Οι 8 συχνότερες οδηγικές παραβάσεις και οι κυρώσεις τους

Η τήρηση του Κώδικα Οδικής Κυκλοφορίας (Κ.Ο.Κ.) αποτελεί βασικό παράγοντα για την ασφάλεια στους δρόμους.  Ωστόσο, πολλοί είναι οι οδηγοί που υποπίπτουν συχνά σε παραβάσεις, είτε από αμέλεια είτε από έλλειψη προσοχής, με αποτέλεσμα να τίθενται σε κίνδυνο τόσο οι ίδιοι όσο και οι υπόλοιποι χρήστες του δρόμου.

Το Pricefox.gr, η πλατφόρμα που σας βοηθάει να συγκρίνετε και να αγοράσετε την πιο συμφέρουσα ασφάλεια αυτοκινήτου, συγκέντρωσε τις συχνότερες παραβάσεις στους ελληνικούς δρόμους και σαν μπόνους σας παρουσιάζει και τις αντίστοιχες κυρώσεις.

Υπερβολική Ταχύτητα

Η υπέρβαση του ορίου ταχύτητας είναι μία από τις πιο συχνές παραβάσεις στους δρόμους. Οι κυρώσεις για υπερβολική ταχύτητα ποικίλλουν ανάλογα με το ποσοστό υπέρβασης του ορίου και περιλαμβάνουν πρόστιμα που κυμαίνονται από 100 έως 350 ευρώ. Πιο συγκεκριμένα:

-Υπέρβαση ορίου ταχύτητας πάνω από 20 χλμ/ώρα (ν.2696/1999 αρθ.20 παρ.12): €100.

-Υπέρβαση ορίου ταχύτητας πάνω από 30 χλμ/ώρα (ν.2696/1999 αρθ.20 παρ.12): €350, αφαίρεση διπλώματος οδήγησης για 60 ημέρες.

Οδήγηση υπό την επήρεια αλκοόλ

Η οδήγηση υπό την επήρεια αλκοόλ είναι ιδιαίτερα επικίνδυνη και αυξάνει σημαντικά τον κίνδυνο ατυχήματος, γι’ αυτό και οι κυρώσεις είναι αρκετά αυστηρές.

-Για συγκέντρωση αλκοόλ στο αίμα από 0,5 έως 0,8 γραμμάρια/λίτρο: €200 και αφαίρεση άδειας για 60 ημέρες.
-Για συγκέντρωση αλκοόλ άνω των 1,1 γραμ./λίτρο: €1.200 ευρώ, αφαίρεση άδειας για 180 ημέρες και πιθανή φυλάκιση 2 μηνών.

Παραβίαση κόκκινου σηματοδότη

Η παραβίαση του κόκκινου σηματοδότη είναι εξαιρετικά επικίνδυνη βάζοντας σε κίνδυνο τόσο τον οδηγό που παραβιάζει το σηματοδότη, όσο και τους υπόλοιπους που έχουν προτεραιότητα. Έτσι, τιμωρείται με πρόστιμο €700 ευρώ. Επιπλέον, αφαιρούνται οι πινακίδες και η άδεια κυκλοφορίας του οχήματος για 60 ημέρες.

Παραβίαση σήματος STOP

Η παραβίαση του STOP είναι ιδιαιτέρως σοβαρή, γιατί συνδέεται με την ασφάλεια σε κρίσιμα σημεία του οδικού δικτύου. Οι οδηγοί που δεν σταματούν και προχωρούν χωρίς να ελέγξουν τον δρόμο μπορεί να προκαλέσουν σοβαρές συγκρούσεις με άλλα οχήματα που κινούνται με προτεραιότητα. Για αυτόν το λόγο, η αυστηρότητα των κυρώσεων αποσκοπεί στην αποτροπή τέτοιων παραβάσεων και στην ενίσχυση της ασφάλειας στους δρόμους.

Οι κυρώσεις για την παραβίαση του STOP είναι €700 πρόστιμο, αφαίρεση άδειας οδήγησης και πινακίδων για 20 ημέρες.

Μη χρήση ζώνης ασφαλείας ή κράνους

Η ζώνη ασφαλείας και το κράνος σώζουν ζωές, αλλά πολλοί οδηγοί -αυτοκινήτων και μηχανών- και συνεπιβάτες αγνοούν αυτή τη βασική οδηγία ασφαλείας. Οι κυρώσεις για τη μη χρήση τους είναι πρόστιμο ύψους €350 και αφαίρεση άδειας οδήγησης για 10 ημέρες.

Εκπρόθεσμος τεχνικός έλεγχος (ΚΤΕΟ)

Ο τεχνικός έλεγχος των οχημάτων (ΚΤΕΟ) είναι υποχρεωτικός και αποσκοπεί στη διασφάλιση ότι τα οχήματα που κυκλοφορούν στους δρόμους πληρούν τις απαιτήσεις ασφαλείας και περιβαλλοντικών προδιαγραφών. Η μη έγκαιρη διενέργεια του ελέγχου αυτού θεωρείται σοβαρή παράβαση, καθώς ο οδηγός θέτει σε κίνδυνο τόσο τον εαυτό του όσο και τους άλλους χρήστες του δρόμου, αν το όχημα δεν είναι σε καλή κατάσταση.
Ο Κώδικας Οδικής Κυκλοφορίας (ΚΟΚ) προβλέπει αυστηρές κυρώσεις για τα οχήματα που δεν έχουν περάσει από τον τακτικό έλεγχο ΚΤΕΟ. Συγκεκριμένα:

-Πρόστιμο €150 μετά από ηλεκτρονικό έλεγχο
-Πρόστιμο €400 αν η παράβαση διαπιστωθεί σε έλεγχο της Τροχαίας

Χρήση κινητού τηλεφώνου κατά την οδήγηση

Η απόσπαση προσοχής κατά την οδήγηση, ιδιαίτερα με τη χρήση κινητού τηλεφώνου, αποτελεί σημαντική αιτία ατυχημάτων. Αν σας πιάσουν να οδηγείτε μιλώντας στο τηλέφωνο το πρόστιμο ανέρχεται στα €100 και ακολουθείται από αφαίρεση διπλώματος για 30 ημέρες.

Παράνομη στάθμευση

Η στάθμευση σε ακατάλληλα σημεία μπορεί να προκαλέσει προβλήματα στη ροή της κυκλοφορίας ή να εμποδίσει άλλους οδηγούς ή πεζούς. Αναλόγως την περίσταση, το πρόστιμο κυμαίνεται από €40- €150, ενώ σε ορισμένες περιπτώσεις, μπορεί να υπάρξει και αφαίρεση πινακίδων.

Οι κυρώσεις για παραβάσεις δεν στοχεύουν απλώς στην τιμωρία, αλλά κυρίως στην πρόληψη ατυχημάτων και την προστασία όλων των χρηστών του οδικού δικτύου. Είναι σημαντικό οι οδηγοί να είναι πάντα προσεκτικοί και να τηρούν τους κανόνες, ώστε να προστατεύουν τον εαυτό τους και τους γύρω τους.

Το Pricefox.gr προτρέπει όλους τους οδηγούς να τηρούν τον κώδικα οδικής κυκλοφορίας και να οδηγούν προσεκτικά. Στην ιστοσελίδα του μπορείτε να βρείτε κι άλλες συμβουλές σχετικά με το όχημά σας και να αγοράσετε φθηνή ασφάλεια από τις πιο αξιόπιστες ασφαλιστικές της αγοράς εξοικονομώντας έως και 40%.