Κάποιοι περνούν τον πήχη της φερεγγυότητος

– Τα προβλήματα για τις ασφαλιστικές εταιρείες είναι πολλά και κυλιόμενα. Και αυτό διότι μπορεί προχθές κάποια εταιρεία να πέρασε το «τέστ» της εποπτείας αλλά σήμερα «κόβεται».

– Ο λόγος είναι απλός: κάτι συμβαίνει, κάτι πληρώνει, κάτι αλλάζει στις αποτιμήσεις , κάτι άλλο αιφνίδιο επηρεάζει τους αριθμούς της και το οικοδόμημα της φερεγγυότητας γκρεμίζεται.

 - Ακολούθως «τρέχει» η διοίκηση και βάζει χρήματα, διορθώνει το έλλειμμα στο  βαθμό που μπορεί και φυσικά όλα αυτά πολλές φορές γίνονται με την καθοδήγηση του επόπτη.

 - Κατά τις πληροφορίες αυτό ήταν συνειδητή επιλογή –τακτική- της Διεύθυνσης Εποπτείας Ιδιωτικής Ασφάλισης προκειμένου η ελληνική αγορά να μπορέσει να αναταχθεί, να συμμορφωθεί, να αντιληφθεί τα νέα δεδομένα.

 - Διότι ήταν πολλά τα χρόνια που οι εταιρείες κινούνταν σε περιβάλλον «ασαφούς πειθαρχίας» και οι ρυθμοί αυθαιρεσίας που είχαν υιοθετηθεί για την κάθε εταιρεία ήταν διαφορετικοί. Οπότε και χρειαζόταν εύλογος χρόνος και καθοδήγηση για να προσαρμοστούν στις μεγάλες αλλαγές.

 - Τα θέματα αυτά πλέον θεωρούνται ξεπερασμένα καθώς έχουν κατανοηθεί από το σύνολο της αγοράς. Όλοι γνωρίζουν τι πρέπει να κάνουν και με ποιο τρόπο να το κάνουν.  Συνεπώς δεν είναι ένα θέμα που η Ένωση Ασφαλιστικών Εταιρειών μπορεί να το διαπραγματευθεί με την εποπτεία, ούτε με τις εταιρείες μέλη της όπου καθεμιά αναλαμβάνει την ευθύνη της.

– Και αυτό έγινε σαφές κατά την πρόσφατη εθιμοτυπική συνάντηση εκπροσώπων της ΕΑΕΕ με τον νέο προϊστάμενο της Διεύθυνσης Εποπτείας Ιδιωτικής Ασφάλισης, κ. Σπύρο Ζάρκο, όπου η συζήτηση ήταν κυρίως προοπτική, με ασαφείς αναφορές στην αποκατάσταση του ασφαλιστικού τοπίου…

Έγινε όμως ξεκάθαρο ότι τώρα η ΤτΕ  δε μπορεί να συνεχίσει την καθοδήγηση και την ελαστική προσαρμογή. Ο πήχης πρέπει να σταθεροποιηθεί (για ένα 6μηνο; ) και όποιος μπορεί τον περνά. Και είναι αρκετοί αυτοί. Οι υπόλοιποι πέφτουν κάτω…