Στόχος για την ΕΥΡΩΠΗ ΑΕΓΑ το 2013 η υγιής και κερδοφόρα ανάπτυξη

Του Νικόλαου Μακρόπουλου, Προέδρου και Διευθύνοντα Συμβούλου της ΕΥΤΡΩΠΗ ΑΕΓΑ

Στόχοι για το 2013

H Ευρώπη ΑΕΓΑ, παρά το δυσμενές οικονομικό περιβάλλον, κατάφερε μέχρι και σήμερα, μέχρι και το 2012, να παραμένει σε αναπτυξιακή τροχιά, προσαρμόζοντας τη στρατηγική της, την εμπορική και τιμολογιακή πολιτική της, στα νέα δεδομένα της οικονομίας. Τον ίδιο στόχο θα υπηρετήσει και φέτος. Το στοίχημα της Ευρώπη ΑΕΓΑ, που από το 1998 αποτελεί συγγενή εταιρεία της Εθνικής Ασφαλιστικής, είναι να διατηρήσει τους θετικούς ρυθμούς ανάπτυξης και το 2013, ενισχύοντας σε υψηλά ποσοστά τα μερίδια αγοράς, αλλά και να αυξήσει την κερδοφορία της.

Πέρα από την υγιή και κερδοφόρα ανάπτυξη, στις στρατηγικές επιδιώξεις του 2013 η Ευρώπη ΑΕΓΑ περιλαμβάνει την ενίσχυση της παρουσίας της στους μεγάλους εμπορικούς και βιομηχανικούς κινδύνους, όπου ως γνωστό ειδικεύεται εδώ και 42 πλέον χρόνια, τη διεύρυνση του πελατολογίου της στις Ασφαλίσεις Μεταφορών που αποτελούν για την ίδια στρατηγικό τομέα ανάπτυξης και την επικράτησή της στις ασφαλίσεις Κατοικιών, όπου σχετικά πρόσφατα δημιούργησε μια νέα σειρά προγραμμάτων τα «EURO Κατοικία – Βασικό Στεγαστικό», «EURO Κατοικία 1», «EURO Κατοικία 2» και «EURO Κατοικία VIP».

Επίσης η Ευρώπη ΑΕΓΑ το 2013 θα επιδιώξει την περαιτέρω ισχυροποίησή της στις ασφαλίσεις Μικρομεσαίων Επιχειρήσεων με τα δύο νέα προγράμματά της, το «EURO Προστασία Επιχείρησης Βασική» και το «EURO Προστασία Επιχείρησης Ενισχυμένη», την ασφάλιση περισσότερων φωτοβολταϊκών μονάδων μέσω του προγράμματος «Solar Tree», και, τέλος, την αύξηση του χαρτοφυλακίου της στον κλάδο Ασφάλισης Αστικής Ευθύνης Οχημάτων, δίνοντας όμως προτεραιότητα στην ανάπτυξή της με υγιείς όρους.

Προβλέψεις για τη νέα χρονιά

Όλοι αντιλαμβανόμαστε ότι το αποτύπωμα της κρίσης στην Ελληνική ασφαλιστική αγορά είναι ήδη μεγάλο.

Η οικονομία μας βιώνει έντονα τις συνθήκες της κρίσης για τέσσερα χρόνια, εισήλθε πλέον στον πέμπτο και για το λόγο αυτό εκτιμώ ότι οι επιπτώσεις της ύφεσης στον κλάδο μας θα διογκωθούν περαιτέρω τουλάχιστον κατά το πρώτο εξάμηνο της νέας χρονιάς.

Ευελπιστώ ότι το κλίμα θα αρχίσει αργά, αλλά σταθερά, να βελτιώνεται γενικότερα στην αγορά και, κατά συνέπεια, και στον κλάδο μας κατά το δεύτερο εξάμηνο του έτους.

Η ολοκλήρωση της ανακεφαλαιοποίησης των τραπεζών, η επανέναρξη των μεγάλων οδικών έργων, οι προσδοκίες για μια νέα – καλή τουριστική σεζόν, αλλά και η προσέλκυση των πρώτων σημαντικών ξένων επενδύσεων, σε συνδυασμό με τη βελτίωση του κλίματος στη χρηματαγορά, θεωρώ ότι θα δώσουν μια μικρή ώθηση στον κλάδο μας που θα έχει συνέχεια στα επόμενα χρόνια.

Εκτίμησή μου είναι ότι στο δεύτερο εξάμηνο του 2013 θα δούμε μεγάλη ανάσχεση της πτώσης που καταγράφεται σήμερα στις ασφαλίσεις Ζημιών, ενώ η αγορά μας προσβλέπει μεσομακροπρόθεσμα σε σημαντική ανάπτυξη στις Ασφαλίσεις Ζωής.

Η απαξίωση των κύριων συντάξεων που παρέχουν τα Ταμεία Ασφάλισης και τα δυσεπίλυτα προβλήματα που αντιμετωπίζει ο τομέας της υγείας του Δημοσίου, ανοίγουν νέους δρόμους ανάπτυξης για την ιδιωτική ασφάλιση.

Οι ασφαλιστικές εταιρείες θα κληθούν να διαδραματίσουν τον κοινωνικό τους ρόλο, όπως αυτός ασκείται εδώ και χρόνια σε άλλες μεγάλες ευρωπαϊκές αγορές. Τέλος, φέτος αναμένω μεγάλη συγκέντρωση της ασφαλιστικής αγοράς.

Ο κλάδος μας εισέρχεται ταχύτατα στην τελική ευθεία για τον πλήρη ανασχηματισμό του, με τις θυγατρικές των τραπεζών να δίνουν το ρυθμό των εξελίξεων και την Τράπεζα της Ελλάδος να επιμένει με μεγαλύτερη ένταση για κεφαλαιακές «ενέσεις», όπου κρίνει ότι αυτές είναι αναγκαίες, ώστε στο σύνολό της η ασφαλιστική αγορά να προετοιμαστεί για την έξοδο της οικονομίας μας από την ύφεση, την οποία αναμένω από το 2014.