Χρειαζόμαστε νέες «αρχιτεκτονικές» ανάπτυξης

Η Ελληνική ασφαλιστική αγορά βρίσκεται και αυτή πλέον στο μάτι του υφεσιακού «κυκλώνα» που σαρώνει την ελληνική οικονομία και βιώνει αναμφίβολα εδώ και ένα χρόνο περίπου τα απότοκα αυτής της γενικευμένης κρίσης. Οι προσδοκίες μας λοιπόν για το 2013 οφείλουν να προσαρμοστούν και αυτές στα δεδομένα της εποχής μας. Ο οραματισμός μας για το 2013 θα πρέπει ωστόσο να μη χάσει την αισιόδοξη πλευρά του και να αποτελεί την κινητήρια δύναμη της επίτευξης των στόχων μας που δεν μπορεί να είναι άλλοι από τη συνεχή βελτίωση των υπηρεσιών μας με πραγματικά πελατοκεντρική αντίληψη, την απλοποίηση σε κάθε επίπεδο και την κατανόηση των πραγματικών αναγκών των πελατών μας, την αναβάθμιση του ρόλου του διαμεσολαβητή ως πραγματικού διαχειριστή προσωπικών και επαγγελματικών κινδύνων, την αξιοποίηση νέων τρόπων προώθησης προϊόντων που δεν θα έρχονται όμως σε σύγκρουση με τα παραδοσιακά και καταξιωμένα δίκτυα πωλήσεων και τέλος τον εκσυγχρονισμό διαδικασιών και μεθόδων που θα διευκολύνουν και θα βοηθήσουν στην καθολική εξυγίανση της αγορά μας.

Οραματίζομαι λοιπόν μια ασφαλιστική αγορά με «υγιή προοπτική» που επανασχεδιάζει προϊόντα που απαντούν στην κρίση αλλά και στις ανάγκες που γεννά αυτή, διαμεσολαβητές που πιστοποιούν με την επαγγελματική συμπεριφορά τους τον τίτλο του «Οικονομικού Συμβούλου» σε θέματα διαχείρισης κινδύνων, θεσμικές διαδικασίες που δεν θα επιτρέψουν την επανάληψη κακών φαινομένων του παρελθόντος και τέλος, νέες ευκαιρίες που θα γεννιούνται από τις αλλαγές που θα συντελούνται στη βάση της οικονομίας.

Βεβαίως, δεν πρέπει να μας αφήνουν αδιάφορους και οι εξελίξεις σε ευρωπαϊκό και διεθνές επίπεδο. Το 2013 θα είναι μια χρονιά πρόκληση και για την παγκόσμια ασφαλιστική αγορά που παρά τις συνεχιζόμενες επιπτώσεις από την οικονομική κρίση, παραμένει εξαιρετικά ισχυρή. Τα χαμηλά επιτόκια σε συνδυασμό με τη σχετικά χαμηλή απόδοση των επενδύσεων θα συνεχίσουν και μέσα στο 2013 να εμποδίζουν την ανάπτυξη.

Η ευρωπαϊκή ασφαλιστική αγορά παρά την όποια επιβράδυνση στους ρυθμούς ανάπτυξης της, παραμένει η μεγαλύτερη στον κόσμο, διατηρώντας ένα μεγάλο ποσοστό (36%) της παγκόσμιας αγοράς. Οι συνθήκες που έχουν διαμορφωθεί θα οδηγήσουν τους ευρωπαϊκούς ασφαλιστικούς οργανισμούς να δώσουν προτεραιότητα στον εξορθολογισμό των εξόδων και στη διαφύλαξη της ρευστότητας τους, καθώς και στην αξιοποίηση νέων αγορών.

Είναι βέβαιο ότι θα υπάρξει σαφής προσανατολισμός σε νέα μοντέλα διαχείρισης και ανάπτυξης που θα είναι συμβατά με το Solvency II. Έτσι, μέσα στην νέα χρονιά θα δούμε να υλοποιούνται νέες «αρχιτεκτονικές» στην διάρθρωση, δομή και ανάπτυξη των ασφαλιστικών επιχειρήσεων που θα οδηγήσουν σε καλύτερα προϊόντα, πιο αποτελεσματικά και πιο φθηνά.

Οι καθημερινές ειδήσεις για την αστάθεια των αγορών, η ασυνήθιστα υψηλή ανεργία ειδικότερα σε ορισμένες χώρες όπως η Ισπανία και η Ελλάδα, οι υφεσιακές τάσεις και η μείωση της ζήτησης λόγω συρρίκνωσης του εισοδήματος, σίγουρα θα συνεχίσουν να αποτελούν ανασχετικούς παράγοντες που δεν θα μειώνουν παρόλα αυτά τους παραδοσιακούς κινδύνους και φυσικά την ανάγκη αντιμετώπισής τους ασφαλιστικά.

Οι προκλήσεις του 2013 για τους ασφαλιστικούς οργανισμούς σχετίζονται σαφώς και με την πληθώρα των εποπτικών αλλαγών, όπως το Solvency II, ΙFRS, Rating Agencies, FATCA και θα πρέπει να δοθούν ικανοποιητικές απαντήσεις σε κρίσιμα ζητήματα όπως η επενδυτική πολιτική, η διαχείριση κινδύνων και η αποτίμηση των μακροχρόνιων εγγυήσεων. Η νέα χρονιά θα είναι μια χρονιά μετάβασης προκειμένου νομοθέτες, ρυθμιστικές αρχές και φορείς καθορισμού προτύπων να διαμορφώσουν ένα ενιαίο σύνολο υψηλής ποιότητας παγκοσμίων λογιστικών αρχών που θα καθορίζει και το αξιόπιστο των οργανισμών, αλλά συνάμα και μία χρονιά που θα ανήκει στις επιχειρήσεις και στους ασφαλιστές που κατανοούν τις αλλαγές στη συμπεριφορά, τις τάσεις και τις προτιμήσεις των πελατών των ασφαλιστικών εταιριών, στους επαγγελματίες του χώρου μας που θα εμβαθύνουν στις σχέσεις τους με τους πελάτες.

Μπορεί ο διαδρομή που ανοίγεται μέσα στο 2013 να μοιάζει περισσότερο άγνωστη και το έδαφος περισσότερο ασταθές όμως παρόλα αυτά θα κρύβει ευκαιρίες για όλους όσους ξέρουν να τις αξιοποιήσουν. Όσοι σκεφτούν διαφορετικά θα ξεκλειδώσουν αυτές τις ευκαιρίες και θα δουν το ποτήρι μισογεμάτο και όχι μισοάδειο. Τα προβλήματα των ευρωπαίων πολιτών παραμένουν και αυξάνονται αναφορικά με τη συρρίκνωση των κοινωνικών συστημάτων υγείας και της υγειονομικής περίθαλψης αλλά και με τους κινδύνους που συνεχίζουν να απειλούν τις περιουσίες τους. Ο ρόλος λοιπόν των ασφαλιστών ενισχύεται παρά το όποια προβλήματα εμφανίζονται από τη μείωση της αγοραστικής δύναμης.

Το 2013 θα είναι για την ελληνική ασφαλιστική αγορά και οικονομία μια χρονιά όπου θα πρέπει να αξιοποιήσουμε την ευκαιρία της κρίσης, να κατανοήσουμε τα πραγματικά της αίτια και να τα διορθώσουμε, έτσι ώστε να διαμορφώσουμε επιτέλους τις συνθήκες για διαχρονικά βιώσιμη ευημερία σε αυτή την όμορφη χώρα. Μια χώρα που θα επικρατεί αξιοκρατία σε όλα τα επίπεδα,  απαλλαγμένη από την επιρροή των συντεχνιών και των συμφερόντων. Μία χώρα που θα προστατεύει αποτελεσματικά τους κοινωνικά αδύναμους και όχι μόνο όσους έχουν «μπάρμπα στην Κορώνη» ή εκμεταλλεύονται την δύναμη που τους χαρίστηκε να «κατεβάζουν διακόπτες». Μια κοινωνία που ενδιαφέρεται περισσότερο για τα παιδιά της από τον εαυτό της.

 * Ο κ. Θ. Κοκκάλας είναι Αντιπρόεδρος της Ένωσης Ασφαλιστικών Εταιρειών Ελλάδος και CEO Ergo Ελλάδος, Ergo Τουρκίας
Πηγή: Broker’s Time (ΣΕΜΑ), Τεύχος 34 / Σεπτεμβρίου – Δεκεμβρίου 2012