Ευρώ: Πραγματική αντιστροφή με το Draghi να υπαινίσσεται παρέμβαση;

Το ευρώ «βυθίστηκε» χθες έναντι των περισσότερων βασικών νομισμάτων. Η πτώση στο ενιαίο νόμισμα μας οδηγεί στο σημείο να σκεφτούμε αν πρόκειται για μια μόνιμη στροφή σε μια πτωτική τάση. Η σημαντικότερη αντιστροφή αφορά στην πτώση του EURUSD κατά 2,3% από τα υψηλά 14 μηνών που σημείωσε την περασμένη Παρασκευή. Δεδομένης της εμμονής του επενδυτικού συναισθήματος αλλά και της προκλητικής βελτίωσης στους ισολογισμούς της κεντρικής τράπεζας, η αντιστροφή του συγκεκριμένου νομισματικού ζεύγους έχει ιδιαίτερη σημασία για το ευρώ. 

Επομένως, από πού προήλθε αυτή η πιθανή διάσπαση της ανοδικής πορείας του ευρώ; Καθοριστική κατά τη χθεσινή συνεδρίαση ήταν η απόφαση της ΕΚΤ. Με μια πρώτη ματιά, η κεντρική τράπεζα δεν μείωσε τα επιτόκια ούτε υιοθέτησε ένα νέο πρόγραμμα στήριξης ούτε αποφάσισε να αντισταθμίσει την αποστράγγιση ρευστότητας λόγω των LTRO. Παρ’ όλα αυτά ο Draghi άφησε υπαινιγμούς για νέες προσπάθειες στήριξης στο μέλλον. Σε συνδυασμό με τη διατήρηση των αδύναμων προβλέψεων για την ανάπτυξη, ο κεντρικός τραπεζίτης δήλωσε ότι θα παρακολουθείται η πορεία του ευρώ και η επιρροή του στο πληθωριστικό ρίσκο. Οι traders αναγνωρίζουν ότι η ΕΚΤ διαθέτει περιθώρια για μείωση του βασικού επιτοκίου δανεισμού- μια ευκολότερη απόφαση από την εισαγωγή νέων μέτρων στήριξης της οικονομίας. 

Με άλλα λόγια, η Ιρλανδία απαλλάχτηκε από σημαντικό βάρος όταν η ΕΚΤ ενέκρινε την ανταλλαγή των υποσχετικών τίτλων που ανέλαβε η κυβέρνηση με μακροπρόθεσμα ομόλογα 30ετίας. Αυτό θα μειώσει το συνολικό κόστος της διάσωσης.