Atradius: Οι προκλήσεις της παγκόσμιας οικονομίας

Η παγκόσμια οικονομία βρίσκεται αντιμέτωπη με το ενδεχόμενο να δεχτεί δυο μεγάλα πλήγματα: τη γενίκευση της κρίσης στην Ευρωζώνη και μια περαιτέρω επιβράδυνση της ανόδου των αναπτυσσόμενων αγορών. Αυτό είναι το πόρισμα της τελευταίας ανάλυσης της παγκόσμιας οικονομικής κατάστασης απ’ την Atradius, Economic Outlook – Νοέμβριος 2012. 

Οι ενδείξεις είναι πλέον πολύ ευκρινείς:

• Το επιχειρηματικό περιβάλλον παρουσιάζεται πολύ επιβαρυμένο το τελευταίο εξάμηνο καθώς η καταναλωτική ζήτηση, ακόμα και στις αναπτυσσόμενες οικονομίες, βρίσκεται σε πτώση.
• Αυτή η επιβάρυνση είναι ορατή πλέον στην Ευρωζώνη όπου οι αυστηροί όροι πίστωσης έχουν προκαλέσει την αύξηση του κόστους συναλλαγών και έχουν καταστήσει τις επενδύσεις δαπανηρές, παρά την επεκτατική νομισματική πολιτική που ακολουθείται.
• Οι τράπεζες εξακολουθούν να παραμένουν ιδιαίτερα φειδωλές στις χρηματοδοτήσεις αφού προτεραιότητα τους είναι η βελτίωση των ισολογισμών τους και της κεφαλαιακής τους βάσης εν αναμονή των απαιτούμενων της Βασιλείας ΙΙΙ.

Αν και για το σύνολο της Ευρωζώνης διαφαίνεται στασιμότητα όσον αφορά στην ανάπτυξη το 2013,τα χειρότερα φαινόμενα παρουσιάζονται στο Νότο με όλες τις Ευρωπαϊκές χώρες του Νότου να αναμένεται να βιώσουν ύφεση το 2013. Κάτι τέτοιο θα επηρεάσει και τα υπόλοιπα κράτη – μέλη της Ευρωζώνης. Οι προσπάθειες των κρατών να μειώσουν το έλλειμμα του προϋπολογισμού τους λειτουργούν ως επιβραδυντικός παράγοντας στις καταναλωτικές δαπάνες και την εν γένει ενίσχυση της αγοράς.

Οι Ηνωμένες Πολιτείες της Αμερικής παρουσιάζουν μια ισχνή οικονομική ανάκαμψη την οποία χαρακτηρίζουν τα χαμηλά ποσοστά ανάπτυξης, η οριακή μείωση της ανεργίας και η μείωση του χρέους των ιδιωτών. Η οικονομική θέση της κυβέρνησης είναι επί του παρόντος βιώσιμη όμως ήδη παρουσιάζονται χαρακτηριστικά κρίσης που είναι πιθανή στο εγγύς μέλλον.
  
Ακόμα και στις αναπτυσσόμενες αγορές οι προοπτικές ανάπτυξης έχουν με τη σειρά τους μειωθεί καθώς οι εξαγωγές τους προς τις πιο αναπτυγμένες αγορές,που αντιμετωπίζουν ωστόσο οικονομικά προβλήματα,μειώνονται. Οι προβλέψεις ανάπτυξης που αφορούν τόσο στην Ασία,στη Λατινική Αμερική αλλά και στο αναπτυσσόμενο κομμάτι της Ευρώπης έχουν αναπροσαρμοστεί προς τα κάτω το τελευταίο εξάμηνο. Παρόλα αυτά οι ρυθμοί ανάπτυξης τους αναμένεται να είναι υψηλοί το 2013 γεγονός που προσδίνει μια θετική προοπτική για την ερχόμενη χρονιά με τη διαφαινόμενη – αν και ελάχιστη – αύξηση της παραγωγικότητας σε παγκόσμιο επίπεδο.