Νομική προστασία: Ξενοιάστε από τα δικαστικά έξοδα

Το πότε θα χρειαστούμε νομικές συμβουλές ή νομική υποστήριξη σε ένα δικαστήριο δεν μπορούμε να το προβλέψουμε. Είναι τόσο πολύπλοκη πλέον η καθημερινή μας ζωή που την κάθε στιγμή μπορεί να βρεθούμε κατηγορούμενοι για κάποια πράξη μας ή κάποια παράλειψή μας, αλλά και αντίθετα οποιαδήποτε στιγμή να πρέπει να διεκδικήσουμε τα δικαιώματά μας έναντι των άλλων. Πολλές φορές μάλιστα δεν ευθυνόμαστε εμείς οι ίδιοι για την εμπλοκή μας σε κάποιο γεγονός, ούτε έχουμε προκαλέσει οποιαδήποτε αντιδικία. Υποχρεωνόμαστε όμως να αντιμετωπίσουμε πράξεις και αποφάσεις άλλων που θίγουν την προσωπική, οικογενειακή ή επαγγελματική μας υπόσταση ή αναγκαζόμαστε να κινηθούμε νομικά για να μην χάσουμε τα δικαιώματά μας. Δυστυχώς όμως, πολλές φορές, ενώ γνωρίζουμε ότι έχουμε δίκιο και ότι πρέπει να το διεκδικήσουμε, δεν ξεκινάμε οποιαδήποτε διαδικασία γιατί είναι ή μπορεί να γίνει μακροχρόνια, με απρόβλεπτα έξοδα και επιπτώσεις, που πιθανά ανατρέπει τον προσωπικό και οικογενειακό μας προγραμματισμό.

Είδη συμβολαίων Νομικής Προστασίας

Τα συμβόλαια νομικής προστασίας που υπάρχουν στην ασφαλιστική αγορά μπορούν να στηρίξουν κάθε πολίτη, με οποιαδήποτε ιδιότητά του, δηλαδή ως ιδιώτη, ως οικογενειάρχη, ως επαγγελματία, ως επιχειρηματία, ως ιδιοκτήτη ακινήτου ή απλώς ως ιδιοκτήτη και οδηγό κάποιου οχήματος ή κάποιου σκάφους αναψυχής. Όλες οι σχέσεις μας στην σύγχρονη κοινωνία διέπονται από νομικές συμβάσεις και όρους, που είτε τους γνωρίζουμε είτε όχι, υπάρχουν και μας δεσμεύουν. Με βάση αυτούς τους όρους πρέπει, άλλοτε να αμυνθούμε και άλλοτε να διεκδικήσουμε. Υπάρχουν γενικά συμβόλαια νομικής προστασίας, αλλά υπάρχουν και πολλά εξειδικευμένα συμβόλαια που εστιάζουν στις πραγματικές ανάγκες ενός ασφαλισμένου. Για παράδειγμα, ένα άτομο που έχει αρκετά ακίνητα που νοικιάζει είναι σχεδόν βέβαιο ότι θα του φανεί πολύ χρήσιμο ένα ειδικό ασφαλιστήριο συμβόλαιο νομικής προστασίας, που θα μπορεί να τον καλύπτει σε κάθε του διένεξη ή αντιδικία με κάποιον ενοικιαστή του. Τα πιο συνηθισμένα συμβόλαια Νομικής Προστασίας στην αγορά είναι το Πρόγραμμα Οχήματος και Οδηγού, το Πρόγραμμα Οικογενειακής Προστασίας, το Πρόγραμμα Εκμίσθωσης Ακινήτων, το Πρόγραμμα Καταναλωτών, το Πρόγραμμα Διαχείρισης πολυκατοικιών, το Πρόγραμμα Σκαφών αναψυχής, το Πρόγραμμα Επαγγελματικής Προστασίας, το Πρόγραμμα Επιχειρηματικής Προστασίας κ.λπ.

Πολλές φορές βλέπουμε στα συμβόλαια άλλων κλάδων που ασφαλιζόμαστε, π.χ. σε ασφαλιστήρια του κλάδου αυτοκινήτων ή του κλάδου ασφάλισης κατοικιών, να υπάρχει, ως συμπληρωματική κάλυψη και η Νομική Προστασία. Η κάλυψη αυτή είναι χρήσιμη, αλλά συνήθως καλύπτει μόνον ορισμένες περιπτώσεις που έχουν άμεση σχέση με την βασική ασφάλιση του αυτοκινήτου ή της κατοικίας, δεν αντικαθιστά δηλαδή ένα αυτόνομο συμβόλαιο Νομικής Προστασίας, που πάντα είναι ευρύτερο και πληρέστερο. Επίσης δημιουργούνται πολλές φορές προβλήματα σύγκρουσης συμφερόντων, όταν π.χ. ο τρίτος που έχει προκαλέσει την ζημιά είναι ασφαλισμένος στην ίδια εταιρία ή όταν ο ίδιος ο ασφαλισμένος διεκδικεί αποζημίωση από την ασφαλιστική του εταιρία, η οποία του παρέχει και την κάλυψη της Νομικής Προστασίας. 

Παροχές ενός συμβολαίου Νομικής Προστασίας
Στις παροχές ενός ασφαλιστηρίου Νομικής Προστασίας περιλαμβάνονται αφενός η νομική παρουσία  και εκπροσώπηση όπου αυτή είναι απαιτητή και αφετέρου ένα πλήθος υποστηρικτικών και γραφειοκρατικών υπηρεσιών που απαλλάσσει τον ασφαλισμένο από χρονοβόρες διαδικασίες και πολλά έξοδα. Για παράδειγμα, πέραν της παρουσίας στο δικαστήριο, όπου και όταν χρειάζεται, 
παρέχονται και οι εξής υπηρεσίες:

• Εξώδικος διακανονισμός ζημιών, όπου είναι δυνατόν ή όπου αυτό απαιτείται
• Παρακολούθηση της πορείας των υποθέσεων από εξειδικευμένα άτομα 
• Συγκέντρωση απαραίτητων δημόσιων εγγράφων
• Τήρηση πλήρους αρχείου εγγράφων για κάθε υπόθεση
• Υποστήριξη στο εξωτερικό (αν προβλέπεται στο ασφαλιστήριο) με επαφή με τις κατά τόπους αρχές, την μετάφραση δικαιολογητικών κλπ
• Παροχή νομικών συμβουλών σε κάθε περίπτωση κ.λπ.

Παράλληλα, προσφέρεται η δυνατότητα στον ασφαλισμένο να επιλέξει δικό του δικηγόρο αν το επιθυμεί, αλλά και να αξιοποιήσει ένα Πανελλαδικό Οργανωμένο Δίκτυο Δικηγόρων, εξειδικευμένων σε πολλά και διαφορετικά αντικείμενα που του προσφέρεται. Με το ασφαλιστήριο συμβόλαιο ο ασφαλισμένος μπορεί να αποφύγει σημαντικά έξοδα όπως είναι οι αμοιβές των δικηγόρων, τα δικαστικά έξοδα, οι αποζημιώσεις των δικαστικών επιμελητών, οι αποζημιώσεις των μαρτύρων που θα κληθούν από το δικαστήριο, οι αποζημιώσεις των πραγματογνωμόνων που θα διορισθούν από το δικαστήριο και τέλος η τυχόν δικαστική δαπάνη που θα επιδικάσει το δικαστήριο σε βάρος του ασφαλισμένου.

Προγράμματα Επαγγελματικής Νομικής Προστασίας 

Εκτός από τα προγράμματα που αναφέραμε πιο πάνω, υπάρχουν και εξειδικευμένα προγράμματα, ανάλογα με το επάγγελμα καθενός, τα προγράμματα Επαγγελματικής Νομικής Προστασίας. Τα προγράμματα αυτά δεν καλύπτουν την τυχόν ευθύνη ενός επαγγελματία από την άσκηση της δραστηριότητάς του, αλλά καλύπτουν την νομική του υποστήριξη και την υπεράσπισή του σε περιπτώσεις που λόγω του επαγγέλματός του θα εμπλακεί σε δικαστική περιπέτεια, είτε αν θεωρηθεί υπεύθυνος για κάποιο ζημιογόνο γεγονός, είτε για τις νόμιμες διεκδικήσεις αν προκύψουν εργασιακές διαφορές, από πράξεις ή παραλείψεις του εργοδότη του ή λόγω εργατικού ατυχήματος και γενικώς για οτιδήποτε προκύψει στα πλαίσια του επαγγέλματός του. Τέτοια συμβόλαια είναι τα Προγράμματα Νομικής Προστασίας Ιατρών, Νοσηλευτών, Πληρωμάτων ασθενοφόρων, Στρατιωτικών, Αστυνομικών, Πυροσβεστών, Λιμενικών, Εξωτερικών φρουρών, Οδηγών μέσων δημόσιας μεταφοράς, Ελεγκτών-σταθμαρχών μέσων δημόσιας μεταφοράς, κ.λπ.

Το μεγαλύτερο όφελος για τον κάτοχο ενός συμβολαίου Νομικής Προστασίας, είναι ότι είναι ελεύθερος να αποφασίσει αν θα διεκδικήσει το δίκιο του και αν θα προστατεύσει τα συμφέροντά του, χωρίς να υπάρχει το μεγάλο εμπόδιο των εξόδων. Πολύ απεμπολούν τα δικαιώματά τους γιατί δεν αντέχουν τις κοστοβόρες μακροχρόνιες δικαστικές περιπέτειες. Το συμβόλαιο Νομικής Προστασίας δίνει τη δυνατότητα σε έναν πολίτη να εκπροσωπηθεί, είτε στο δικαστήριο είτε στις διαπραγματεύσεις, με ίσους όρους, απέναντι σε ισχυρούς αντιπάλους-αντιδίκους.

Πηγή: εφημερίδα ασφαλίζομαι
Την ασφαλίζομαι μπορείτε να δείτε ηλεκτρονικά εδώ
Εγγραφείτε για να λαμβάνετε δωρεάν την εφημερίδα σε μορφή e-book