Run off για ασφαλιστικές εξετάζει το Επικουρικό

Τη δυνατότητα διενέργειας του run off ασφαλιστικών εταιρειών των οποίων οι άδειες ανακλήθηκαν, από τρίτες εταιρείες με έδρες στο εξωτερικό, εξετάζει το Επικουρικό Κεφάλαιο, σε μια προσπάθεια να αντιμετωπίσει αποτελεσματικότερα τις υποχρεώσεις του, που όπως έχει ήδη γράψει το iw υπολογίζονται σε 600 εκατ. ευρώ.
 
Σύμφωνα με πληροφορίες, η διοίκηση του Επικουρικού έχει ήδη κοινοποιήσει σχετικό αίτημα στην Τράπεζα της Ελλάδος, θεωρώντας ότι για να αλλάξει στρατηγική στο θέμα των αποζημιώσεων θα πρέπει πρώτα να έχει την έγκριση της Εποπτικής Αρχής του κλάδου.
 
Κατά τις ίδιες πληροφορίες, προηγούμενα διερεύνησε τις δυνατότητες που υπάρχουν νομοθετικά, ενώ παράλληλα ήλθε και σε επικοινωνία με μεγάλο δικηγορικό γραφείο του Λονδίνου που εξειδικεύεται σε ανάλογες υποθέσεις, από το οποίο ζήτησε τη διαμεσολάβηση για την επιλογή της εταιρείας η οποία θα αναλάβει να τρέξει ανάλογα project.
 
Μάλιστα, όπως αναφέρουν πηγές του iw, μια από τις εταιρείες οι οποίες συζητούν το ενδεχόμενο να συνεργαστούν με το Επικουρικό Κεφάλαιο εδρεύει στη Γερμανία και βασική της δραστηριότητα είναι να αναλαμβάνει τη διαχείριση χαρτοφυλακίων ασφαλιστικών των οποίων οι άδειες ανακλήθηκαν, όπως και χαρτοφυλακίων τα οποία ασφαλιστικές σε λειτουργία δεν επιθυμούν πλέον να υποστηρίξουν.
 
Εφόσον το Επικουρικό προχωρήσει στα σχέδιά του, εκτιμάται ότι σε πρώτη φάση θα υπογράψει συμφωνία για το run off μιας μόνο ασφαλιστικής και εφόσον όλα εξελιχθούν ομαλά θα προχωρήσει και σε άλλες ανάλογες συμφωνίες ώστε γρήγορα να απαλλαχθεί από το βάρος των υπέρογκων υποχρεώσεών του.
 
Τι σημαίνει όμως στην πράξη το να αναλάβει μια τρίτη εταιρεία το run off ανακληθέντων ασφαλιστικών;
 
-         Το Επικουρικό θα μεταβιβάσει το σχετικό δικαίωμα και θα κληθεί να καταβάλλει για το σκοπό αυτό και ένα τίμημα που θα αφορά στο σύνολο των υποχρεώσεων που εκτιμάται ότι θα υπάρξουν από τη διαχείριση των φακέλων για αποζημιώσεις.
-         Το τίμημα είναι πιθανό να καταβληθεί σε δόσεις.
-         Προηγούμενα η τρίτη εταιρεία θα αποτιμήσει τις ζημιές τις οποίες θα κληθεί να αναλάβει.
-         Εν συνεχεία θα αρχίσει να διαπραγματεύεται για κάθε φάκελο χωριστά με τα θύματα των τροχαίων ατυχημάτων ώστε να καταλήξει σε συμβιβαστικές λύσεις –εξωδικαστικά- για την άμεση καταβολή αποζημιώσεων.
-         Η τρίτη εταιρεία θα έχει επιτύχει με τον τρόπο αυτό καλύτερη διαχείριση των ζημιών και άρα θα κερδίσει ένα μέρος των χρημάτων που θα έχει στο μεταξύ καταβάλλει σε αυτή το Επικουρικό.
-         Το Επικουρικό από την πλευρά του θα κερδίσει από τα κόστη διαχείρισης των ζημιών, τις αμοιβές των δικηγόρων, τους τόκους υπερημερίες που θα δεν επιβαρύνουν τις αποζημιώσεις, ενώ αν όλα κυλήσουν ομαλά, κερδισμένοι θα βγουν και οι ασφαλισμένοι που θα καλυφθούν οικονομικά σε ταχύτερους χρόνους.