Σε κίνδυνο το εύρος διακύμανσης του EURUSD ενόψει της ΕΚΤ

Το ευρώ σημείωσε ανάμεικτη απόδοση χθες ακολουθώντας την αλλαγή στις γενικότερες τάσεις ρίσκου. Η ίδια η απουσία μεταβλητότητας βοήθησε το EURUSD να διατηρήσει το εύρος των 135 μονάδων πάνω από το επίπεδο που παρακολουθούμε «στενά», του 1,3000. Υψηλή είναι η πιθανότητα μιας απαραίτητης διάσπασης δεδομένου ότι το ζεύγος φαίνεται πλέον «εγκλωβισμένο». Αυτό που χρειάζεται είναι ένας σημαντικός θεμελιώδης καταλύτης. Φυσικά, ο καταλύτης με τη σημαντικότερη επιρροή θα ήταν μια αξιοσημείωτη μεταβολή στο επενδυτικό συναίσθημα. Η απόφαση της ΕΚΤ για τα επιτόκια μπορεί να ασκήσει τόση επιρροή ώστε να οδηγήσει σε μια διάσπαση στο ευρώ. 

Ο κίνδυνος της επικείμενης ανακοίνωσης είναι ο βαθμός ικανοποίησης της αγοράς. Τόσο η αγορά όσο και οι αναλυτές δεν αναμένουν μεταβολή στο βασικό επιτόκιο δανεισμού. Σύμφωνα με το Bloomberg, 50 από τους συνολικά 55 οικονομολόγους που ρωτήθηκαν δεν αναμένουν μεταβολή, ενώ και τα overnight swaps δεν δείχνουν πιθανότητα μείωσης των επιτοκίων. Παρ’ όλα αυτά υπάρχει η πιθανότητα μεταβλητότητας. Αν ανατρέξουμε στη συνεδρίαση του Δεκεμβρίου, υπήρξε μέτρια προσδοκία ότι η κεντρική τράπεζα θα αποκαλύψει τις προθέσεις της για μια μείωση των επιτοκίων στο μέλλον. Ο Draghi επανέλαβε ότι τα επιτόκια είναι κατάλληλα, αν και άφησε να εννοηθεί ότι κάποιοι αξιωματούχοι ψήφισαν υπέρ μιας νέας μείωσης. 

Επίσης, ο κεντρικός τραπεζίτης ανέφερε ότι έγινε σύντομη συζήτηση γύρω από τις επιπτώσεις ενός αρνητικό επιτοκίου καταθέσεων- το οποίο αυτή τη στιγμή είναι μηδενικό. Ωστόσο, το μεγαλύτερο ρίσκο σε εκείνη τη συνεδρίαση εστιάστηκε στην υποβάθμιση των εκτιμήσεων της ΕΚΤ για το ΑΕΠ της Ευρωζώνης το 2013 από ανάπτυξη στο 0,5% σε ύφεση 0,3% και τον πληθωρισμό κάτω του στόχου στο 1,75%. 

Υπό την προοπτική νέας ύφεσης στην Ευρωζώνη, ο πληθωρισμός κάτω του στόχου και το ρίσκο αναθέρμανσης της χρηματοοικονομικής κρίσης, υπάρχει αρκετή στήριξη αν οι αξιωματούχοι αποφασίσουν να μειώσουν περαιτέρω τα επιτόκια. Για το ευρώ, αν και το βασικό επιτόκιο είναι χαμηλό, μια νέα μείωση θα υποβάθμιζε ακόμα περισσότερο την ελκυστικότητά του έναντι νομισμάτων όπως το δολάριο, το επιτόκιο του οποίου ήδη βρίσκεται στα «απόλυτα» χαμηλά επίπεδα. Από την άλλη πλευρά, το αντίθετο σημαίνει μη μεταβολή και καμία μεταβολή στις αρνητικές προβλέψεις δεν θα επηρεάσουν το ευρώ καθώς μια τέτοια εξέλιξη έχει ήδη προεξοφληθεί. Είναι μια καλή θεμελιώδης σχέση ρίσκου/απόδοσης παρακολουθώντας την ισοτιμία EURUSD γύρω από το κρίσιμο επίπεδο του 1,3000.