Ντ. Άστρας: «Η κρίση χτυπά την αγορά εκδηλώσεων»

 
 
 
Ο σημαντικότερος κίνδυνος που αντιμετωπίζουν σήμερα οι διοργανωτές εκδηλώσεων είναι, σύμφωνα με τον κ. Ντ. Αστρά, η οικονομική ύφεση, που έχει μειώσει το χορηγικό ενδιαφέρον των εταιρειών που υποστηρίζουν οικονομικά τις εκθέσεις, τα συνέδρια, τις συναυλίες και κάθε είδους εκδήλωση. Στη συνέντευξή του αναφέρεται στο χαμηλό ποσοστό ασφάλισης των εκδηλώσεων και υποστηρίζει ότι τα πακέτα ασφάλισης στην αγορά πρέπει να είναι προσιτά για τους διοργανωτές και να περιέχουν ξεκάθαρες καλύψεις.
 
iw? Ποια είναι τα οικονομικά στοιχεία – μεγέθη της αγοράς εκδηλώσεων και συνεδρίων;
 
Ν.Α.: Λόγω της έλλειψης στατιστικών στοιχείων, που αντιμετωπίζει γενικότερα ο κλάδος του τουρισμού, ο ακριβής αριθμός των επιχειρήσεων που δραστηριοποιούνται στον τομέα των συνεδρίων δεν είναι γνωστός. Ωστόσο, βάσει εκτιμήσεων, θα μπορούσαμε να πούμε ότι τα μέλη του HAPCO εκπροσωπούν ένα αρκετά μεγάλο μέρος της αγοράς πανελλαδικά, καλύπτοντας ποσοστιαία το 60-70%. Ο δε συνολικός τζίρος της αγοράς εκτιμάται ότι ανέρχεται στο ποσό των 600 εκατ. ευρώ.
 
iw? Ποιοι είναι οι σημαντικότεροι κίνδυνοι που αντιμετωπίζουν οι διοργανωτές εκδηλώσεων;
 
Ν.Α.: Οι οργανωτές συνεδρίων αντιμετωπίζουν τις συνέπειες της κρίσης ήδη από το 2010, αφού η έλλειψη ρευστότητας και η γενικότερη αστάθεια, τόσο σε επίπεδο οικονομίας όσο και πολιτικής, προκαλούν ανησυχία στις επιστημονικές ενώσεις (εθνικές και διεθνείς) για την επιτυχία ή μη ενός συνεδρίου ακόμη και σήμερα, γεγονός που έχει οδηγήσει και οδηγεί αρκετούς στην απόφαση αναβολής ή και ακύρωσης της ανάθεσης. Η επιφύλαξη, τόσο των διοργανωτών όσο και των συνέδρων, αφενός για την επιτυχή διεξαγωγή ενός συνεδρίου στην Ελλάδα και αφετέρου για τη βιωσιμότητα των ίδιων των Ελλήνων Οργανωτών Συνεδρίων (PCOs) που αναλαμβάνουν την ανάθεση έργου, έχει ως τραγικό αποτέλεσμα τη μείωση των χορηγιών, που μοιραία δυσχεραίνει ακόμη περισσότερο την όποια διοργάνωση συνεδρίου/εκδήλωσης.
 
iw? Ασφαλίζουν τους χώρους και τις εκδηλώσεις τους τα μέλη του Hapco; Θεωρείτε ότι πρέπει να δοθεί από την πλευρά των ασφαλιστικών εταιρειών κάποιο κίνητρο;
 
Ν.Α.: Συνήθως δεν τα ασφαλίζουν και αυτό όχι γιατί δεν κρίνουν απαραίτητη την ασφάλιση, αλλά γιατί μάλλον δεν έχει βρεθεί ακόμη εκείνο το ασφαλιστικό πακέτο που θα παρέχει ξεκάθαρες καλύψεις και με λογικές τιμές στην αγορά των συνεδρίων και των εκδηλώσεων.
 
iw? Πιστεύετε ότι πρέπει να ασφαλίζονται όλες οι εκδηλώσεις;
 
Ν.Α.: Τόσο η ασφάλεια όσο και η ασφάλιση αποτελούν θέματα υψίστης σημασίας για το αποτέλεσμα μιας διοργάνωσης και, ως εκ τούτου, βρίσκονται πολύ ψηλά στις προτεραιότητες ενός Επαγγελματία Διοργανωτή Συνεδρίων (PCO). Αυτός μάλιστα είναι και ο λόγος που ο HAPCO επιμένει τόσο σθεναρά στο θέμα της πιστοποίησης του κάθε επαγγελματία, αλλά και στη σημασία επιλογής των κατάλληλων συνεργατών για την επιτυχή διεξαγωγή της όποιας εκδήλωσης, ασχέτως μεγέθους.
 
Η επιτυχία, τόσο η επιστημονική όσο και η οικονομική, κάθε συνεδρίου εξαρτάται από πολλούς παράγοντες (κοινωνικούς, οργανωτικούς, προσέλευσης ή μη προσκεκλημένων ομιλητών, εσωτερικής αστάθειας κ.τ.λ.) και καλό θα ήταν να μπορούσαμε να ασφαλίζαμε τις συνεδριακές διοργανώσεις, αλλά μέχρι στιγμής, όπως αναφέρθηκε και παραπάνω, δεν μας έχει διατεθεί καμία αξιόπιστη ασφαλιστική πρόταση.
 
iw? Πόσα είναι τα μέλη του HAPCO;
 
Ν.Α.: Τα μέλητου Συνδέσμου Ελλήνων Επαγγελματιών Οργανωτών Συνεδρίων – HAPCO(Hellenic Association of Professional Congress Organizers) πλέον ξεπερνούν αριθμητικά τα 100 και διακρίνονται για τη δυναμική παρουσία τους στον ευρύτερο χώρο του επαγγελματικού και συνεδριακού τουρισμού. Πιο συγκεκριμένα, η λίστα των εταιρειών – μελών του HAPCO περιλαμβάνει: διοργανωτές συνεδρίων, συνεδριακά κέντρα, συνεδριακά κέντρα και θέρετρα διακοπών, ξενοδοχεία με συνεδριακές υποδομές, εταιρείες οπτικοακουστικού εξοπλισμού, εταιρείες επισιτισμού, εταιρείες σχεδιασμού και κατασκευής εκθεσιακών περιπτέρων, εκδοτικούς οίκους, εταιρείες συμβούλων επιχειρήσεων, εταιρείες δημοσίων σχέσεων και διαφήμισης, εταιρείες λογισμικού υλικού, εταιρείες ενοικιάσεως αυτοκινήτων και VIP μεταφορών, αεροπορικές εταιρείες, εταιρείες κρουαζιέρας, εκπαιδευτικά ιδρύματα, κ.ά. Διαθέτοντας εξειδίκευση, τεχνογνωσία και πολυετή εμπειρία, προσφέρουν υπηρεσίες υψηλής ποιότητας, που ενισχύουν την ανταγωνιστικότητα του ελληνικού συνεδριακού τουρισμού και εγγυώνται την επιτυχία κάθε διοργάνωσης.