Ενα βήμα πιο κοντά στην έγκριση των ιδιωτικών συντάξεων

Την “πόρτα” του διαλόγου για το συνταξιοδοτικό και ειδικότερα για το συμπληρωματικό ρόλο της ιδιωτικής ασφάλισης στη διασφάλιση των μελλοντικών συντάξεων, ετοιμάζεται να ανοίξει η Τράπεζα της Ελλάδος πριν το τέλος του έτους.
 
Πληροφορίες του IW αναφέρουν ότι, η Εποπτική Αρχή κινεί ήδη τις διαδικασίες ώστε να ανταποκριθεί σε σχετική δέσμευση την οποία έχει αναλάβει η χώρα έναντι της τρόικας μέσω του μνημονίου. Σύμφωνα με το μνημόνιο, ο διάλογος περί ενισχυμένου ρόλου της ιδιωτικής ασφάλισης στο συνταξιοδοτικό καθεστώς θα αρχίσει εντός του α΄ τριμήνου του 2013.
 
Ωστόσο, κατά τις ίδιες πληροφορίες, η ΤτΕ θεώρησε σκόπιμο η προβλεπόμενη διαδικασία να κινηθεί ταχύτερα από τις μνημονιακές δεσμεύσεις και για το λόγο αυτό μέσα στις επόμενες ημέρες θα απευθύνει πρόσκληση προς την Ένωση Ασφαλιστικών Εταιρειών Ελλάδος και όσες εταιρείες δραστηριοποιούνται στον τομέα, να συμμετάσχουν στις πρώτες συζητήσεις περί ασφαλιστικού και συνταξιοδοτικού.
 
Πηγές του IW αναφέρουν σχετικά ότι η κυβέρνηση προκειμένου να ενισχύσει την παρουσία της ιδιωτικής ασφάλισης στις συντάξεις θα πρέπει να θεσπίσει νέα κίνητρα ώστε να καταστούν περισσότερο ελκυστικά τα ιδιωτικά ασφαλιστήρια συμβόλαια στο ευρύ κοινό, αλλά και να διασφαλιστεί μέσα από θεσμικές παρεμβάσεις ότι όσοι συμμετάσχουν στο νέο πλαίσιο συνταξιοδότησης θα μπορούν να εγγυηθούν σε απόλυτο βαθμό τη βιωσιμότητά του.
 
Αναφορά περί αναβαθμισμένου ρόλου της ιδιωτικής ασφάλισης στο συνταξιοδοτικό κάνει και ο διοικητική της τραπέζης της Ελλάδος, Γ. Προβόπουλος, στην τελευταία του Έκθεση, επισημαίνοντας τη συμπληρωματική δράση την οποία καλείται να ασκήσει η αγορά, αλλά και τις παρεμβάσεις που στο μεταξύ υποχρεούται να υλοποιήσει η πολιτεία.
 
Αρμόδιοι παράγοντες εκτιμούν ότι, κυβέρνηση και εποπτική αρχή μέχρι το 2014 θα έχουν προετοιμάσει το νέο θεσμικό πλαίσιο συμμετέχοντας προηγούμενα σε έναν κύκλο μακράς διαβούλευσης με όλους τους συναρμόδιους φορείς, καθώς και με τους κοινωνικούς εταίρους, ενώ στο μεσοδιάστημα η αγορά θα κληθεί να ενισχυθεί κεφαλαιακά, αλλά και οργανωτικά, ώστε να ανταποκριθεί επαρκώς στο νέο της ρόλο.
 
«Η κυβέρνηση έχει χρέος να στηρίξει ασφαλιστικές εταιρείες με τη χορήγηση νέων κινήτρων, ώστε ο κλάδος να εισέλθει δυναμικότερα στον τομέα των συντάξεων, καθώς και της υγείας και να υποβοηθήσει τα Ταμεία Ασφάλισης που λόγω της ύφεσης αδυνατούν πλέον να ασκήσουν τον κοινωνικό τους ρόλο» αναφέρει στο IW γνωστός παράγοντας της αγοράς, τονίζοντας με την ευκαιρία ότι «οι επιδιώξεις της κυβέρνησης, τουλάχιστον οι αρχικές, να καταργήσει τις φοροαπαλλαγές για τα ατομικά ασφαλιστήρια συμβόλαια, και να φορολογήσει τα ομαδικά ασφαλιστήρια, είναι ξεκάθαρο ότι πέρα από το ότι είναι αντιαναπτυξιακές, κινούνται και προς λάθος κατεύθυνση σε σχέση με τις δεσμεύσεις τις οποίες έχει αναλάβει η χώρα έναντι της τρόικας».