Με ομόλογα 300 εκατ. ευρώ συμμετείχαν οι ασφαλιστκές στο PSI+

Με ομόλογα αξίας 300 εκατ. ευρώ συμμετείχαν οι ασφαλιστικές εταιρείες στο πρόγραμμα επαναγοράς του ελληνικού χρέους, μειώνοντας περαιτέρω την έκθεσή τους σε κρατικούς τίτλους, το ύψος της οποίας περιορίζεται πλέον κοντά στα 700 εκατ. ευρώ. Η συμμετοχή του ασφαλιστικού κλάδου υπήρξε μικρή, στο βαθμό που ήδη η κατοχή ελληνικών τίτλων ήταν ήδη περιορισμένη, μετά το πρόγραμμα ανταλλαγής που είχε προηγηθεί το Φεβρουάριο και είχε οδηγήσει τις επενδύσεις σε ελληνικούς τίτλους κάτω από το 1 δις ευρώ.

Σύμφωνα με πληροφορίες στο πρόγραμμα επαναγοράς συμμετείχαν κυρίως πολυεθνικές, αλλά και ορισμένες μικρότερες ελληνικές εταιρείες, οι οποίες μάλιστα αξιοποίησαν τη δυνατότητα, αποκομίζοντας κέρδη σε σχέση με την τιμή με βάση την οποία είχαν αγοράσει τους ελληνικούς τίτλους.

Μετά και την ολοκλήρωση του προγράμματος επαναγοράς, η έκθεση των ελληνικών ασφαλιστικών εταιρειών σε ελληνικά ομόλογα, περιορίζεται ακόμη περισσότερο και εκτιμάται ότι δεν ξεπερνά τα 700 εκατ. ευρώ σε σχέση με τα 5 δις ευρώ που ήταν δύο περίπου χρόνια πριν.

Σύμφωνα με τα τελευταία διαθέσιμα στοιχεία, το επενδυτικό χαρτοφυλάκιο του ασφαλιστικού κλάδου, ανέρχεται πλέον σε 13,5 δις ευρώ, με την πλειοψηφία των επενδύσεων να είναι σε ξένους κρατικούς τίτλους ισχυρών οικονομιών, όπως της Γερμανίας, της Ολλανδίας και της Γαλλίας.

Σύμφωνα με τα ίδια στοιχεία, η πλειοψηφία των ασφαλιστικών εταιρειών έχει στραφεί σε έντοκα γραμμάτια του ελληνικού δημοσίου, που εξασφαλίζουν αποδόσεις της τάξης του 4,50% περίπου, ενώ μεγάλο μέρος του επενδυτικού χαρτοφυλακίου αποτελούν άλλωστε οι τοποθετήσεις σε προθεσμιακές καταθέσεις, που συνοδεύονται με υψηλά επιτόκια, ακόμη και πάνω από 5% και αποτελούν πρώτη επενδυτική επιλογή για το σύνολο της ασφαλιστικής αγοράς.