«Ανοίγει» η επετηρίδα για κρατική ενίσχυση στις ασφαλιστικές

Το ενδιαφέρον ασφαλιστικών εταιρειών να αξιοποιήσουν την κρατική στήριξη προκάλεσε από την ανακοίνωση της η προωθούμενη διάταξη του Υπουργείου Οικονομικών, η οποία θα επιτρέπει την -υπό προϋποθέσεις- στήριξη από το κράτος προβληματικών ασφαλιστικών εταιρειών.

Με την παρέμβαση αυτή, η κυβέρνηση σπρώχνει όσες ασφαλιστικές εταιρείες δεν αντέχουν τις πιέσεις της κρίσης σε συγχωνεύσεις γλιτώνοντάς αυτές (από την ανάκληση άδειας λειτουργίας), ενώ διασώζει και το γόητρο του κλάδου.

Σύμφωνα με πληροφορίες και εκτιμήσεις της αγοράς, η ψήφιση της εν λόγω ρύθμισης θα κινήσει τις διαδικασίες συγχώνευσης για τουλάχιστον 8 με 10 ασφαλιστικές εταιρείες, χωρίς ωστόσο να είναι βέβαιο ότι τα σχέδια αναδιάρθρωσης που θα κατατεθούν στην Τράπεζα της Ελλάδος θα τύχουν όλα έγκρισης.

Ήδη πάντως η ΤτΕ φέρεται να έχει ενημερωθεί από την αγορά ότι θα λάβει άμεσα το πρώτο σχέδιο συγχώνευσης, με την εμπλοκή δύο ασφαλιστικών εταιρειών, η μια με δραστηριότητα στις Γενικές Ασφάλειες και κυρίως στις ασφαλίσεις Αυτοκινήτων, η, δε, δεύτερη με αισθητή παρουσία στις Ασφαλίσεις Ζωής, αλλά δράση και στον κλάδο Ζημιών.

Το εν λόγω εγχείρημα, ατύπως, θα λειτουργήσει πιλοτικά για την αγορά, αφού θα είναι η πρώτη απόπειρα εφαρμογής του υπό ψήφιση πλαισίου. Πρωταρχικός του στόχος θα αποτελέσει η δημιουργία ενός ενιαίου ασφαλιστικού σχήματος, που θα εξυγιανθεί με την εφαρμογή νέας στρατηγικής, τη διενέργεια περικοπών κόστους και τη βελτίωση του χαρτοφυλακίου του, ενώ απώτερος σκοπός θα είναι η επιστροφή του σε αναπτυξιακή τροχιά.

Η σχετική ρύθμιση που περιήλθε στο νομοσχέδιο «επενδυτικά εργαλεία ανάπτυξης, παροχή πιστώσεων και άλλες διατάξεις» το οποίο βρίσκεται ήδη σε δημόσια διαβούλευση, προβλέπει την κρατικοποίηση ασφαλιστικών εταιρειών, δια της έκδοσης προνομιούχων μετοχών (στα πρότυπα της ρύθμισης που προώθησε το 2008 ο Αλογοσκούφης για τη διάσωση των τραπεζών) με αγοραστή το δημόσιο και ετήσια απόδοση 10%, αλλά και τη συμμετοχή επιτρόπων στο Δ.Σ. των εν λόγω εταιρειών.

Η τροπολογία προβλέπει επίσης ότι προϋπόθεση για την έκδοση των προνομιούχων μετοχών θα αποτελεί η υποβολή στην Τράπεζα της Ελλάδος από κάθε ενδιαφερόμενη εταιρεία σχεδίου αναδιάρθρωσης, που θα περιγράφει συγχώνευση με απορρόφηση ή με σύσταση νέας εταιρίας του ίδιου κλάδου, το οποίο κατά την κρίση της εποπτικής αρχής θα διασφαλίζει τη βιωσιμότητα και φερεγγυότητα του νέου σχήματος.

Όσο για το Ελληνικό δημόσιο, θα υποχρεωθεί στην αυστηρή παρακολούθηση της δράσης που θα ακολουθήσει κάθε ενοποιημένο σχήμα, αλλά και στην πιστή τήρηση των συμφωνηθέντων.

Μένει βέβαια να ανακοινωθεί από ποια πηγή το δημόσιο θα αντλήσει τα απαιτούμενα ποσά για να διασώσει ασφαλιστικές εταιρείες, πόσα θα είναι τα κεφάλαια αυτά, αν θα φθάσουν για τις ανάγκες της αγοράς και ποιοι θα πάρουν σειρά προτεραιότητας.