Ασφάλιση επιχειρήσεων

Γιάννης Τζίτζικας, Διευθυντής Επιχειρηματικών Ασφαλίσεων στη AIG

Η ασφάλιση για τις επιχειρήσεις είναι ένα από τα εργαλεία διοίκησης και μεταφοράς συνεπειών από τον ισολογισμό της επιχείρησης στην ασφαλιστική εταιρία. Επιτρέποντας στις επιχειρήσεις να προστατέψουν τα οικονομικά & περιουσιακά τους στοιχεία, αλλά και την εταιρική τους φήμη, τους παρέχει τη δυνατότητα λοιπόν να σχεδιάσουν το μέλλον και να κάνουν τα επόμενα βήματα με ελεγχόμενο επιχειρηματικό ρίσκο.

Έχει αξιοποιηθεί σήμερα αυτή η αγορά; Ασφαλίζονται οι επιχειρήσεις;

Από την πλευρά των ασφαλιστικών εταιριών είναι ευχάριστο  ότι υπάρχει η διάθεση,  η δυνατότητα και οι ανάλογες επενδύσεις ώστε να αξιοποιηθεί η συγκεκριμένη αγορά. 

Από την πλευρά των επιχειρήσεων παρά την γενικότερη οικονομική συγκυρία που τις αναγκάζει α επανεξετάσουν και να μειώσουν τα έξοδά τους, παρατηρούμε μια σταθερά ανοδική τάση στην εξέταση και υιοθέτηση ασφαλιστικών λύσεων για την προστασία τους. 

Το περιβάλλον χαμηλής ρευστότητας και οι πολύ μειωμένες χορηγήσεις από τις Τράπεζες είναι ένα σαφές μήνυμα προς τις επιχειρήσεις, οι οποίες αντιλαμβάνονται ότι δεν έχουν πάντα την κεφαλαιακή επάρκεια για να καλύψουν μία πιθανή ζημία, ή ακόμα και αν την έχουν είναι αρκετά πιο ασφαλές να στραφούν στην ασφάλιση. Στην περίοδο αυτή διαπιστώνουμε ότι οι επιχειρήσεις στρέφονται περισσότερο στα  προγράμματα που παρέχουν ουσιαστική προστασία και βρίσκουν την ισορροπία ανάμεσα στις καλύψεις και το κόστος.

Ποια προγράμματα (επιγραμματικά) διαθέτει η AIG;

Η AIG με παγκόσμια τεχνογνωσία και παρουσία διαθέτει μια ευρύτατη σειρά προϊόντων στους κλάδους Αστικών Ευθυνών, Περιουσίας, Χρηματικών Απωλειών, Διαχείρισης Κρίσεων και Μεταφορών, τα οποία καλύπτουν ανάγκες εταιριών ανεξαρτήτως μεγέθους, από τις μεγάλες πολυεθνικές μέχρι τις μικρές και μεσαίες επιχειρήσεις.

Αυτό όμως που πραγματικά διακρίνει την AIG είναι η καινοτομία μέσα από εξειδικευμένα προγράμματα, π.χ. για ασφάλιση ηλεκτρονικών και διαδικτυακών κινδύνων, ευθύνης στελεχών διοίκησης, ανάκλησης προϊόντων, περιβαλλοντικής ευθύνης, μικρομεσαίων επιχειρήσεων κλπ.

Ποια είναι τα μεγέθη του κλάδου και ποιες οι προοπτικές ανάπτυξης του;

Παρά το δυσμενές οικονομικό περιβάλλον και τη γενικότερη μείωση που παρουσίασε η ασφαλιστική αγορά το 2012, οι επιχειρηματικές ασφαλίσεις στην AIG διατήρησαν την κερδοφορία τους αλλά και το μερίδιο αγοράς. 
Είναι σημαντικό να αναφέρουμε ότι παρέχουμε λύσεις ασφάλισης σε πάνω από το 80% των εισηγμένων εταιριών, ενώ πάνω από 9.000 επιχειρήσεις μας επιλέγουν και εμπιστεύονται  για την ασφάλισή τους. Υπάρχει δε μια σαφής τάση για προϊόντα που προστατεύουν τη φήμη και τον ισολογισμό και εκεί θεωρούμε ότι βρίσκεται μια από τις μεγαλύτερες προοπτικές ανάπτυξης του κλάδου.

Είναι η κρίση ευκαιρία για την ανάπτυξη του;

Οι επιχειρήσεις είναι ο κινητήριος μοχλός της οικονομίας. Έτσι ακόμα και με μείωση των μεγεθών, θα συνεχίσουν να υπάρχουν. Τώρα, περισσότερο από ποτέ, χρειάζεται να εξασφαλίσουν τη συνέχιση της λειτουργίας τους.

Ακολουθούμε ένα στρατηγικό πλάνο 5ετίας το οποίο επανεξετάζουμε συχνά.
Η κρίση είναι  ένας επιπλέον παράγοντας στη συνεχή αναζήτηση ουσιαστικών, έξυπνων και ευέλικτων λύσεων, ώστε η επιχείρηση να μπορεί να βρει τη χρυσή τομή ανάμεσα στο ρίσκο και στο κόστος. Αναζητούμε συνεχώς τις ευκαιρίες που προκαλεί η αλλαγή της Επιχειρηματικής δραστηριότητας και εκεί ακριβώς καινοτομούμε. Η εμπιστοσύνη των ασφαλισμένων μας είναι η απόδειξη ότι «Είμαστε έτοιμοι για το αύριο»