Η ΤτΕ εξετάζει αδικαιολόγητες μειώσεις στα ασφάλιστρα αυτοκινήτου

Μειώσεις στα τιμολόγια του κλάδου Αυτοκινήτου φέρνει η δύσκολη οικονομική συγκυρία, εξέλιξη που δημιουργεί προβληματισμό και για τη φερεγγυότητα των ασφαλιστικών επιχειρήσεων που ρίχνουν τα ασφάλιστρα. 

Πρόκειται για μειώσεις της τάξης του 5 με 10%, οι οποίες δεν υλοποιούνται οριζόντια στα χαρτοφυλάκια, αλλά επιλεκτικά και ουσιαστικά όπου κρίνεται αναγκαίο για λόγους ανταγωνισμού, δεδομένου ότι οι περισσότερες εταιρείες έχουν πλέον τη δυνατότητα να αναλύουν τα τιμολογιακά τους δεδομένα μέσω παραμετρικών συστημάτων.

Το στοιχείο αυτό εξάλλου εμποδίζει και την αγορά να καταλήξει σε απόλυτα ασφαλή συμπεράσματα για το ποιος, σε ποιες περιοχές και κατηγορίες οχημάτων, αλλά και σε τι ποσοστά μειώνει τα τιμολόγιά του.

Σχολιάζοντας την ανωτέρω εξέλιξη, ο κ. Κώστας Μπερτσιάς, Γενικός Διευθυντής και αναπληρωτής Διευθύνων Σύμβουλος στην Ευρωπαϊκή Ένωσις Ασφάλειαι Μινέττα, δηλώνει στο iw ότι μετά από ένα πτωτικό ράλι στα τιμολόγια του κλάδου, που μάλιστα διήρκεσε αρκετούς μήνες, περαιτέρω μείωση στα ασφάλιστρα δεν δικαιολογείται διότι πλέον έχουν χαθεί και οι τελευταίες αντοχές της αγοράς για ανάλογες στρατηγικές.

Προσθέτει δε ότι ο περιορισμός των ατυχημάτων ενδέχεται έως έναν βαθμό να είναι μύθος, καθότι η δραματική μείωση των κυκλοφορούντων οχημάτων στη χώρα μπορεί να έχει περιορίσει τη συχνότητα των τροχαίων, ωστόσο όμως δίνεται η δυνατότητα στους οδηγούς να κινούνται ταχύτερα και σε περίπτωση τροχαίου να προκαλούν περισσότερες ζημιές.
Επισημαίνει επίσης ότι η μη ανανέωση του στόλου των κυκλοφορούντων οχημάτων με νέα και κυρίως η οικονομική αδυναμία των καταναλωτών να συντηρήσουν ορθά τα αυτοκίνητά τους αυξάνει τους κινδύνους πρόκλησης ατυχημάτων, γεγονός το οποίο ενδέχεται να λειτουργήσει ως μια βραδυφλεγής βόμβα στα θεμέλια του κλάδου.

Η Τράπεζα της Ελλάδος έχει θορυβηθεί από τις μειώσεις στα ασφάλιστρα στον κλάδο Αστικής Ευθύνης Οχημάτων και όπως αναφέρουν πηγές του iw, εξετάζει εκ νέου τα στοιχεία προκειμένου να διαπιστώσει τυχόν προκλητικές παρεκκλίσεις , ενώ παράλληλα αναμένει τα πρώτα στοιχεία του 2012 ώστε να διαπιστώσει, βάσει πραγματικών μετρήσεων και αναλύσεων, αν θα πρέπει να παρέμβει, πιέζοντας την αγορά ή συγκεκριμένες εταιρείες του κλάδου για νέες κεφαλαιακές ενέσεις.