Χ.Α.: Η «οροφή», ο καταλύτης και το short selling

Η περιοχή των 1.000 μονάδων του Γενικού Δείκτη εμφανίζεται ως «οροφή» του Χρηματιστηρίου Αθηνών αυτή την περίοδο, καθώς απαιτείται ένας ισχυρός καταλύτης προκειμένου να κινηθεί σε υψηλότερα επίπεδα και συγκεκριμένα να υπερβεί δυναμικά τις 1.000 μονάδες, όπως επισημαίνουν χρηματιστηριακοί αναλυτές.

Το προηγούμενο πενθήμερο, ο Γενικός Δείκτης κινήθηκε αρχικά ανοδικά, ξεπερνώντας την προηγούμενη κορυφή των 1.024 μονάδων, σημειώνοντας ενδοσυνεδριακά νέο υψηλό έτους στις 1.029 μονάδες, επίπεδα τα οποία δεν κατόρθωσε να συντηρήσει και η αγορά οδηγήθηκε σε διορθωτική υποχώρηση.

Η διορθωτική κίνηση των τιμών είναι μέσα στους χρηματιστηριακούς κανόνες του παιχνιδιού και δεν συντρέχουν λόγοι ανησυχίας, εκτιμούν οι αναλυτές.

Η αγορά πάντως, διακρίνουμε, ότι έχει πάψει να κινείται μονοδιάστατα. Ο τραπεζικός κλάδος βρίσκεται σε στάση αναμονής λόγω των επικείμενων αυξήσεων μετοχικών κεφαλαίων, άρα αναμένουμε τους υπόλοιπους κλάδους να τραβήξουν την αγορά προς τα πάνω.

Ωστόσο, ορισμένες μετοχές (εκτός τραπεζών) έχουν καταγράψει σημαντική άνοδο και μια «αποθέρμανση» τιμών θεωρείται φυσιολογική και καλοδεχούμενη. Επισημαίνουμε όμως ότι χωρίς καταλύτη η αγορά δεν θα μπορέσει να κινηθεί στα επίπεδα που αναφέρουμε.

Ταυτόχρονα, η άρση του short selling για τα μη τραπεζικά χαρτιά δεν παύει να προβληματίζει την επενδυτική κοινότητα, επισημαίνοντας τον κίνδυνο της υποτιμητικής κερδοσκοπίας. Η απόφαση της Επιτροπής Κεφαλαιαγοράς να διατηρήσει την απαγόρευση του short selling για τις μετοχές των τραπεζών θα μηδενίσει τις επιθετικές κινήσεις των επενδυτών λόγω των επικείμενων αυξήσεων μετοχικού κεφαλαίου.

Η τεχνική εικόνα της αγοράς

Προς το παρόν οι διορθωτικές κινήσεις στο Χ.Α. είναι περιορισμένου εύρους και δεν επεκτείνονται χαμηλότερα των κομβικών στηρίξεων σύμφωνα με τους αναλυτές της Emporiki Bank.

Όμως οι αναλυτές της τράπεζας διατηρούν σημαντικές επιφυλάξεις για το κατά πόσο η διόρθωση θα περιορίσει την πτώση μόνο μέχρι τις 970 μονάδες (χαμηλό της Πέμπτης και της Παρασκευής).

Όμως όλες οι τιμές κλεισίματος του Γενικού Δείκτη ήταν υψηλότερα από την κομβική στήριξη των 978-975 μονάδων. Αν τελικά η στήριξη διασπαστεί, το επόμενο πενθήμερο το ενδιαφέρον θα εστιαστεί στο ενδεχόμενο της προσέγγισης της κρίσιμης ζώνης στήριξης των 951-941 μονάδων και στην αντοχή αυτής της περιοχής.

Η εξέλιξη του όγκου των συναλλαγών στις καθοδικές συνεδριάσεις (ο οποίος ήταν αυξημένος στην πρόσφατη υποχώρηση) θα παίξει καθοριστικό ρόλο στο εύρος της διόρθωσης. Σε ενδεχόμενη «βίαιη» υποχώρηση (εξέλιξη που δεν αποτελεί το κυρίαρχο σενάριο με τις τρέχουσες ενδείξεις), σημεία – «κλειδιά» αποτελούν οι 918 και οι 908 μονάδες που αποτελούν και σημαντική στήριξη. Αν διαψευσθούν οι αρνητικές ενδείξεις και ο Γενικός Δείκτης διατηρηθεί υψηλότερα των 978-975 μονάδων, κινούμενος έντονα ανοδικά, ξεπερνώντας τις πλησιέστερες αντιστάσεις των 1.013 και 1.029 μονάδων, η δυναμική του θα επαναξιολογηθεί στην προσέγγιση της επόμενης αντίστασης στις 1.065 μονάδες.