«Τρόμος» στη Γερμανία από τις δηλώσεις Monti

του Χρήστου Αλωνιστιώτη, DailyFX Market Analyst       

Ο Ιταλός πρωθυπουργός, σε πρωινές του δηλώσεις σόκαρε τις αγορές καθώς τόνισε ότι σκέφτεται να αποχωρήσει από τα πρωθυπουργικά του καθήκοντα, μετά από την κατάθεση του προϋπολογισμού. Ο λόγος της αποχώρησής του ήταν η έλλειψη εμπιστοσύνης προς το πρόσωπό του.

Η δήλωση αυτή τρόμαξε τους επενδυτές με τις αγορές να ανοίγουν σε κλοιό πιέσεων. Μεγαλύτερη εντύπωση όμως έκανε η πτώση του γερμανικού δείκτη DAX. Σίγουρα, ο DAX έχει σημειώσει σημαντικές αποδόσεις τις τελευταίες εβδομάδες, αλλά η εντονότερη πτώση του προκαλεί προβληματισμό.

Ακόμα μεγαλύτερος όμως, ήταν ο προβληματισμός και η ταραχή που κατέλαβε τους Γερμανούς αξιωματούχους. Ήδη η Μέρκελ, κινήθηκε ταχύτατα και σήμερα αναμένεται να συναντηθεί με το Mario Monti σε μια προσπάθεια να τον μεταπείσει. Πολλές δηλώσεις στήριξης έχουμε και από άλλους Ευρωπαίους και κυρίως αξιωματούχους που πρόσκεινται στη Γερμανία.

Προφανώς και ο Monti, αποτέλεσε έναν μη εκλεγμένο πρωθυπουργό που έκανε τη διαφορά σε σχέση με όλους τους υπόλοιπους. Καμία αμφιβολία και για την αποτελεσματικότητά του αφού οι ίδιες οι αγορές έδειξαν ότι πείσθηκαν, ως έναν βαθμό.

Όμως, ο Mario Monti δεν επιχείρησε να έρθει σε ρήξη με τη Γερμανία. Η αποχώρησή του, θα ανοίξει το δρόμο για την επιστροφή του Berlusconi. Πρόκειται για ένα σενάριο τρόμου για τη Γερμανία, αφού πρόσφατα ο Ιταλός πρωθυπουργός επιτέθηκε δριμύτατα στη Μέρκελ και απείλησε ότι η Ιταλία δεν πρέπει να υιοθετήσει τις μεθόδους που προτείνει η γερμανική πλευρά. Μάλιστα τόλμησε να πει ότι αν μια χώρα δεν χωρά στο ευρώ, αυτή είναι η Γερμανία.

Ο Berlusconi αναμένεται να είναι απροσπέλαστος αντίπαλος για τα γερμανικά συμφέροντα και εμπόδιο για τα μεγαλεπήβολα γερμανικά σχέδια στην Ευρώπη. Ο Berlusconi δείχνει να είναι η τελευταία ελπίδα όσων επιθυμούν μια κρίση στη Γερμανία.
Για την ώρα οι αγορές σταθεροποιούνται αλλά δεν υπάρχει δυναμική προκειμένου να καλυφθούν οι πρωινές απώλειες. Η ισοτιμία EUR/USD διαπραγματεύεται στα 1,2900 ενώ ο DAX βρίσκεται στο χείλος μιας πιθανής πτώσης 200 μονάδων.