Νέες ευκαιρίες ανάπτυξης των γεωργικών ασφαλίσεων στις αναδυόμενες αγορές

Στα 15 με 20 δις δολάρια αναμένεται να αυξηθούν τα έσοδα στις γεωργικές ασφαλίσεις στις αναδυόμενες αγορές μέχρι το 2025 σύμφωνα με τη Swiss Re.
Η παγκόσμια παραγωγή εκτιμάται θα αυξηθεί κατά τουλάχιστον 60% μέχρι το 2050 για να ανταποκριθεί στην αυξανόμενη ανάγκη των ανθρώπων για τροφή. Ήδη τον κώδωνα του κινδύνου έχουν κρούσει οι αρχές στις ΗΠΑ μετά από την κατά 74% αύξηση των τιμών των γεωργικών προϊόντων λόγω της ξηρασίας στην περίοδο 2005-2012..
Η έκθεση αναφέρει ότι η γεωργική ασφάλιση βοηθά στη διαχείριση των κινδύνων της γεωργικής παραγωγής, συμβάλλουν στη σταθεροποίηση των εσόδων και την προώθηση των επενδύσεων.

5 δισ. δολάρια η παραγωγή στις αναδυόμενες το 2011

Τα ασφάλιστρα στον κλάδο γεωργικών ασφαλίσεων το 2011 εκτιμάται ότι σε παγκόσμιο επίπεδο ανήλθαν σε 23,5 δις δολάρια, με τις αναδυόμενες αγορές παράγουν περίπου 5 δισ. δολάρια. Μεταξύ των ετών 2005 και 2011, τα γεωργικά ασφάλιστρα από τις αναδυόμενες αγορές αυξήθηκαν περίπου κατά 30% έναντι 20% σε παγκόσμιο επίπεδο. Μάλιστα οι αγορές της Κίνας  και της Ινδίας αντιπροσωπεύουν το 62% της παραγωγής ασφαλίστρων των αναδυόμενων αγορών..
Ωστόσο, η διείσδυση της ιδιωτικής ασφάλισης στις αναδυόμενες αγορές εξακολουθεί να παραμένει σε χαμηλά επίπεδα και σύμφωνα με την έκθεση υπάρχει με βάση το δυναμικό της ασφαλιστικής αγοράς η δυνατότητα η παραγωγή ασφαλίστρων να τετραπλασιαστεί.

Σίγουρα οι ασφαλιστικές εταιρείες δεν μπορούν να εξασφαλίσουν την επάρκεια των τροφίμων αλλά μπορούν να διαδραματίσουν σημαντικό ρόλο στην ενθάρρυνση της παραγωγής και των επενδύσεων, την προστασία των αγροτών, καθώς και την αύξηση της ευαισθητοποίησης σχετικά με τη σημασία της μείωσης των κινδύνων.

Η έκθεση αναφέρει ότι παράγοντες ζωτικής σημασίας για τα προγράμματα γεωργικής ασφάλισης είναι:

• Η πρόσβαση σε όσους είναι εφικτό περισσότερους παραγωγούς
• Προσιτό κόστος
• Αποτελεσματικό δίκτυο διανομής και  αυξημένη χρήση της τεχνολογίας για την ελαχιστοποίηση των γραφειοκρατικών διαδικασιών
• Χρήση δεδομένων που σχετίζονται  με τον καιρό και την κατάσταση του εδάφους
• Κυβερνητική υποστήριξη.