Μειωμένες για δεύτερη συνεχή χρονιά οι προβλέψεις της ασφαλιστικής αγοράς

Μειωμένες ήταν και το 2011 -για δεύτερη κατά σειρά χρονιά- οι προβλέψεις της ασφαλιστικής αγοράς επηρεασμένες εμφανώς από την πτωτική πορεία της παραγωγής ασφαλίστρων, αλλά και τα μειωμένα ασφάλιστρα.

Σύμφωνα με την τελευταία ετήσια έκθεση του κλάδου που εξέδωσε προ ημερών η Ένωση Ασφαλιστικών Εταιρειών Ελλάδος, κατά  την περυσινή χρήση οι προβλέψεις περιορίσθηκαν στα 12,2 δισ. ευρώ μειωμένες κατά 1,86%, με τις ασφαλίσεις Ζωής να εμφανίζουν μειωμένες προβλέψεις κατά 1,55% στα 6,6 δισ. ευρώ από 6,8 δις. ευρώ το 2010 και τις προβλέψεις των Ασφαλίσεων Ζωής που φέρουν τον επενδυτικό κίνδυνο να είναι μειωμένες κατά 13,8% στα 1,8 δισ. ευρώ από 2,1 δισ. ευρώ το 2010.

Η μεγάλη μείωση των προβλέψεων στη δεύτερη περίπτωση αποδίδεται στο γεγονός ότι η αυξημένη παραγωγή της κατηγορίας κατά το 2011 αφορά προϊόντα μη εγγυημένης απόδοσης για τα οποία οι εταιρείες δεν σχηματίζουν υψηλές προβλέψεις.

Στον κλάδο Ζημιών οι προβλέψεις ήταν αντίθετα αυξημένες κατά 4,4% στα 3,8 δισ. ευρώ από 3,6 δισ. ευρώ το 2010, προφανώς, όπως αναφέρουν κύκλοι της αγοράς, λόγω της απόφασης που έλαβαν ορισμένες εταιρείες να αυξήσουν τα αποθέματά τους μετά τις πιέσεις που δέχθηκαν από την Τράπεζα της Ελλάδος.

Σε ότι αφορά, τέλος, τα ίδια κεφάλαια των εταιρειών ήταν πέρυσι μειωμένα κατά 34% στο 1 δισ. ευρώ, ενώ μειωμένο ήταν και το σύνολο του ενεργητικού κατά 7% στα 14,7 δισ. ευρώ, με τις ζημιές της χρονιάς, όπως έχει ήδη γράφει το IW, να έχουν εκτοξευθεί στα 0,8 δισ. ευρώ.