Μάχη ασφαλίστρων στους βιομηχανικούς κινδύνους

Με σημαντικές απώλειες εσόδων για την ασφαλιστική αγορά, ταχύτερες πληρωμές ασφαλίστρων και σκληρές κόντρες σε επίπεδο ανταγωνισμού, έκλεισαν οι ανανεώσεις για το 2013 των ασφαλιστηρίων συμβολαίων μεγάλων εμπορικών και βιομηχανικών κινδύνων. Οι επιπτώσεις της κρίσης στα οικονομικά των επιχειρήσεων άφησαν το αποτύπωμά τους και στα ασφαλιστήρια συμβόλαια της νέας χρονιά που και λιγότερα σε αριθμό ήταν, αλλά και φθηνότερα.

Οι επιχειρηματίες στην πλειονότητά τους ζήτησαν για το 2013 εκπτώσεις στα ασφάλιστρα, άλλοι περιόρισαν τις καλύψεις του κλάδου Πυρός στις βασικές (εξαίρεσαν παροχές που είχαν να κάνουν αποζημιώσεις για ζημιές από καιρικά φαινόμενα, τρομοκρατικές ενέργειες, κακόβουλες πράξεις κ.α.), ενώ υπήρξαν και αρκετοί που μείωσαν τα ασφαλιζόμενα κεφάλαια. Καταγράφηκαν δε και περιπτώσεις επιχειρήσεων που απλά δεν ανανέωσαν τα συμβόλαιά τους.

Πηγές της αγοράς αναφέρουν ότι, οι εκπτώσεις οι οποίες δόθηκαν προς τους ασφαλισμένους κυμάνθηκαν μεταξύ 5 και 10%, υπήρξαν περιπτώσεις στις οποίες αναγνωρίσθηκαν και εκπτώσεις άνω του 10%, ενώ δεν ήταν λίγες οι επιχειρήσεις οι οποίες εξουσιοδότησαν περισσότερα του ενός μεσιτικά γραφεία για τη διαμεσολάβησή τους στην επιλογή της ασφαλιστικής ώστε να επιτύχουν τις μεγαλύτερες δυνατές εκπτώσεις.

Σε ότι αφορά τώρα το ζήτημα των καθυστερήσεων στις καταβολές των ασφαλίστρων, φέτος οι ασφαλιστικές εταιρείες άσκησαν ασφυκτικές πιέσεις στους πελάτες τους, αλλά και στα δίκτυα πωλήσεων για πληρωμές εντός διμήνου ή το αργότερο εντός τριμήνου, ενώ σε εξαιρετικές μόνο περιπτώσεις δέχθηκαν μεγαλύτερα διαστήματα πίστωσης.

Το κρίσιμο κατά τις τελευταίες ανανεώσεις δεν ήταν το ζήτημα της ρευστότητας που απασχόλησε την ασφαλιστική αγορά, αλλά η πίστη ότι οι εταιρείες θα ήταν σε θέση να καλύψουν τα ασφάλιστρά τους μετά από πολύμηνα χρονικά διαστήματα. Πρωταρχικός στόχος των ασφαλιστικών ομίλων ήταν ο περιορισμός των επισφαλειών και για το λόγο πολλές φορές βρέθηκαν στη δύσκολη θέση να αρνηθούν σε πελάτες τους την κάλυψη.