Δικαστική αποζημίωση 278.000 λιρών σε ασφαλιστικές

Όλο και περισσότερα φαινόμενα απάτης αποκαλύπτονται στην Αγγλία, γεγονός που δείχνει αφενός ότι η ασφαλιστική απάτη είναι ένα πρόβλημα που παίρνει μεγάλες διαστάσεις αλλά και αφετέρου την αποτελεσματικότητα των αρχών και των ασφαλιστικών εταιρειών στο να εντοπίζουν ύποπτες υποθέσεις, να πραγματοποιούν έρευνα και να δικάζονται.  Πρόσφατα καταδικάστηκε μία οικογένεια στην κομητεία Lancashire που είχε στήσει κύκλωμα εξαπάτησης ασφαλιστικών εταιρειών. Ένας πατέρας και οι δύο γιοι του κρίθηκαν ένοχοι για ξέπλυμα χρήματος και εξαπάτηση ασφαλιστικών εταιρειών και κλήθηκαν να επιστρέψουν σε ασφαλιστικές εταιρείες 278.000 λίρες, τις οποίες έλαβαν μέσω δεκάδων ψευδών αξιώσεων ως αποζημιώσεις. 

Στο Ηνωμένο Βασίλειο τον Αύγουστο του 2010, τα αδέρφια Nadeem και Amer Dad καταδικάστηκαν σε 15 μήνες φυλάκιση στο Κακουργιοδικείο Μπέρνλι για ξέπλυμα χρήματος και συνωμοσία με σκοπό την εξαπάτηση. Εν συνεχεία μέσω των διαδικασιών που προβλέπονται το Κακουργιοδικείο του Μπέρνλι το Δεκέμβριο του 2012, αποφασίστηκε ότι ο Nadeem Dad είχε λάβει με ψευδείς αξιώσεις περίπου 163.000 λίρες. Το δικαστήριο αποφάσισε να δημεύσει περίπου 50.000 λίρες και ο ένοχος κλήθηκε να πληρώσει το ποσό που απομένει ή να παραμείνει σε κράτηση για επιπλέον 18 μήνες. Η απόφαση δήμευσης ακολούθησε τη διαδικασία εναντίον του αδελφού και του πατέρα νωρίτερα εντός του έτους. Και ο Amer Dad διατάχθηκε να πληρώσει 66.666 λίρες μετά από ακρόαση POCA στο Preston Crown Court, τον Απρίλιο του 2012.

Στον πατέρα τους, Munsif Dad, επιβλήθηκε εννιάμηνη φυλάκιση με διετή αναστολή αφού και αυτός κρίθηκε ένοχος για ξέπλυμα χρήματος και συνωμοσία με σκοπό την εξαπάτηση. Εμφανίστηκε στο Preston Crown Court τον Αύγουστο του 2012, όπου διατάχθηκε να επιστρέψει 161.331 λίρες.

Τα μέλη της οικογένειας εξαπάτησαν με δεκάδες ψευδείς ισχυρισμούς σε συμβόλαια ασφάλισης περιουσίας, κατοικιδίων και αυτοκινήτου ασφαλιστικές εταιρείες και συνελήφθησαν μετά από έρευνα της αστυνομίας του Lancashire και το Γραφείο Ασφάλισης της Απάτης (IFB), καθώς εντοπίστηκαν αξιώσεις με κοινά στοιχεία τραπεζικού λογαριασμού, ψεύτικα ονόματα, παρόμοια διατύπωση στα τιμολόγια που παρέχονται στους ασφαλιστές αλλά και πανομοιότυπη περιγραφή των ζημιών.

Σύμφωνα με τον κ. Phil Bird, επικεφαλής του IFB «η IFB στην υπόθεση αυτή συνεργάστηκε στενά τόσο με την αστυνομία του Lancashire όσο και με ανθρώπους της ασφαλιστικής βιομηχανίας.  Νομίζω ότι οι ποινές φυλάκισης αλλά και οι αποζημιώσεις που εκδικάστηκαν στέλνουν ένα σαφές μήνυμα προς τους επίδοξους απατεώνες ότι η ασφαλιστική απάτη τελικά θα εξιχνιαστεί και οι πράξεις τους δε θα μείνουν ατιμώρητες».