Πιέσεις στην Ασία

Μετά από ένα ανοδικό ράλι επτά εβδομάδων, το μεγαλύτερο από το Μάρτιο, οι χρηματιστηριακοί δείκτες στην Ασία, σημείωσαν πτώση. Σημαντικές απώλειες κατέγραψε ο τραπεζικός κολοσσός Nomura, ο οποίος υποχώρησε πάνω από 5,0%.

Σύμφωνα με αναλυτές, πρόκειται για μια υγιή αντίδραση της αγοράς η οποία είχε βρεθεί σε υπεραγορασμένα επίπεδα, ενώ δεν διαφαίνεται ότι πτώση θα μπορούσε να συνεχιστεί και να προκαλέσει προβλήματα. Όπως χαρακτηριστικά αναφέρουν οι αναλυτές, «μια πτώση είναι περιορισμένη καθώς η κινεζική οικονομία συνεχίζει να αναπτύσσεται και το αμερικανικό δημοσιονομικό πρόβλημα έχει λυθεί βραχυπρόθεσμα».

Όσον αφορά τη μακροπρόθεσμη εικόνα των νομισμάτων, το γεν είναι αυτό το οποίο συγκεντρώνει το ενδιαφέρον των επενδυτών. Οι σκέψεις της Fed για τερματισμό της στήριξης προς την αμερικανική οικονομία ακόμα και εντός του 2013, αποτελούν ένα αρνητικό στοιχείο για το γεν, ενώ διαμορφώνει και τις συνθήκες ανόδου της ισοτιμίας USD/JPY.

Εκτός από την άνοδο των αποδόσεων που θα προκαλέσει μια κίνηση αυτού του είδους, θα υπάρξει και διαφοροποίηση της νομισματικής πολιτικής. Αν η Fed αποφασίσει να αποσύρει τη στήριξη, η BoJ θα πρέπει να επιταχύνει ακόμα περισσότερο το δικό της κύκλο νομισματικής χαλάρωσης προκειμένου να υπάρξει διέξοδος από τον αποπληθωρισμό.

Στο ξεκίνημα της ευρωπαϊκής συνεδρίασης, οι περισσότερες αγορές εμφανίζουν μια ισορροπημένη εικόνα.