Τι γνωρίζετε από την Ημαθία και την Βέροια;

Με επίκεντρο τον τουρισμό, τον πολιτισμό και την πλούσια γαστρονομία της Ημαθίας, η Περιφερειακή Ενότητα Ημαθίας παρουσίασε, σήμερα στην Αθήνα τα συγκριτικά πλεονεκτήματα της περιοχής, ως προορισμού που διαθέτει τα εχέγγυα για να πρωταγωνιστήσει μελλοντικά στο ελληνικό αλλά και στο διεθνές προσκήνιο.

Στο πλαίσιο του event προβολής της Ημαθίας, ο Δήμαρχος Πόλης της Νάουσας κ. Νικόλαος Κουτσογιάννης ανέδειξε την τουριστική ταυτότητα του Δήμου του, ενώ ο αντιδήμαρχος Τουρισμού της Βέροιας κ. Λάζαρος Ασλανίδης παρουσίασε τη Γαστροδιπλωματία του Δήμου με τίτλο “Veria Menu Gastronomy”. Την κεντρική παρουσίαση του προορισμού πραγματοποίησε η κα Μαρία Ανδρεάδου εκπρόσωπος του Γραφείου Τουρισμού της Περιφερειακής Ενότητας Ημαθίας.

Στην εκδήλωση, μεταξύ άλλων, αποκρυπτογραφήθηκαν, τα ιδιαίτερα χαρακτηριστικά του τόπου σε πρώτο πλάνο και κυρίως ο φυσικός και αρχαιολογικός πλούτος του. Η εν λόγω δράση είχε ως στόχο να παρουσιάσει ένα μικρό κομμάτι του παζλ της μοναδικής αυτής γης της Μακεδονίας.

Η Παρουσίαση

Στην παρουσίαση του προορισμού Ημαθίας η περιήγηση μέσω των εικόνων και των περιγραφών, ακτινογράφησε το Πολυκεντρικό Μουσείο των Αιγών σημείο αναφοράς για την αρχαία ιστορία, και τη σύγχρονη αναπτυξιακή δυναμική της Ημαθίας, με το Ανάκτορο του Φιλίππου Β’ , το τοπόσημο της Μακεδονίας το οποίο άνοιξε τις πύλες του στο κοινό, αναστηλωμένο τον Ιανουάριο του 2024.

Επίσης τους θησαυρούς των Βασιλικών Τάφων των Αιγών, το κεντρικό Κτίριο, το θέατρο των Αιγών, την βασιλική συστάδα των Τημενίδων και τέλος τον βυζαντινό ναό του Αγίου Δημητρίου στα Παλατίτσια.

Ακόμη τις βυζαντινές εκκλησίες της πόλης της Βέροιας, όπου λόγω του μεγάλου αριθμού τους, 48 σωζόμενες, δικαίως αποκαλείται ως η  “Μικρή Ιερουσαλήμ”.  Σημειώνεται ότι από τον Ιούνιο του 2024 δώδεκα από τις 48 βυζαντινές εκκλησίες είναι ανοιχτές ξανά στο κοινό από την Εφορεία Αρχαιοτήτων Ημαθίας.

Οινοποιητική Παράδοση

Κατά την εκδήλωση παρουσιάστηκε η πλούσια αμπελουργική και οινοποιητική παράδοση της πόλης της Νάουσας, με το ξινόμαυρο ΠΟΠ κρασί Νάουσα και το Νέο οικοτουριστικό χάρτη “Νάουσα, η Γη του Ξινόμαυρου” που επικαιροποιήθηκε πρόσφατα σε συνεργασία με τον Σύλλογο Αμπελουργών και Οινοποιών Νάουσας στον οποίο αποτυπώνονται τα 25 οινοποιεία της ζώνης του ξινόμαυρου της Νάουσας.

Ωστόσο για την Ημαθία οι πρωτοβουλίες, δεν σταματούν εδώ, δεδομένου ότι στον προγραμματισμό δράσεων για το 2025 σχεδιάζεται η πρώτη διεθνής συνάντηση πόλεων, που φέρουν το όνομα Αλεξάνδρεια, με τίτλο : “Ο Αλέξανδρος της Οικουμένης “.

Στην Ημαθία, άλλωστε, υπάρχει η μοναδική πόλη της Ελλάδας που φέρει το όνομα Αλεξάνδρεια.

Ταυτόχρονα ξεχωρίζει και η δράση Imathia Quality η οποία εξελίσσεται χρόνο με τον χρόνο έχοντας μια πολύ  μεγάλη δυναμική με περιθώρια εξέλιξης και παρουσίας και στο εξωτερικό.

Πολιτισμός των Μακεδόνων

Όπως αναφέρει ο κ. Καλαϊτζίδης : Όσοι επιλέξουν την Ημαθία ως  θα έχουν την δυνατότητα να βιώσουν έντονα τον πολιτισμό των Μακεδόνων στις Αιγές, την βασιλική πρωτεύουσα της Μακεδονίας του Φιλίππου και του Μεγάλου Αλεξάνδρου, την Μίεζα, όπου στο Γυμνάσιο της δίδαξε ο Αριστοτέλης τον Αλέξανδρο, την βυζαντινή Βέροια του Αποστόλου των Εθνών Παύλου με τις δεκάδες εκκλησίες της και να ζήσουν ξεχωριστές γαστρονομικές εμπειρίες μέσα από μοναδικές παραδοσιακές συνταγές.