Δεκατρείς μέρες κόβει η ΤτΕ στην έκθεση αποθεμάτων

Ταχύτερους χρόνους κατάρτισης της ΑΝΕΤΑ (Αναλογιστική Έκθεση Τεχνικών Αποθεμάτων) ζητεί φέτος η Τράπεζα της Ελλάδος από τις ασφαλιστικές εταιρείες, ώστε να είναι σε θέση να καταλήξει άμεσα στις διαπιστώσεις της σχετικά με τις επενδύσεις, τα αποθέματα, την παραγωγή και τα καθαρά αποτελέσματα του κλάδου για τη χρήση του 2012.
 
Σύμφωνα με πληροφορίες του iw, η ΤτΕ με επιστολή που απέστειλε ήδη από τις 18 του μηνός ενημέρωσε τις εταιρείες και για τις νέες φόρμες που θα έχουν οι καταστάσεις τις οποίες καλούνται να συμπληρώσουν φέτος, ώστε και η λειτουργία των αρχείων να είναι καλύτερη και η απεικόνιση των δεδομένων πιο διαφανής.
 
Κατά τις ίδιες πληροφορίες, η ΤτΕ έχει ζητήσει από τις εταιρείες η υποβολή των αρχείων του Τριμηνιαίου Εποπτικού Ισολογισμού και του Απαιτούμενου Περιθωρίου Φερεγγυότητας με ημερομηνία αναφοράς 31.12.2012 να πραγματοποιηθεί έως την 15η Φεβρουαρίου 2013 αντί της 28ης Φεβρουαρίου όπως γίνεται κάθε χρόνο.
 
Πρόκειται για εξέλιξη που πιθανότατα συνδέεται με τους ασφυκτικούς χρόνους που τρέχουν για την ανακεφαλαιοποίηση των τραπεζών. Σημειώνεται ότι οι τράπεζες παρουσιάζονται μέσω των θυγατρικών τους με ισχυρή παρουσία στην ιδιωτική ασφάλιση.
 
Οι πιέσεις της ΤτΕ μάλλον εξηγούνται και από την ανάγκη την οποία έχει η εποπτική αρχή να καταλήξει στις διαπιστώσεις της σχετικά με τη δεύτερη ανταλλαγή ομολόγων του δημοσίου και τις επιπτώσεις που υπήρξαν στην ασφαλιστική αγορά, αλλά και με την ολοκλήρωση της παρέκκλισης για τα ομόλογα που αντηλλάγησαν στο πλαίσιο του προγράμματος PSI+.
 
Σημειώνεται τέλος, ότι η ασφαλιστική αγορά αναμένει τις τελευταίες αποφάσεις του υπουργείου Οικονομικών για το πώς θα επιμεριστεί φορολογικά σε βάθος 30ετίας η ζημιά που υπέστη η αγορά από τη συμμετοχή της στο PSI+.