Ασφάλιση σκαφών για να μη… «βυθιστείτε» στις ζημιές σας

Το καλοκαίρι έφθασε και μαζί με αυτό και οι υψηλές θερμοκρασίες, οι άδειες του καλοκαιριού, τα μπάνια, η ξεγνοιασιά, καθώς και οι βόλτες με τα σκάφη αναψυχής, για όσους βέβαια έχουν να τα αγοράσουν, να τα συντηρήσουν και να πληρώσουν τους προβλεπόμενους φόρους… μέρες που είναι!

Για να μη χρειαστεί όμως να πληρώσουν και τις ζημιές που θα μπορούσαν να προκαλέσουν σε περίπτωση ενός λανθασμένου χειρισμού, οι κάτοχοι των σκαφών αναψυχής καλό είναι να γνωρίζουν ότι ο νόμος τούς υποχρεώνει να είναι ασφαλισμένοι και ότι, από την πλευρά τους, οι ασφαλιστικές εταιρείες προσφέρουν μια σειρά από ολοκληρωμένα πακέτα ασφάλισης, σε προσιτές πλέον τιμές.

Ας δούμε όμως τι πρέπει να γνωρίζει κάποιος για την ασφάλιση του σκάφους του. Οι απαντήσεις που δίνονται αμέσως μετά, σε δέκα βασικές ερωτήσεις, λύνουν κάθε απορία:

1. Είναι υποχρεωτική η ασφάλιση του σκάφους μου;

Εξαρτάται από το σκάφος. Βάσει των όσων προβλέπει η νομοθεσία υποχρεωτικά ασφαλίζονται τα σκάφη αναψυχής:
– Συνολικού μήκους άνω των 7 μέτρων.
– Τα ταχύπλοα με:
• εξωλέμβια μηχανή μέγιστης συνεχούς ιπποδύναμης πάνω από 30 Hp
• εσω/εξωλέμβια μηχανή ή εσωλέμβια βενζινομηχανή μέγιστης συνεχούς ιπποδύναμης πάνω από 40 Hp.
• εσωλέμβια πετρελαιομηχανή από 70 Hp
– Τα φουσκωτά με:
• εξωλέμβια μηχανή μέγιστης συνεχούς ιπποδύναμης πάνω από 15 Hp
• εσω/εξωλέμβια ή εσωλέμβια βενζινομηχανή μέγιστης συνεχούς ιπποδύναμης πάνω από 30 Hp
• εξωλέμβια πετρελαιομηχανή μέγιστης συνεχούς ιπποδύναμης πάνω από 50 Hp.
• Όσα φέρουν μηχανή μέγιστης συνεχούς ιπποδύναμης πάνω από 15 Hp και έχουν σύστημα πρόωσης με υδραυλική αντίδραση.

2. Για ποιους κινδύνους πρέπει να ασφαλιστώ;

Τρεις είναι οι βασικοί κίνδυνοι για τους οποίους απαιτείται ασφάλιση: Η πρόκληση σωματικών βλαβών με καλύψεις κεφαλαίου 300.000 ευρώ ανά ατύχημα, η πρόκληση υλικών ζημιών για 150.000 ευρώ ανά ατύχημα και η πρόκληση θαλάσσιας ρύπανσης για 90.000 ευρώ επίσης ανά ατύχημα.

3. Ποιοι παράγοντες επηρεάζουν το ασφάλιστρο;

Οι κυριότερες παράμετροι που καθορίζουν το ασφάλιστρο είναι το μήκος του σκάφους και η ιπποδύναμη της μηχανής. Υπάρχουν όμως και δευτερεύουσες, όπως το υλικό του σκάφους, η ηλικία του, η εμπειρία του κυβερνήτη. Πάντως τα ασφάλιστρα είναι αρκετά προσιτά, αφού για ένα σκάφος μήκους 5 μέτρων, με μηχανή 100 ίππων, μπορούμε να πληρώσουμε ετήσιο ασφάλιστρο μικρότερο των 150 ευρώ.

4. Είμαι υποχρεωμένος να ασφαλίσω το σκάφος για ολόκληρο το έτος;

Όχι βέβαια, μπορεί κάποιος να ασφαλίσει το σκάφος του για μικρότερη διάρκεια όπως για ένα τρίμηνο, εξάμηνο, εννεάμηνο, ανάλογα με τη χρήση που κάνει. Προσοχή όμως το ασφάλιστρο δεν είναι ανάλογο της διάρκειας ασφάλισης, αλλά λίγο μεγαλύτερο, αφού η συνήθης περίοδος χρήσης των σκαφών είναι το καλοκαίρι. Έτσι ένα εξαμηνιαίο ασφάλιστρο μπορεί να είναι το 60% ή 70% του ετησίου και όχι το 50%, όπως έχουμε συνηθίσει σε άλλα ασφαλιστήρια συμβόλαια.

5. Αν χρησιμοποιώ το σκάφος για θαλάσσια σπορ, θα πρέπει να το δηλώσω;

Βεβαιότατα, αφού σε διαφορετική περίπτωση δεν θα καλυφθεί ένα ατύχημα που έγινε καθώς κάναμε σκι, μπανάνα και άλλα σχετικά θαλάσσια αθλήματα. Επιπλέον, η κάλυψη αυτή γίνεται με επασφάλιστρο, συνήθως της τάξης του 10%.

6. Μπορώ να ασφαλιστώ για μεγαλύτερα ποσά;

Υπάρχει αυτή η δυνατότητα, αν και τα υποχρεωτικά όρια είναι αρκετά υψηλά. Η κάλυψη μεγαλύτερων ορίων απευθύνεται σε μεγαλύτερα σκάφη αναψυχής με αρκετά ισχυρές μηχανές.

7. Μπορώ να ασφαλίσω το σκάφος μου από άλλους κινδύνους;

Οι ασφαλιστικές εταιρείες δίνουν τη δυνατότητα να ασφαλιστεί το σκάφος για ένα πακέτο ασφαλιστικών κινδύνων. Αναφέρουμε ενδεικτικά τις σημαντικότερες από αυτές, όπως είναι η κλοπή, η πυρκαγιά, η πρόσκρουση, η μερική αβαρία, τα σώστρα (έξοδα ρυμούλκησης), οι ζημίες κατά τη μεταφορά του σκάφους, η ολική αβαρία (βύθιση του σκάφους).

8. Τι επηρεάζει το ασφάλιστρο των συμπληρωματικών κινδύνων;

Σαφώς οι ασφαλιζόμενες αξίες. Αναφέρουμε ξεχωριστά την αξία του σκάφους, την αξία της μηχανής ή των μηχανών, καθώς και του λοιπού εξοπλισμού, που μπορεί να είναι μπαλόνια, GPS, βυθόμετρα κα άλλοι, ειδικού τύπου, εξοπλισμοί.

9. Υπάρχουν απαλλαγές σε αυτές τις καλύψεις;

Κάθε ασφαλιστική εταιρεία ορίζει κάποιο αρχικό ποσό απαλλαγής για κάθε ζημία την οποία θα κληθεί να καλύψει. Συνήθως είναι ποσά της τάξεως των 100 έως 200 ευρώ.

10. Υπάρχουν άλλες εξαιρέσεις ή ιδιαιτερότητες σε αυτές τις συμπληρωματικές καλύψεις;

Προσοχή απαιτείται στην κάλυψη της κλοπής. Η πλειονότητα των συμβολαίων αποζημιώνει την κλοπή μόνον όταν το σκάφος βρίσκεται σε φυλασσόμενο χώρο. Επίσης, κάθε εταιρεία αντιμετωπίζει ξεχωριστά την κάλυψη της πτώσης της μηχανής στη θάλασσα ή το «πόδι» της μηχανής. Ενημερωθείτε αναλυτικά για τους όρους που σας παρέχει το ασφαλιστήριο συμβόλαιο. Τέλος, αξίζει τον κόπο να κάνετε έρευνα αγοράς κάθε χρόνο, αφού οι περισσότερες εταιρείες διαφοροποιούν τους όρους συμπληρωματικών καλύψεων και τα ασφάλιστρά τους. Εξάλλου, μην ξεχνάτε ότι ο «διαβασμένος» ασφαλισμένος πάντα εξασφαλίζει καλύτερες και οικονομικότερες καλύψεις.

 Πηγή: Εφημερίδα ασφαλίζομαι
Την εφημερίδα μπορείτε αν δείτε εδώ σε ηλεκτρονική μορφή