Μια ακόμα άνοδος για το ευρώ

Τα θεμελιώδη δεν είναι τόσο ενθαρρυντικά για το ευρώ, αν και αυτό δεν ανέκοψε την ανοδική πορεία του νομίσματος σε σχέση με όλα τα νομίσματα εκτός του ελβετικού φράγκου.

Η ιρλανδική οικονομία «έτρεξε» με ρυθμό ανάπτυξης 0,2% το τρίτο τρίμηνο, ενώ οι δημοπρασίες στην Ισπανία πραγματοποιήθηκαν με χαμηλότερη απόδοση και ο S&P αναβάθμισε την πιστοληπτική αξιολόγηση της Ελλάδας σε B-. Παρ’ όλα αυτά, η ανάπτυξη κινείται εκτός των προσδοκιών, οι χθεσινές δημοπρασίες αφορούσαν βραχυπρόθεσμους τίτλους και η βελτίωση της αξιολόγησης αφορά στους μετά την αναδιάρθρωση τίτλους. Μεγαλύτερο ενδιαφέρον παρουσίασε η αύξηση κατά 11,2% στα επισφαλή δάνεια στην Ισπανία (ποσοστό ρεκόρ), ενώ η Καταλωνία ενέκρινε φόρους στις τραπεζικές καταθέσεις.

Αν και η μεταβλητότητα και οι τάσεις ρίσκου αρνούνται να αποκλιμακωθούν όπως συμβαίνει τυπικά στο τέλος του έτους, το δολάριο παραδόθηκε στην στασιμότητα. Ως αποτέλεσμα ο δείκτης δολαρίου της FXCM (Dow Jones FXCM Dollar Index (ticker = USDollar) κινήθηκε σε ένα πολύ περιορισμένο εύρος διακυμάνσεων πάνω από τις 9.925 μονάδες. Ο δείκτης κινείται σε ένα σταδιακά επιδεινούμενο εύρος με την μέση ημερήσια μεταβολή δύο εβδομάδων να υποχωρεί σε χαμηλά επίπεδα. Η επιδείνωση στη δραστηριότητα του δολαρίου συμπίπτει με πολύμηνα χαμηλά επίπεδα αντίστοιχων δεικτών μεταβολής σε σημαντικά ζεύγη του δολαρίου και στον 5ετή δείκτη μεταβλητότητας στο συνάλλαγμα. Ωστόσο, αυτό που ξεχωρίζει είναι η έλλειψη κατεύθυνσης στο δολάριο.