Οι πληγές του νέου φορολογικού στην ασφαλιστική αγορά

Χωρίς τη ρύθμιση για την αναβαλλόμενη φορολογία και με την πλήρη κατάργηση των φοροαπαλλαγών για τα ασφάλιστρα, ψηφίστηκε την Παρασκευή το φορολογικό νομοσχέδιο, το οποίο καταργεί κάθε κίνητρο για τους ασφαλισμένους από την απόκτηση ασφαλιστικών προγραμμάτων. 

Η απαλειφή της διάταξης για την αναβαλλόμενη φορολογία που θα επέτρεπε τον συμψηφισμό των ζημιών από το PSI, αλλά και το πρόγραμμα επαναγοράς των ελληνικών ομολόγων, τόσο για τράπεζες όσο και για τις ασφαλιστικές εταιρείες, σε βάθος 30ετίας, αποσύρθηκε τελικώς με στόχο να επανεξεταστεί μετά τις αντιρρήσεις που συνάντησε από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή. Το θέμα του συμψηφισμού των ζημιών από την ανταλλαγή των κρατικών ομολόγων, αποτελεί πάγιο αίτημα των ασφαλιστικών εταιρειών, οι οποίες υπέστησαν ζημιές άνω των 2 δις ευρώ από το πρόγραμμα ανταλλαγής ελληνικών ομολόγων, χωρίς παράλληλα να απολαμβάνουν την κρατική στήριξη με κεφάλαια του Ταμείου Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας, όπως συμβαίνει με τις τράπεζες.
Ισχυρό πλήγμα για την ασφαλιστική αγορά, αποτελεί η πλήρης κατάργηση της φοροαπαλλαγής για τα ασφάλιστρα, αλλά και η εξαίρεση των ασφαλίστρων από το μέτρο των αποδείξεων, που πρέπει να συγκεντρώνει ο φορολογούμενος, προκειμένου να λάβει την έκπτωση φόρου των 2.100 ευρώ που θεσμοθετείται με το νέο φορολογικό.

Παράγοντες της αγοράς χαρακτηρίζουν το μέτρο πλήγμα για το εισόδημα των νοικοκυριών που έχουν ή σκοπεύουν να συνάψουν ένα ασφαλιστικό πρόγραμμα και κυρίως αντικίνητρο για την αποταμίευση σε μια περίοδο, που οι παροχές του συστήματος κοινωνικής ασφάλισης, συρρικνώνονται διαρκώς.

Την ίδια στιγμή το νέο φορολογικό προβλέπει τη φορολόγηση της αποζημίωσης που λαμβάνει ο ασφαλισμένος σε περίπτωση ομαδικών συμβολαίων με συντελεστή που ξεκινά από 10% και φθάνει έως 20% ανάλογα με το ύψος της αποζημίωσης.