Σημαντικά κέρδη αποκομίζει το γεν

Οι διαπραγματεύσεις για τον κοινοτικό προϋπολογισμό για το 2014-2020 συνεχίζονται για δεύτερη ημέρα στην ευρωπαϊκή σύνοδο. Ο πρόεδρος της ΕΕ, Van Rompuy, πρότεινε προϋπολογισμό που περιλαμβάνει δαπάνες ύψους 960 δισ. ευρώ και πραγματικές πληρωμές 908,4 δισ. ευρώ. Τα 960 δισ. ευρώ είναι κατά 12 δισ. ευρώ λιγότερα από την πρόταση προϋπολογισμού του Νοέμβρη. Ο υπουργός Ευρωπαϊκών Υποθέσεων και Εξωτερικού Εμπορίου της Φινλανδίας έγραψε στο twitter ότι πρόκειται για συμφωνία που είτε θα την αποδεχτείς είτε θα την απορρίψεις , χωρίς να δίνει άλλη επιλογή. Το ευρωπαϊκό κοινοβούλιο θα πρέπει στη συνέχεια να εγκρίνει την όποια συμφωνία.

Μια συμφωνία για το νέο κοινοτικό προϋπολογισμό ίσως να είναι θετική για το ευρώ καθώς θα αποκαταστήσει τη σταθερότητα στην Ευρωζώνη, αν και η ακριβής αντίδραση εξαρτάται από το περιεχόμενο της συμφωνίας.

Επίσης, στη Γερμανία το εμπορικό ισοζύγιο υποχώρησε το Δεκέμβρη στα 12,0 δισ. ευρώ, κάτι που οδήγησε το ευρώ κάτω από τα 1,3400 δολάρια. Ωστόσο, γρήγορα η ισοτιμία κάλυψε τις απώλειες και διαπραγματεύεται σε λίγο υψηλότερα επίπεδα μετά τις χθεσινές δραματικές απώλειες λόγω του Mario Draghi. Πιθανή αντίσταση να συναντήσει στο επίπεδο-«κλειδί» του 1,3500 και στήριξη στο 1,3374.

Στην Ιαπωνία ένα μείγμα δηλώσεων διαφορετικών αξιωματούχων ενδυνάμωσαν το γεν. Ο διοικητής της BoJ δήλωσε ότι η πρόσφατη πτώση στο γεν θα στηρίξει την οικονομία αναμένοντας ανάκαμψη το 2013. Ωστόσο, το γεν ενισχύθηκε κατά 100 pips έναντι του δολαρίου μετά τις προβλέψεις της Nissan για το οικονομικό έτος 2013. Η Nissan διατήρησε τις προβλέψεις της για το γεν στο 79,7 έναντι του δολαρίου, αγνοώντας την δραματική πτώση από τα υψηλά του Σεπτεμβρίου. Η πρόβλεψη φαίνεται ότι προκάλεσε short squeeze με αποτέλεσμα η ισοτιμία USDJPY να υποχωρήσει κάτω από το 93,00.

Τα κέρδη στο γεν άρχισαν να επεκτείνονται όταν ο υπουργός Οικονομικών της Ιαπωνίας Aso δήλωσε ότι ο ρυθμός υποχώρησης στο γεν ήταν πολύ γρήγορος. Οι δηλώσεις του οδήγησαν την ισοτιμία USDJPY πάλι κάτω από το 92,50.