«Βουτιά» στο γεν από το εκλογικό αποτέλεσμα στην Ιαπωνία

Το αποτέλεσμα των εκλογών στην Ιαπωνία αποτέλεσε τη σημαντικότερη είδηση σήμερα κατά τη διάρκεια των ασιατικών αγορών. Τις γενικές εκλογές στη χώρα κέρδισε το κόμμα της αντιπολίτευσης, το LDP (Φιλελεύθερο Δημοκρατικό Κόμμα), με πρωθυπουργό τον Shinzo Abe. Το κόμμα του απερχόμενου πρωθυπουργού Noda κέρδισε λιγότερες από 60 έδρες (από τις 230 που κατείχε) στο κοινοβούλιο των 480 εδρών. Το εκλογικό αποτέλεσμα οδήγησε σε άλμα στην ισοτιμία USD/JPY (πτώση στο γεν, με το κλίμα να αντιστρέφεται στη συνέχεια), η οποία ξεπέρασε τα 84,00 γεν. Ο Abe έχει δεσμευτεί υπέρ μιας επιθετικής πολιτικής νομισματικής χαλάρωσης ώστε να τονωθεί η ιαπωνική οικονομία. Αυτή την εβδομάδα πραγματοποιείται και η συνεδρίαση της Τράπεζας της Ιαπωνίας, η οποία εκτιμάται ότι θα επεκτείνει τα μέτρα στήριξης αν και πολλοί πιστεύουν ότι θα καθυστερήσει κάτι τέτοιο μέχρι να αναλάβει καθήκοντα η νέα κυβέρνηση. 

Η ισοτιμία EUR/USD δεν κατάφερε να διατηρήσει το νέο υψηλό έτους που κατέγραψε στο 1,3190. Ο χρυσός δεν κατάφερε να εκμεταλλευτεί   την αποδυνάμωση του δολαρίου και όχι απλώς δεν προσέγγισε για να δοκιμάσει εκ νέου το επίπεδο των 1.700 δολαρίων, αλλά δέχεται σημαντικές πιέσεις υποχωρώντας κάτω από τα 1.690 δολάρια/ουγγιά. 

Καθώς πλησιάζουμε προς τις εορτές των Χριστουγέννων, η εικόνα αρχίζει να μεταβάλλεται στις αγορές και αυτό φαίνεται και από τις τοποθετήσεις των επενδυτών. Σύμφωνα με τα τελευταία στοιχεία της CFTC, οι καθαρές θέσεις στο ευρώ έχουν υποχωρήσει σε χαμηλά έτους. 

Κατά τη σημερινή συνεδρίαση, όλα τα βλέμματα θα στραφούν στην ομιλία του Mario Draghi ενώπιον της Επιτροπής Οικονομικών και Νομισματικών Υποθέσεων στις Βρυξέλλες.