Direct εισπράξεις ασφαλίστρων

Το ζήτημα της είσπραξης ασφαλίστρων επαναφέρει στην ατζέντα της η Τράπεζα της Ελλάδος μετά την απόφαση της Αρχής Προστασίας Δεδομένων Προσωπικού Χαρακτήρα να απορρίψει τον Ασφαλιστικό Τειρεσία.

Ειδικότερα, φέρεται να εξετάζει σειρά εναλλακτικών λύσεων ώστε να επιταχύνει τους χρόνους πληρωμών, να τονώσει τη ρευστότητα των ασφαλιστικών και να περιορίζει τη γκρίζα ζώνη των συναλλαγών μεταξύ ασφαλισμένων – διαμεσολαβούντων – εταιρειών.
Πληροφορίες του IW αναφέρουν ότι στις προθέσεις της ΤτΕ είναι να παρέμβει στηριζόμενη κατά βάση στην αναφορά που κάνει η Αρχή Προστασίας Δεδομένων Προσωπικού Χαρακτήρα στην επίμαχη απόφασή της ότι ο νόμος παρέχει στην εποπτική αρχή αρμοδιότητες ρυθμιστικού χαρακτήρα.

Πιο συγκεκριμένα το επικρατέστερο σενάριο προβλέπει ότι η ΤτΕ θα παρέμβεινομοθετικά, αποκλείοντας τα δίκτυα πωλήσεων όλων των κατηγοριών και βαθμίδων από τη διαδικασία είσπραξης των ασφαλίστρων.

Παράλληλα θα καθιερώσει την καταβολή των ασφαλίστρων από τους ασφαλισμένους απευθείας στις ασφαλιστικές εταιρείες με:
– τη χρήση πιστωτικών καρτών,
– την κατάθεση χρημάτων σε τραπεζικούς λογαριασμούς των εταιρειών,
– την καταβολή των ποσών μέσω ταχυδρομικής επιταγής ή αντικαταβολής.
Πάντως κατά τις ίδιες πληροφορίες αποφάσεις ακόμη δεν έχουν ληφθεί στην ΤτΕ, ωστόσο το πιθανότερο είναι ότι δεν θα καθυστερήσουν.