Τρεις εναλλακτικές για την επαναγορά ομολόγων

 Τρεις εναλλακτικές στο ζήτημα της επαναγοράς ομολόγων του Ελληνικού δημοσίου φαίνεται πως επεξεργάζονται οι ασφαλιστικές εταιρείες.
 
Η πρώτη προβλέπει την πλήρη συμμετοχή τους στο πρόγραμμα, η δεύτερη τη μη συμμετοχή τους και η τρίτη τη μερική συμμετοχή, που κατά πληροφορίες του iw σε αρκετές περιπτώσεις θα διαμορφωθεί στο 40 με 45% του χαρτοφυλακίου ομολόγων.
 
Το ποια εναλλακτική θα ακολουθήσει η κάθε εταιρεία φαίνεται πως θα εξαρτηθεί από τον τρόπο κατά τον οποίο έχει αποτιμήσει τα ομόλογά της (σε τρέχουσες τιμές ή στην ονομαστική τους αξία), όπως και από το κατά πόσο έχει κάνει ή όχι χρήση της παρέκκλισης για την ζημιά από την αποτίμηση των ομολόγων μετά το PIS+ και στο βαθμό που μια εταιρεία έχει επιλέξει την ευνοϊκή ρύθμιση του νόμου, από τα περιθώρια που θα έχει να θυσιάσει μέρος ή το σύνολο των πλεονεκτημάτων της.
 
Πάντως, το σημαντικότερο για την ασφαλιστική αγορά είναι ότι η κυβέρνηση φαίνεται πως θα επιμείνει στην αρχική επιλογή της περί μη υποχρεωτικής συμμετοχής των ομολογιούχων στο πρόγραμμα, γεγονός το οποίο επιτρέπει στις ασφαλιστικές εταιρείες να συνεχίσουν σχεδόν απερίσπαστες την προσπάθεια κάλυψης των κεφαλαιακών τους αναγκών.
 
Σημειώνεται ότι το ζήτημα της επαναγοράς των ομολόγων του Ελληνικού δημοσίου θα απασχολήσει σήμερα το Δ.Σ. της Ένωσης Ασφαλιστικών Εταιρειών Ελλάδος.