Προοπτικές στην ασφάλιση εκδηλώσεων, συνεδρίων και εκθέσεων

Tα οφέλη για τον οργανωτή είναι πολλά και ποικίλα. Οι ιδιαιτερότητες της κάθε εκδήλωσης είναι πολλές και σύνθετες, π.χ. το κόστος μιας ακύρωσης είναι μεγάλο για τον Επαγγελματία Οργανωτή Εκδηλώσεων & Συνεδρίων, που καλείται να καταβάλει αποζημιώσεις ακυρωτικών σε εισιτήρια, μηχανήματα , συνεδριακά κέντρα, κτλ. Επιπλέον οι οικονομικές ζημίες από την ακύρωση κάποιου γεγονότος έχει δυσάρεστες συνέπειες τόσο στα οικονομικά αποτελέσματα του διοργανωτή αλλά πολλές φορές και στη φήμη του με ότι αυτό συνεπάγεται για το μέλλον.

Σε τι ποσοστό ασφαλίζονται σήμερα οι εκδηλώσεις
Στη χώρα μας με βάση τα στοιχεία της εταιρίας μας, το ποσοστό ασφάλισης των εκδηλώσεων είναι χαμηλό σε σχέση με το εξωτερικό. Οι εκδηλώσεις που ασφαλίζονται στη χώρα μας είναι κυρίως φεστιβάλ κατά τους καλοκαιρινούς κυρίως μήνες σε διάφορες περιοχές της Ελλάδας.

Προοπτικές
Όπως όλες οι εξειδικευμένες ασφαλίσεις, έτσι και οι ασφαλίσεις  Συνεδρίων , Εκθέσεων και Εκδηλώσεων, έχουν αργό ρυθμό ανάπτυξης. Ας μην ξεχνάμε ότι η πολιτικοοικονομική κρίση στην χώρας μας δημιούργησε προβλήματα και στον  συνεδριακό τουρισμό, ο οποίος ως μια μορφή εναλλακτικού τουρισμού, είχε παρουσιάσει τα τελευταία χρόνια ανάπτυξη και στην Ελλάδα. Θεωρούμε ότι αν έχουμε καλύτερες συνθήκες, ο συνεδριακός τουρισμός θα δημιουργήσει προοπτικές, που θα βοηθήσουν στην ανάπτυξη των ασφαλίσεων ακύρωσης συνεδρίων & εκδηλώσεων .

Διαφορές με την ασφάλιση αυτή σε χώρες του εξωτερικού
Στο εξωτερικό λόγω της συχνής ασφάλισης των Συνεδρίων, Εκθέσεων και Εκδηλώσεων, έχουμε τη δυνατότητα να εξετάζουμε ασφαλιστικούς κινδύνους με πολλές ιδιαιτερότητες. Εκδηλώσεις και γεγονότα , που στην Ελλάδα δεν έχουν ιδιαίτερο ενδιαφέρον ενώ στο εξωτερικό συγκεντρώνουν πλήθος κόσμου και οι ασφαλιστικές εταιρίες παρέχουν κάλυψη για όλους τους ασφαλιστικούς κινδύνους, αυξάνοντας το κύρος και τη φήμη της οργάνωσης και του οργανωτή αντίστοιχα. Aς μην ξεχνάμε και τις διαφορές στο κλίμα και τον τόπο  που λαμβάνουν χώρα οι εκδηλώσεις , εκθέσεις κλπ. Το γεγονός αυτό είναι και η ειδοποιός διαφορά σε σχέση με αυτές τις ασφαλίσεις στο εξωτερικό.

Η Καραβίας & Συνεργάτες έχει συσσωρεύσει χρόνια εμπειρίας στους εξειδικευμένους κινδύνους και οι ασφαλίσεις Συνεδρίων , Εκθέσεων και Εκδηλώσεων είναι ένας ασφαλιστικός κίνδυνος με πολλές ιδιαιτερότητες αλλά κυρίως απαιτεί μεγάλη εμπειρία , σωστό underwriting και ταχύτητα στη αξιολόγηση του κινδύνου.

Τα είδη των Εκδηλώσεων που ασφαλίζονται είναι :
• Συναυλίες
• Θεατρικές παραστάσεις, Όπερα, Μπαλέτο, Χορός
• Αθλητικά Γεγονότα (ποδόσφαιρο, καλαθοσφαίριση, αγώνες αυτοκινήτων, αγώνες ιστιοπλοΐας).
• Εμπορικές ή μη εκθέσεις, Συνέδρια, Κύκλος Σεμιναρίων
• Εταιρικές εκδηλώσεις (καμπάνιες, λανσάρισμα νέων προϊόντων, βραβεύσεις στελεχών κλπ)

Oι ασφαλιζόμενοι κίνδυνοι είναι:
Α) Ακύρωση και Διακοπή για «οποιαδήποτε αιτία» πέραν του ελέγχου του Διοργανωτή (π.χ. σεισμός, φωτιά, απεργίες, εθνικό πένθος, φυσική (υλική) ζημιά
Β) Αδυναμία εμφάνισης στο χώρο της εκδήλωσης κυρίων συντελεστών της εκδήλωσης όπως :
Συναυλίες  : Τραγουδιστές, Μουσικοί
Μπαλέτο  : Χορευτές, χορογράφος
Συνέδρια  : Ομιλητές
Αθλη. Εκδηλώσεις : Αθλητές, Διαιτητές
Γ) Καιρικές Συνθήκες που δεν επιτρέπουν την πραγματοποίηση της εκδήλωσης Συνήθως δίδονται δύο καλύψεις ακολούθως:
Α) Κακοκαιρία που μπορεί να αποβεί επικίνδυνη για τους πρωταγωνιστές ή το το κοινό.
Β) Συγκεκριμένες καιρικές συνθήκες π.χ. 5 χιλιοστά κατά την περίοδο 19.00 –  22.00 κλπ. ή αέρας δυνατότερος των 8 Μποφόρ.

Επιπλέον των παραπάνω καλύψεων , παρέχονται και οι ασφαλιστικές καλύψεις για :

ΑΣΤΙΚΗ ΕΥΘΥΝΗ
Στις περιπτώσεις των συναυλιών, θεατρικών παραστάσεων, εκθέσεων και γενικά όπου υπάρχει μεγάλη συγκέντρωση κοινού ο κίνδυνος πρόκλησης βλάβης είναι αυξημένος και περιλαμβάνει :
• Σωματικές βλάβες τρίτων
• Σωματικές βλάβες στους συντελεστές της εκδήλωσης
• Υλικές Ζημιές στους χώρους της εκδήλωσης
 και

ΠΡΟΣΩΠΙΚΟ ΑΤΥΧΗΜΑ
Ασφάλιση Προσωπικού Ατυχήματος /Ασθένειας για όλους τους συντελεστές της εκδήλωσης συμπεριλαμβανομένων των ηθοποιών, μουσικών , τεχνικών κλπ