Στο επίκεντρο η συνάντηση Σαμαρά-Merkel

Σήμερα ο ευρωπαϊκός μηχανισμός σταθερότητας ESM θα προχωρήσει στην πώληση των πρώτων ομολόγων του από την δημιουργία του ταμείου και η ιαπωνική κυβέρνηση δεσμεύτηκε να είναι ένας από τους αγοραστές. Ο υπουργός Οικονομικών της Ιαπωνίας, Aso, δήλωσε ότι θα χρησιμοποιήσει τα συναλλαγματικά αποθέματα για την αγορά μέρους των τίτλων 91 ημερών αξίας 2 δισ. ευρώ που θα δημοπρατηθούν σήμερα. Η είδηση αυτή έδωσε ώθηση στο ευρώ κατά τη συνεδρίαση των ασιατικών αγορών μετά και τη χθεσινή άνοδο της ισοτιμίας EURUSD πάνω από το 1,3100. 

Κατά τη συνεδρίαση των ευρωπαϊκών αγορών, η ισοτιμία EURUSD διαπραγματεύεται ανάμεσα στο 1,3100 και στο 1,3125. Αντίσταση μπορεί να συναντήσει στο 1,3158, επίπεδο στο οποίο έχει δυσκολευτεί και τους προηγούμενους μήνες, ενώ στήριξη θα μπορούσε να βρει στο κρίσιμο επίπεδο του 1,3000. 

Οι εξαγωγές στη Γερμανία υποχώρησαν κατά 3,4% λόγω της αδύναμης ευρωπαϊκής ζήτησης. Η Ελβετία ανακοίνωσε ποσοστό ανεργίας στο 3,3%, εντός των εκτιμήσεων και η Ιταλία στο 11,1%, λίγο καλύτερο από αυτό του Νοεμβρίου.
Ο πρωθυπουργός της Ελλάδας, Αντ. Σαμαράς, βρίσκεται στο Βερολίνο , όπου θα έχει συνάντηση με την Angela Merkel. Ο Σαμαράς ανέφερε ότι η Ελλάδα καταβάλει τεράστιες προσπάθειες και επιθυμεί να ανακτήσει την εμπιστοσύνη των αγορών. Επισήμανε τα υψηλά ποσοστά ανεργίας που αντιμετωπίζει η χώρα.

Στη Γαλλία, ο υπουργός Οικονομικών Moscovici δήλωσε ότι το 2013 θα είναι δύσκολο για την παγκόσμια οικονομία και ότι η Κίνα ανησυχεί για την κρίση στην Ευρωζώνη. Παρ’ όλα αυτά, η Γαλλία διατηρεί το στόχο μείωσης του ελλείμματος στο 3% του ΑΕΠ, ενώ δηλώνει αισιόδοξος για την οικονομία της Γαλλίας και της Ευρωζώνης. Οι δηλώσεις του δεν άσκησαν επιρροή στην αγορά συναλλάγματος. 

Στις οικονομικές ανακοινώσεις της Ευρωζώνης, η καταναλωτική εμπιστοσύνη σημείωσε μικρή βελτίωση το Δεκέμβρη από τα χαμηλά 3ετίας, οι πωλήσεις λιανικής ενισχύθηκαν κατά 0,1% το Νοέμβρη, σημειώνοντας άνοδο για πρώτη φορά σε τέσσερις μήνες. Η ανεργία ενισχύθηκε στο 11,8%, σε επίπεδα ρεκόρ 20ετίας.