Έως 20 δισ. δολ. το κόστος του Sandy για τις ασφαλιστικές

Τα 20 δισ. δολ. εκτιμάται ότι θα φτάσουν οι ασφαλισμένες απώλειες από τις καταστροφές που προκάλεσε ο τυφώνας Sandy στην ασφαλιστική βιομηχανία της Αμερικής σύμφωνα με την εταιρεία εφαρμογής μοντέλων καταστροφής Eqecat. Αρχικά οι εκτιμήσεις της εταιρείας ανέβαζαν το κόστος των ασφαλιστικών αποζημιώσεων στα 10 δις δολάρια αλλά η εταιρεία αναθεώρησε τα στοιχεία της, καθώς όπως δήλωσε προκύπτουν μεγαλύτερες ζημίες από τις πλημμύρες στους σταθμούς του μετρό και από τη διακοπή παροχής ηλεκτρικού ρεύματος.  Οι μη ασφαλισμένες απώλειες από την επέλαση του τυφώνα υπολογίζεται ότι θα ανέλθουν σε 50 δις δολ. 

H σούπερ καταιγίδα Sandy προσέγγισε την αμερικανική ακτογραμμή στο Ατλάντικ Σίτι περίπου στις 20:00 στις 28 Οκτωβρίου, σύμφωνα με το Εθνικό Κέντρο για τους Τυφώνες (NHC) με ανέμους που είχαν εξασθενήσει ελαφρώς στα 130 χιλιόμετρα την ώρα. Λόγω του τυφώνα τέθηκαν σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης 10 αμερικανικές πολιτείες και σταμάτησε η λειτουργία του πυρηνικού αντιδραστήρα Nine Mile One, στη πόλη Όσγουεγκο. 

Η κατάσταση στην πολιτεία της Νέας Υόρκης μετά το πέρασμα του τροπικού κυκλώνα Sandy ήταν χαοτική. Περίπου 30 άνθρωποι έχασαν τη ζωή τους στη Ν. Υόρκη, ενώ συνολικά τα θύματα του τυφώνα φτάνουν τα 100. Δρόμοι και σταθμοί του μετρό πλημμύρισαν, όπως και το χρηματιστήριο, αυτοκίνητα παρασύρθηκαν από τα κύματα της θάλασσας, ενώ συνολικά σε όλη την πολιτεία της Νέας Υόρκης 6 εκατ. σπίτια έμειναν χωρίς ηλεκτρικό ρεύμα σε δώδεκα πολιτείες των ΗΠΑ και σύμφωνα με την εταιρεία διανομής Con Ed, χρειάστηκε σε κάποιες περιπτώσεις ακόμα και μία εβδομάδα για την αποκατάσταση της ηλεκτροδότησης στο σύνολο της πόλης. Ο κυκλώνας προκάλεσε επίσης το ναυάγιο του αντίγραφου του ιστορικού ιστιοφόρου «Bounty» ανοικτά της Βόρειας Καρολίνας.

Ο τυφώνας επίσης ακύρωσε περισσότερες από 15.700 πτήσεις προς ή από την ανατολική ακτή των Ηνωμένων Πολιτειών, καθώς τα περισσότερα αεροδρόμια της Νέας Υόρκης παρέμειναν κλειστά, μεταξύ αυτών το JFK, το Νιούαρκ, το Λα Γκουάρντια κ.α. H αμερικάνικη αεροπορική εταιρεία United Airlines γνωστοποίησε ανακοίνωσε ότι ο τυφώνας Sandy προκάλεσε απώλεια 90 εκατομμυρίων στις εισροές Οκτωβρίου. Σύμφωνα με το Associated Press, η εταιρεία αναγκάστηκε να ακυρώσει 5.300 πτήσεις. Απώλειες ύψους 45 εκατ. δολαρίων κατέγραψε και η αεροπορική Delta.

Σύμφωνα με το Insurance Information Institute ο Sandy, θεωρείται ότι είναι ο τέταρτος πιο καταστροφικός τυφώνας που χτύπησε την Αμερική, μετά από τον τυφώνα Κατρίνα, το χτύπημα της 11ης Σεπτεμβρίου στους δίδυμους πύργους και τον τυφώνα Andrew. Η RMS εταιρεία μοντέλων καταστροφής αναφέρει ότι ο τυφώνας Sandy θα προκαλέσει αποζημιώσεις που θα ξεπεράσουν κατά πολύ τον τυφώνα Irene.  

Ο οικονομικός αντίκτυπος του «Sandy» δεν μπορεί να υπολογιστεί με ακρίβεια προς το παρόν. Ο John Liu, ο ελεγκτής στα οικονομικά της πόλης Big Apple,  αναφέρει σε συνέντευξή του στο «Reuters» ότι «η οικονομική δραστηριότητα έχει πέσει περισσότερο από 20% τις τελευταίες ημέρες και πολύ πιθανόν να αργήσει να επανέλθει πλήρως». Περισσότερα από 29 εκατ. δολ. δαπανήθηκαν για την προετοιμασία της πόλης, στο πλαίσιο της οποίας αγοράστηκε εξοπλισμός, χρησιμοποιήθηκε έκτακτο ανθρώπινο δυναμικό, ένα εκατομμύριο έτοιμα γεύματα, φιάλες οξυγόνου κ.α. Αξίζει να σημειώσουμε ότι το κόστος προετοιμασίας για τον τυφώνα Irene το 2011 άγγιξε τα 12 εκατομμύρια δολάρια.