ΟΤΕ: Σχέδια(;) για πρόταση από τη Deutsche Telekom

Φήμες στη χρηματιστηριακή αγορά θέλουν τους Γερμανούς της Deutsche Telekom να σχεδιάζουν δημόσια πρόταση για την απόκτηση του υπολοίπου των μετοχών του ΟΤΕ. 

Οι Γερμανοί θέλουν να αυξήσουν το ποσοστό τους, που είναι σήμερα στο 30%, ενώ το δημόσιο έχει το προνόμιο να πουλήσει στους Γερμανούς όποτε το επιθυμεί. Επίσης, αν πουλήσει τώρα, το ελληνικό δημόσιο μπορεί να υπολογίζει σε ένα premium της τάξης του 15%. Σε ό,τι αφορά τη διατήρηση του δικαιώματος άσκησης βέτο σε στρατηγικές αποφάσεις, αυτό εξασφαλίζεται και με ποσοστό κατοχής 5%, αν και σημαντικά μειωμένο σε σχέση με το «βέτο» που είχε το δημόσιο έως τώρα. 

Με δεδομένα όλα αυτά, ακόμη και αν εκχωρήσει ποσοστό έως και 15% του Οργανισμού, μπορεί θεωρητικά να ασκεί έλεγχο με το δικό του 1% και το 4% που κατέχει σήμερα το ΤΑΠ ΟΤΕ. 

Σε σημαντική αύξηση της τιμής-στόχου για τη μετοχή στα 6,5 ευρώ, από 5 ευρώ προηγουμένως, προχώρησε η Morgan Stanley, η οποία διατήρησε τη σύσταση «αύξηση θέσεων». Σύμφωνα με το διεθνή οίκο, οι ανησυχίες για τα μακροοικονομικά και το χρέος της Ελλάδας επηρεάζουν σοβαρά τη μετοχή, ωστόσο η μείωση του χρέους και οι πιθανές πωλήσεις περιουσιακών στοιχείων μειώνουν ουσιαστικά το ρίσκο του «story» του ΟΤΕ. Παράλληλα, εκτιμά πως η μετοχή προεξοφλεί ένα κατά 50-70% πιο αδύναμο νόμισμα. 

Σύμφωνα με τη Morgan Stanley, οι επιδόσεις του ΟΤΕ είναι αξιοσημείωτες από τον Ιούνιο και αναμένεται πως το momentum θα συνεχιστεί.