Η επαναφορά των συγχωνεύσεων…

Το θέμα των συγχωνεύσεων στον κλάδο των ασφαλιστικών εταιρειών είναι επίκαιρο και πάλι. Βέβαια ποτέ δεν πάλιωσε, αλλά σίγουρα πέρασε ένα χρονικό διάστημα που είχε κάπως ξεχαστεί. 

Όμως, και εκείνες τις «χρυσές» εποχές που οι εκπρόσωποι του κλάδου μιλούσαν για την ανάγκη συνεργασίας και δημιουργίας μεγαλύτερων σχημάτων, για την ωφέλεια – την επιχειρηματική – να συνενωθούν οι αυτόνομες δυνάμεις, τίποτα δεν έγινε.
Κάποιοι λένε ότι οι συνθήκες δεν ήταν κατάλληλες, κάποιοι άλλοι ότι η ανάγκη αυτή δεν είχε γίνει αντιληπτή. Υπάρχουν και κάποιοι που εκτιμούν πως κανείς δεν ήθελε πραγματικά να το κάνει, γι’ αυτό και δεν ευοδώθηκαν οι συζητήσεις που είχαν γίνει – τότε – μεταξύ εκπροσώπων εταιρειών. 

Η ερμηνεία για τη μη πραγματοποίηση των συγχωνεύσεων ήταν πολύπλοκη. Στελέχη της αγοράς εκτιμούσαν ότι σκάλωναν στην ιδιαιτερότητα των συνομιλητών. Άλλοι υποστήριζαν ότι οι εταιρείες έκρυβαν κάποια μυστικά, τα οποία και δεν θα μπορούσαν να αποκαλύψουν – πράγμα αναγκαίο – κατά τη διαδικασία της συγχώνευσης. 

Βέβαια υπάρχουν και άλλες εκδοχές. Πέρα όμως από όλες τις εκδοχές, το αποτέλεσμα είναι ίδιο: ότι η συνεργασία των εταιρειών δεν έγινε πραγματικότητα. Η αυτόνομη πορεία για κάποιους δεν ήταν μια κακή έκβαση. Αναπτύχθηκαν, τα κατάφεραν, κέρδισαν και πέτυχαν. Κάποιοι άλλοι λιγότερο και φυσικά υπάρχει και μία, ακόμη πιο πίσω, βαθμίδα. 

Σήμερα, όλα αυτά με την εκπνοή του 2012 δείχνουν διαφορετικά. Το νέο έτος είναι ακόμα πιο δύσκολο και οι συνθήκες ξαναφέρνουν την αγορά πίσω. Οι ασφαλιστικές εταιρείες αρχίζουν εκ νέου να σκέπτονται τη συνέχειά τους. Το μέλλον γύρισε στο παρελθόν και υπάρχει ανάγκη από μεγαλύτερα σχήματα. Η μοναδική διαφορά είναι ότι χάθηκε η διαπραγματευτική δύναμη των τότε ισχυρών. Ο χρόνος έκαμψε την υπεροψία και οδηγεί σε τακτικές, αλλά συνάμα και σε βιαστικές κινήσεις…