Θεσμικό πλαίσιο για την τοποθέτηση Επιτρόπου από την ΤτΕ

Πρωτοβουλία για την εξυγίανση της ασφαλιστικής αγοράς, αναμένεται να αναλάβει η Τράπεζα της Ελλάδος, προετοιμάζοντας νέο θεσμικό πλαίσιο που θα προβλέπει την τοποθέτηση Επιτρόπου και τη δυνατότητα μεταφοράς χαρτοφυλακίου των υποχρεώσεων της σε άλλη ασφαλιστική εταιρεία ή σε έναν ανεξάρτητο φορέα.

Η πρωτοβουλία έρχεται να ολοκληρώσει τις θεσμικές αλλαγές που έγιναν για τη βιωσιμότητα του Επικουρικού Κεφαλαίου και θα περιλαμβάνει την τοποθέτηση Επιτρόπου με αυξημένες αρμοδιότητες, αντίστοιχες με αυτές που θα προβλέπονται για τις τράπεζες. 

Μεταξύ των εναλλακτικών λύσεων που εξετάζονται είναι η δυνατότητα μεταφοράς μέρους του χαρτοφυλακίου (portfolio transfer) των ζημιών που έχει μια ασφαλιστική εταιρεία, σε άλλη εταιρεία. Πρόκειται για διαδικασία διαδεδομένη στο εξωτερικό και η οποία επιτρέπει σε μια ασφαλιστική, να μεταφέρει μέρος των υποχρεώσεων που έχει αναλάβει, προκειμένου να μειώσει τις κεφαλαιακές της ανάγκες.

Η δυνατότητα αυτή δεν υπάρχει σήμερα από το υφιστάμενο νομοθετικό πλαίσιο, στο βαθμό που απαιτεί η ανάδοχος ασφαλιστική να διαθέτει άδεια εγκατάστασης στη χώρα. Το νέο καθεστώς θα επιτρέπει τη μεταβίβαση του χαρτοφυλακίου σε εταιρεία, που δεν είναι απαραίτητα εγκατεστημένη στην ίδια χώρα με την προϋπόθεση ύπαρξης ενός γραφείου διακανονισμού, που θα διαχειρίζεται τις ζημιές. 

Το μέτρο θα χρησιμοποιηθεί ως εργαλείο εξυγίανσης μιας ασφαλιστικής, προκειμένου να αποτραπεί η ανάκληση της άδειας λειτουργίας της, στην περίπτωση που δεν καλύπτει τις κεφαλαιακές απαιτήσεις.

Το εργαλείο της μεταφοράς χαρτοφυλακίου θα μπορούσε να χρησιμοποιηθεί στην περίπτωση της Ασπίς Πρόνοια και της Commercial Value, με τη μεταφορά των υποχρεώσεων και των περιουσιακών στοιχείων σε ανάδοχη εταιρεία, πρακτική που θα επέτρεπε την αντιμετώπιση του προβλήματος, που εκκρεμεί εδώ και τρία χρόνια. 

Το νέο πλαίσιο εξυγίανσης θα έχει τη μορφή νομοθετικής πρωτοβουλίας και αποτελεί ήδη αντικείμενο επεξεργασίας από την αρμόδια εποπτική αρχή, η οποία εξετάζει όλα τα εργαλεία που υπάρχουν στις διεθνείς αγορές για την αντιμετώπιση των προβλημάτων του ασφαλιστικού κλάδου. Η Τράπεζα της Ελλάδος μελετά τις παραπάνω αλλαγές ενόψει και των αυξημένων κεφαλαιακών αναγκών που θα δημιουργηθούν με την προσαρμογή του ασφαλιστικού κλάδου στο Solvency II.