Αντίθετες πορείες για ευρώ και στερλίνα

To Σαββατοκύριακο άνοιξε με σημαντικά gap (διαφορές μεταξύ της τιμής ανοίγματος και κλεισίματος της αγοράς) στις ισοτιμίες EURUSD, AUDUSD και USDJPY. Η πτώση στο γεν ήταν μια εμφανής απάντηση στην σαρωτική εκλογική νίκη του Φιλελεύθερου Δημοκρατικού Κόμματος (LDP) της Ιαπωνίας. Τα gap στα υπόλοιπα δύο νομισματικά ζεύγη είναι πιο δύσκολο να εξηγηθούν με την έννοια ότι το κάθε ένα νόμισμα κινήθηκε σε αντίθετη κατεύθυνση σε σχέση με το δολάριο. Με την έναρξη της συνεδρίασης και έπειτα, οι ισοτιμίες USDJPY και EURUSD κατάφεραν να καλύψουν το μεγαλύτερο μέρος του «κενού». 

Μέχρι στιγμής, στη συνεδρίαση των ευρωπαϊκών αγορών δεν υπάρχουν σημαντικές εξελίξεις. Φήμες βάσει ιταλικών δημοσιευμάτων θέλουν τον πρωθυπουργό Mario Monti να μην θέτει υποψηφιότητα στις επερχόμενες εκλογές. Ο ίδιος έχει δηλώσει ότι θα παραιτηθεί μετά την έγκριση του προϋπολογισμού για το 2013 και υπάρχουν ανησυχίες ότι ο διάδοχός του θα ακυρώσει μέρος των μέτρων λιτότητας. Το ευρώ, πάντως, δεν έδειξε να επηρεάζεται από τα δημοσιεύματα. 

Επίσης, στην Ιταλία, το εμπορικό ισοζύγιο διαμορφώθηκε στα 2,452 δισ. ευρώ τον Οκτώβρη, πάνω από τα αναθεωρημένα στοιχεία του Σεπτεμβρίου στα 409 εκατ. ευρώ. Το εμπορικό πλεόνασμα της Ευρωζώνης διαμορφώθηκε στα 10,2 δισ. ευρώ τον Οκτώβρη, με τις εκτιμήσεις να περιμένουν 11,0 δισ. ευρώ.

Το ευρώ εξακολουθεί να διαπραγματεύεται εντός εύρος περίπου 25 pips έχοντας υποχωρήσει με το άνοιγμα της συνεδρίασης στο 1,3140 έναντι του δολαρίου. 

Η στερλίνα έχει κερδίσει έδαφος έναντι του δολαρίου και διαπραγματεύεται σε νέο υψηλό2 μηνών δοκιμάζοντας το επίπεδο του 1,6200. Στήριξη μπορεί να προσφέρει το προηγούμενο υψηλό 2 μηνών στο 1,6174. 

Στη συνέχεια της συνεδρίασης αναμένουμε την ομιλία του προέδρου της ΕΚΤ, Mario Draghi, στην επιτροπή Οικονομικών και Νομισματικών Υποθέσεων του ευρωπαϊκού κοινοβουλίου.