Ο όμιλος της Axa σε συζητήσεις για τη συμμετοχή του στη Sareb

Ο όμιλος της AXA βρίσκεται σε συζητήσεις με την ισπανική κυβέρνηση για τη συμμετοχή του στην τράπεζα Sareb, την «κακή» τράπεζα, που θα αναλάβει τα επισφαλή δάνεια των ισπανικών τραπεζών. Η πλειοψηφία των δανείων είναι στεγαστικά σε οικιστικές και αναπτυσσόμενες περιοχές της Ισπανίας, η αξία των οποίων ωστόσο συνεχίζει την πτώση που ξεκίνησε με την έκρηξη της κρίσης ακινήτων στη χώρα το 2007. 

Μεταξύ των επενδυτών που προτίθενται να επενδύσουν στη Sareb είναι η μεγαλύτερη ισπανική τράπεζα Banco Santander, η Caixa και η Banco de Sabadell, ενώ εκτός τοποθετείται η δεύτερη μεγαλύτερη τράπεζα της Ισπανίας Banco Bilbao Vizcaya Argentaria. 

Η αδυναμία προσέλκυσης επενδυτών από το εξωτερικό είναι αποτέλεσμα της εύθραστης δομής της τράπεζας, στην οποία μόλις το 8% είναι κεφάλαια και το υπόλοιπο αποτελείται από εγγυήσεις της κυβέρνησης. Η δέσμευση της ισπανικής κυβέρνησης να αποκομίσει κέρδη από τη Sareb, υπονομεύεται πάντως από την προοπτική περαιτέρω υποχώρησης των τιμών των ακινήτων τα δύο προσεχή χρόνια.  

Οι προοπτικές κερδοφορίας αποτελούν βασικό παράγοντα στις προσπάθειες της ισπανικής κυβέρνησης να βρεί επενδυτές από το εξωτερικό για την πώληση του 51% τουλάχιστον της Sareb, ενώ τα κεφάλαια των 60 δις ευρώ που προβλέπονται, εκτιμάται ότι θα έχουν απόδοση 14% – 15%, σύμφωνα με τον Fernando Restoy, επικεφαλής του κρατικού ταμείου, στο οποίο θα ανήκει η Sareb.

Η κακή τράπεζα που δημιουργήθηκε ως προϋπόθεση της ευρωπαϊκής βοήθειας των 100 δις ευρώ για τον ισπανικό τραπεζικό τομέα, θα έχει στην κατοχή της 90.000 σπίτια, ενώ η Bankia θα μεταφέρει δάνεια ύψους 38 δις ευρώ της αγοράς ακινήτων και 12 δις ευρώ στοιχείων ενεργητικού. 

Η Ισπανία έχει σημαντική γη στη διάθεσή της για την ανοικοδόμηση 4 εκατομμυρίων κατοικιών και ένα σημαντικό απόθεμα κατοικιών, το οποίο θα χρειαστεί δέκα περίπου χρόνια για να πουληθεί, γεγονός που υποβαθμίζει την αξία της ακίνητης περιουσίας.

Η χώρα έχει ανάγκη τη συμμετοχή ξένων επενδυτών που θα αναλάβουν την πλειοψηφία της Sareb, προκειμένου να διατηρηθεί υπό έλεγχο το δημοσιονομικό της έλλειμμα, που αποτελεί το δεύτερο υψηλότερο στην ευρωζώνη.