Επιλεκτικά θα τοποθετηθούν οι ασφαλιστικές στην επαναγορά ομολόγων

Επιλεκτικά θα τοποθετηθούν οι ασφαλιστικές εταιρείες στο πρόγραμμα επαναγοράς ελληνικών ομολόγων, που είναι σε εξέλιξη. Το βιβλίο προσφορών κλείνει σήμερα στις 7 το βράδυ, αλλά εκτιμάται ότι ουσιαστικά θα έχει ολοκληρωθεί μέχρι το μεσημέρι. Καθαρή εικόνα τού τι έχει συμβεί η κυβέρνηση θα έχει το Σάββατο και εκτιμάται ότι ακόμα κι αν δεν έχει επιτευχθεί ο στόχος στο 100%, θα είναι τέτοιο το αποτέλεσμα, που δεν θα δημιουργεί πρόβλημα στο Διεθνές Νομισματικό Ταμείο (ΔΝΤ).  

Το χαρτοφυλάκιο των ελληνικών ομολόγων που έχει στην κατοχή του σήμερα ο ασφαλιστικός κλάδος, ανέρχεται σε ονομαστικές τιμές στο 1 δισ. ευρώ, αλλά η τρέχουσα αξία του με βάση την τιμή στο τέλος Οκτωβρίου, δεν ξεπερνά τα 230 εκατ. ευρώ. Σε χαμηλά άλλωστε επίπεδα που δεν ξεπερνούν τα 250 εκατ. ευρώ σε τρέχουσες τιμές, είναι η αξία των ομολογιακών αμοιβαίων κεφαλαίων εσωτερικού, το χαρτοφυλάκιο των οποίων αποτιμάται σε τιμές αγοράς και δεν τίθεται θέμα καταγραφής ζημιάς. Τα hedge funds και οι ελληνικές τράπεζες έχουν στα χέρια τους το μεγαλύτερο μέρος των ομολόγων που είναι προς επαναγορά (περίπου 40 δισ. από το σύνολο των 61,4 δισ. ευρώ).

Παρά το γεγονός ότι το συνολικό χαρτοφυλάκιο των ασφαλιστικών είναι περιορισμένο σε σχέση με τις ανάγκες επαναγοράς του Δημοσίου, οι κεφαλαιακές ανάγκες που θα προκύψουν από τη συμμετοχή ειδικά των μικρών εταιρειών, ενδέχεται να είναι δυσανάλογες σε σχέση με τις δυνατότητες εξεύρεσης κεφαλαίων που διαθέτουν. Το γεγονός επίσης ότι οι ασφαλιστικές εταιρείες, με βάση την ευνοϊκή διάταξη που υιοθέτησε η ΤτΕ, διατηρούν το δικαίωμα να αποσβέσουν τη ζημιά που προέκυψε από το PSI έως το τέλος του 2013, αποθαρρύνει τον κλάδο από την καθολική συμμετοχή του στο εγχείρημα.

Σύμφωνα με πληροφορίες αρκετές εταιρείες θα διακρατήσουν τα ομόλογα που έχουν επαναγοράσει στο πλαίσιο του PSI, θεωρώντας ότι η μεταβίβασή τους θα τους βαρύνει στην παρούσα φάση με πρόσθετα κεφάλαια. Αντίθετα υπάρχουν και εκείνες που έχουν επιλέξουν να δώσουν ομόλογα που αγοράστηκαν στη συνέχεια και από τα οποία μπορούν να εγγράψουν κέρδος, πρακτική αυτή ακολουθήθηκε από μια σημαντική μερίδα ασφαλιστικών εταιρειών.

Υπενθυμίζεται ότι η ρύθμιση της ΤτΕ επιτρέπει την απόσβεση της ζημιάς σε ποσοστό 15% το 2011, 35% το 2012 και 65% το 2013, προκειμένου στο τέλος του επόμενου έτους, να έχει αποτυπωθεί στις οικονομικές καταστάσεις το σύνολο της απομείωσης. Να σημειωθεί ότι πριν το PSI, οι ελληνικοί τίτλοι αποτελούσαν την πρώτη επενδυτική επιλογή των ασφαλιστικών εταιρειών, οι οποίες κατείχαν ελληνικά ομόλογα ονομαστικής αξίας 5 δισ. ευρώ περίπου, ενώ στη συνέχεια η πλειοψηφία των ασφαλιστικών εταιρειών στράφηκε σε ομόλογα εξωτερικού, η αξία των οποίων διαμορφώνεται σήμερα στα 2 δισ. ευρώ.