρόλου της ατομικής ευθύνης στην αντιμετώπιση των ολοένα αυξανόμενων νέων προκλήσεων. Υπό αυτή την έννοια, τα ατομικά επενδυτικά προγράμματα, ως κατ΄ εξοχήν μέσα Ατομικού Προγραμματισμού, θα αποτελέσουν αναπόσπαστο χαρακτηριστικό του αναδυόμενου οικονομικού και κοινωνικού τοπίου.

Προγράμματα

Η Ευρωπαϊκή Πίστη έχει ήδη πραγματοποιήσει αλλαγές τόσο στις καλύψεις όσο και στο κόστος τους λόγω της εναρμόνισης με τη Νομοθεσία περί εξίσωσης ασφαλίστρων- παροχών των δύο φύλων.
Στον τομέα των ασφαλιστικών προγραμμάτων για παιδιά η Εταιρία μας προσφέρει τις ακόλουθες επιλογές:
1)    Παραδοσιακά προγράμματα εγγυημένου επιτοκίου 3,35%
•    Πρόγραμμα Ιδιωτικής Σύνταξης
•    Πρόγραμμα Επιβίωσης Εγγυημένου Κεφαλαίου
2)    Προϊόντα Unit Linked
•    Πρόγραμμα Εγγυημένου Κεφαλαίου Future Guarantee
•    Επενδυτικό Πρόγραμμα  Flexi Plan
3)    Προϊόντα υγείας και προστασίας
•    Ισόβιο και Απεριόριστο Νοσοκομειακό Πρόγραμμα
•    Νοσοκομειακό και Χειρουργικό Επίδομα
•    Απεριόριστη Πρωτοβάθμια Περίθαλψη
•    Απαλλαγή Πληρωμής Ασφαλίστρων