Ψήφος εμπιστοσύνης στην ελληνική ασφαλιστική αγορά

Αν προσπαθήσουμε να σχηματοποιήσουμε τη συμπεριφορά της ελληνικής ασφαλιστικής αγοράς σε αυτή την πρωτοφανή, μη προβλέψιμη σε έκταση και διάρκεια πολυδιάστατη κρίση, θα άξιζε να συμφωνήσουμε πως η ασφαλιστική αγορά έχει σταθεί ικανοποιητικά και έχει υπερβεί δύσκολες καταστάσεις, διαφυλάσσοντας το κύρος και τη σημασία του αγαθού της ιδιωτικής ασφάλισης. Η περιπέτεια της αναζήτησης λύσεων για το δημόσιο χρέος και εξόδου από τη βαθιά οικονομική ύφεση, είναι προφανές ότι δεν τελειώνει μαζί με το 2012. Μέσα σε αυτό το περιβάλλον, θα πρέπει να παλέψουμε για τη δημιουργία προοπτικής στον ασφαλιστικό κλάδο.

Η ελληνική ασφαλιστική αγορά ως αναπόσπαστο κομμάτι της οικονομίας έχει ανταποκριθεί ικανοποιητικά στις δυσκολίες της ύφεσης έως σήμερα χωρίς αυτό να σημαίνει πως έχει μείνει ανεπηρέαστη από τις αρνητικές συνέπειες των οικονομικών συνθηκών.

Το 2012 σημειώθηκε μείωση στην παραγωγή ασφαλίστρων της τάξης του 9% – 10%, αύξηση των εξαγορών, απώλειες από την απομείωση της αξίας των επενδύσεων και τη συμμετοχή του κλάδου στο κούρεμα των Ομολόγων Ελληνικού Δημοσίου (PSI). Κι όλα αυτά σε μια εποχή που οι ασφαλιστικές επιχειρήσεις οφείλουν να προσαρμοστούν σε νέες, σημαντικά πιο αυστηρές προϋποθέσεις λειτουργίας (βλ. Solvency II) -μια προσαρμογή που απαιτεί κόπο, χρήμα και χρόνο.

Ο ελληνικός ασφαλιστικός κλάδος αντιμετωπίζει δυναμικά τις δυσκολίες αντιπαραθέτοντας την προώθηση νέων προϊόντων συμβατών με τις σύγχρονες ανάγκες και το περιορισμένο εισόδημα των καταναλωτών, μείωση λειτουργικού κόστους και άλλες ενεργές προσαρμογές. Πρέπει, επίσης, να σημειωθεί πως πολλές εταιρίες έχουν ήδη προχωρήσει σε σημαντικές κεφαλαιακές ενισχύσεις για να καλύψουν τις απώλειες στις επενδύσεις, γεγονός που εκλαμβάνεται ως ψήφος εμπιστοσύνης στις προοπτικές της ελληνικής ασφαλιστικής αγοράς.

Τα περιθώρια και οι προοπτικές ανάπτυξης για τον κλάδο μας είναι γνωστές και μεγάλες, ιδιαίτερα σήμερα, που οι κοινωνικές παροχές του Κράτους στους κρίσιμους τομείς της Υγείας και της Σύνταξης ολοένα και μειώνονται, αναδεικνύοντας την ανάγκη για ιδιωτική πρωτοβουλία και πρόνοια. Τώρα είναι η κατάλληλη στιγμή να ξεκινήσει συγκροτημένος διάλογος με την Πολιτεία για το ρόλο της Ιδιωτικής Ασφάλισης στις συντάξεις καθώς και στην υγεία.

Οι συνθήκες είναι πλέον ώριμες για να κάνουμε την ευκαιρία πραγματικότητα. Η αγορά έχει την τεχνογνωσία και την εμπειρία και παράλληλα οι προϋποθέσεις αξιοπιστίας συντρέχουν (Solvency II, αυστηρή εποπτεία  ΤτΕ).

Με αυτές τις διαπιστώσεις, επαφίεται σε εμάς, τους ανθρώπους της ασφαλιστικής αγοράς, να προσεγγίσουμε τις προκλήσεις του 2013 με θετική σκέψη και να εργαστούμε για την ανάκτηση και εδραίωση της εμπιστοσύνης της ευρύτερης κοινωνίας προς την ιδιωτική ασφάλιση. Με αφετηρία την εμπιστοσύνη, μπορούμε να χαράξουμε το νέο ορίζοντα της ελληνικής ασφαλιστικής αγοράς.

* Ο Γ. Κώτσαλος είναι πρόεδρος του ΔΣ της ΕΑΕΕ

Πηγή: ΑΣΦΑΛΙΣΤΙΚΑ ΝΕΑ (ΕΑΕΕ) - Τεύχος Δεκεμβρίου 2012